تجربه منفی زنان از زایمان ممکن است مانع فرزندآوری شود
وزیر بهداشت گفت: بسیاری از مادران باردار از دوران بارداری و به زایمان لذت نمیبرند. در محیطهای بیمارستانی و زایمانی، فشار و سختیهایی بر آنها وارد میشود که این تجربه منفی، میتواند مانعی جدی برای تصمیمگیری در خصوص فرزندآوری بیشتر شود.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم، محمدرضا ظفرقندی در همایش حکمرانی فرهنگ و علم ویژه چهلمین سالگرد تشکیل شورای عالی انقلاب فرهنگی که در تالار ابوریحان دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد، اظهار کرد: عوامل موثر و علل مهاجرت بدون تعصب و فرافکنی باید شناسایی شوند و این سرمایه های بزرگ انسانی، برای کشور حفظ شوند چون برای آنها نمیتوان قیمتی در نظر گرفت.
وی گفت: سالانه حدود 50 هزار نفر در کشور به دلیل عوارض آلودگی هوا جان خود را از دست میدهند، رقمی که نه تنها نگرانکننده، بلکه هشداری جدی برای سلامت عمومی و اقتصاد کشور است. بهعنوان مقایسه، کل بودجه پیشبینیشده برای بخش نفت در سال 1404، حدود 11 میلیارد دلار است، در حالی که هزینه اقتصادی ناشی از، از دست دادن نیروی انسانی، حتی نیروهای غیرمتخصص، حداقل 12 میلیارد دلار برآورد شده است. این رقم در برخی مطالعات و تخمینها تا 20 میلیارد دلار نیز افزایش مییابد. یعنی، هزینههای تحمیلی از دست دادن نیروی انسانی، نه تنها از بودجه کلانی مثل بودجه نفت فراتر میرود، بلکه بار اقتصادی سنگینی بر دوش کشور میگذارد.
مهاجرت یک کلان مسئله است
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، مهاجرت نیروهای انسانی حوزه سلامت را یک کلانمساله عنوان و تصریح کرد: در حوزه سلامت شاهد مهاجرت پرستاران، پزشکان، متخصصان و دانشجویان هستیم که این کلانمساله باید به صورت کارشناسی، فنی و حرفهای بررسی شود تا علاوه بر حل مساله، سیر مهاجرت نیز معکوس شود.
ظفرقندی با تاکید بر اهمیت ارتقای کیفیت در تمامی علوم به ویژه در علوم پزشکی، عنوان کرد: مقام معظم رهبری سال 75 در دیدار اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی فرمودند، «توسعه دانشگاهها و پژوهشگاهها و دیگر مراکز آموزشی و آموزش عالی که پاسخ طبیعی به آن نیاز جامعه است و افزایش چشمگیر کمیّت دانشجویی، به نوبه خود تکلیف تازهای را بر عهده مسئولان امور فرهنگی کشور میگذارد که برتر از همه آنها، اولاً کیفیت بخشیدن به مایه علم وتحقیق دراین مراکز و ثانیاً پرداختن به تربیت معنوی دانشجویان و هدایت فکر و عمل آنان است».
خط قرمز ما در حوزه پزشکی”کیفیت” است
وی با تاکید بر اهمیت کیفیت در حوزه پزشکی اظهار کرد: کیفیت برای ما اولویتی غیرقابل چشمپوشی است. چنانچه مصوبهای مانند افزایش ظرفیت اجرا شود، اما پیوستهای ضروری آن به هر دلیلی تحقق نیابد، با کاهش کیفیت آموزش مواجه خواهیم شد. این مسئله میتواند نارضایتی عمیق و خاموشی را در میان دانشجویان ایجاد کند؛ نارضایتیای که از شرایط دشوار رفاهی، خوابگاهی، آموزشی و کمبود وسایل و تجهیزات کمکآموزشی ناشی میشود.
وزیر بهداشت خاطرنشان کرد: سرمربی سابق تیم ملی فوتبال، همواره به بازیکنان تیم ملی توصیه میکرد که حتی در اوج سختیها و فشار مسابقات، از بازی خود لذت ببرند. به اعتقاد من نیز، موفقیت واقعی زمانی حاصل میشود که دانشجویان از یادگیری، محیط علمی، فضای آموزشی و امکانات رفاهی خود لذت ببرند و دوران تحصیلشان به خاطرهای خوش و ماندگار در ذهنشان تبدیل شود.
تجربه منفی زنان در بیمارستانها مانعی جدی برای فرزندآوری بیشتر
ظفرقندی با اشاره به اهمیت موضوع جوانی جمعیت، گفت: مسأله جوانی جمعیت به دلایلی به بنده واگذار شد. یکی از عواملی که در بررسیهای ما به آن پرداختهایم، این است که بسیاری از مادران باردار از دوران بارداری و به ویژه زایمان لذت نمیبرند. در محیطهای بیمارستانی و زایمانی، فشار و سختیهایی بر آنها وارد میشود که این تجربه منفی، میتواند مانعی جدی برای تصمیمگیری در خصوص فرزندآوری بیشتر باشد. به عبارت دیگر، خاطرات ناخوشایند این دوران، مسیر را برای ادامه فرزندآوری دشوار میسازد.
وی گفت: برای اینکه مصوبات شورایعالی انقلاب فرهنگی به ثمر برسد، لازم است با بدنه اجرایی کشور و صاحبان فرآیند از دانشجویان و اساتید گرفته تا دیگر افراد، تعامل مستمر، پیگیری و عملیاتی داشته باشیم، در غیر این صورت مصوبات به نتایج مورد انتظار، نمی رسد.
یکی از محورهای رفع موانع تولید، حل مشکلات دانشگاههاست
وزیر بهداشت با اشاره به مسائل و مشکلات حوزه سلامت و ابراز امیدواری نسبت به حل این مشکلات با همکاری شورایعالی انقلاب فرهنگی، خاطرنشان کرد: امیدواریم این مسائل را شناسایی و نسبت به رفع موانع، اقدام کنیم، چون یکی از محورهای رفع موانع تولید، حل مشکلات دانشگاه هاست.
روایتی از فضای دانشگاهها در دوران قبل از انقلاب
وزیر بهداشت با اشاره به سابقه تشکیل شورایعالی انقلاب فرهنگی و تفاوت شرایط فرهنگی دانشگاهها در دوران قبل و بعد از انقلاب اسلامی، گفت: قبل از انقلاب، دانشگاهها به سمتی میرفت که عمدتاً گروهها و فرقههایی که همسو با انقلاب نبودند، اثرگذاری میکردند و در تنشهای سیاسی در کل کشور، موثر بودند.
ظفرقندی با یادآوری خاطرات خود گفت: به یاد دارم که در اوایل انقلاب، مقابل دانشکده داروسازی دانشگاه تهران، چادری برای جمعآوری کمک به حزب کوموله کردستان برپا شده بود. آن روزها، چنین فعالیتهایی در دانشگاهها رواج داشت و طبیعی بود که به عنوان دانشجوی مسلمان، واکنش ما نسبت به این گروهها، برخوردی جدی و قاطعانه بود. این برخوردها با نتایج مثبتی همراه شد و در نهایت، دانشجویان آن دوران با افتخار و سربلندی از آن شرایط سخت بیرون آمدند.
وی با بیان اینکه تاکید ویژه امام راحل و مقام معظم رهبری، همواره بر برخورداری دانشگاه ها از گفتمان سیاسی سالم بوده است، افزود: در یکی از دوره های انتخابات مجلس، گروهی گفتند که دانشجویان در انتخابات مشارکت نکرده و در عرصه سیاسی وارد نشوند که امام راحل موضع تندی گرفتند و گفتند این یک توطئه است و خطر آنهایی که میگویند دانشجویان و دانشگاهها در امور سیاسی مشارکت نکنند، از آنهایی که میگفتند روحانیت در امور سیاسی دخالت نکند، بیشتر است.
وزیر بهداشت به توصیه های مقام معظم رهبری در برپایی کرسی های آزاد اندیشی، فراهم کردن محیط گفتگو و گفتمان سیاسی در دانشگاه ها اشاره و خاطرنشان کرد: خرسندیم که در این ایام و همزمان با فرا رسیدن روز دانشجو، محیطی برای گفتمان دانشجویان و دانشگاهیان فراهم و نظرات مختلف بیان شد.
ظفرقندی، حضور دانشجویان در برنامههای فرهنگی و بیان نظرات آنها در برابر مسئولان کشور را دارای ارزش افزوده و سرمایه اجتماعی ارزشمند دانست و با اشاره به تحولات اخیر در سوریه، تصریح کرد: تغییر در سوریه بدون هیچ جنگی رخ داد و علت اصلی این تغییر، عدم حضور و همراهی مردم با حاکمیت آن کشور بود؛ وقتی حضور و همراهی مردم را نداشته باشیم، همانند این است که موریانهای پایههای یک حکومت را از بین ببرد.
وی تاکید کرد: باید در دانشگاهها به دنبال تقویت حضور، همراهی و مشارکت دانشجویان و دانشگاهیان فارغ از هر سلیقهای باشیم که در مراسم امسال روز دانشجو، این حضور را مشاهده کردیم، البته نظرات مختلف و بعضا انتقادهای تندی هم بیان شد؛ مهم این است که افراد و دانشجویان، نظرات خود را بیان کنند.
وزیر بهداشت ادامه داد: حضور پررنگ دانشجویان، فراهم کردن فرصت برای ابراز نظرات و سلایق مختلف، و شنیدن دیدگاههای آنان توسط ما و مسئولان کشور در دانشگاهها باید به طور جدی مورد توجه قرار گیرد. دیروز وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی به بنده گفت که در ایام روز دانشجو به هرمزگان سفر کرده و از دانشگاه علوم پزشکی و خوابگاههای دانشجویی بازدید کرده است. او از وضعیت خوابگاهها که در برخی اتاقها تعداد دانشجویان به مراتب بیشتر از ظرفیت بود، ابراز نگرانی کرد. این مسائل باید جدی گرفته شود زیرا میتواند به نارضایتیهای خاموشی منجر شود که در نهایت بر روحیه و انگیزه دانشجویان تاثیر منفی خواهد گذاشت. بنابراین، ضروری است که این نارضایتیها شناسایی و حلوفصل شوند.
ظفرقندی با اشاره به صحنههای باشکوه حضور، مشارکت و اظهار نظر دانشجویان در مراسم روز دانشجو، با حضور رییس جمهور در دانشگاه شریف، خاطرنشان کرد: حدود 50 سال است که مراسم ها و اتفاقات 16 آذر را تجربه میکنیم؛ قبل از انقلاب حرکت 16 آذر شاید کمتر از یکساعت و با تظاهرات دانشجویان، شکستن شیشهها و تعطیلی کلاس ها همراه بود و ماموران به داخل دانشگاه میآمدند و دانشجویان را دستگیر میکردند.
انتهای پیام/