اخبار اجتماعی

مرکز وکلای قوه قضاییه، منزوی یا پیشران در امر وکالت؟

دانش‌آموختگان علم حقوق نسبت به آزمون مرکز وکلا اقبال نشان دادند و تعداد ثبت‌نام‌کنندگان آزمون آن حدود ۳۰ هزار نفر بیشتر از ثبت‌نام کنندگان در آزمون وکانون‌های وکلا در سال ۱۴۰۳ است.

خبرگزاری تسنیم

گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم، هرگاه یک تحلیلگر با داده‌های اشتباه اقدام به تحلیل یک واقعه نماید طبیعی  است که نتیجه‌های به‌دست آمده، فاقد اعتبار و بدون کاربرد خواهد بود. اگر به سال‌های پس از انقلاب نیز نگاه کنیم، بسیاری از شکست‌هایی که متوجه کشور شده است حاصل تحلیل‌های غلطی بوده که به تبع آن وارد مرحله اجرا شده‌ایم و در نتیجه آن سرمایه‌هایی از جنس اعتماد عمومی و منابع بسیاری از جنس ثروت‌های ملی را از دست داده‌ایم.

این امر جایی اهمیت می‌یابد که در بیان مقام معظم رهبری نیز بارها از بصیرت، به‌عنوان قطب‌نمای موفقیت نام برده شده است و هر ضربه‌ای که در طول تاریخ به مسلمانان وارد آمده را  ناشی از ضعف قدرت تحلیل دانسته‌اند.

با این نگاه، لازم است ضمن افزایش قدرت تحلیل باور کنیم که شعارهای انقلاب پس از چهار دهه هنوز مطلوب و پیش‌برنده و حرکت‌ساز؛ و تمسک به آن نتیجه‌بخش و پیروزی‌آفرین است و در نقطه مقابل دور شدن از آن خسارت بار قلمداد می‌شود.

در این میان رفتار اعتماد‌ساز و خردورزانه رییس قوه قضاییه در خصوص مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده را می‌توان رجعت به همین آرمان‌ها دانست. پس از آنکه در دی‌ماه 1400 رییس عدلیه، شخصی از خانواده مرکز را به سکان‌داری این نهاد بزرگ حقوقی منصوب کرد، بزرگ‌ترین سؤال این بود که آیا پس از حدود دو دهه، انتخاب این سکان‌دار همراه با موفقیتی از جنس شایسته‌سالاری خواهد بود؟ یا با این انتصاب حاکمیتی برآمده از خانواده مرکز، توان کنترل این کشتی بزرگ از دست خواهد رفت و این انتخاب مسیری جز شکست را در مقابل نهاد پر قدمت کانون وکلا رقم نخواهد زد.

شاید تحلیل‌های شتاب‌زده ماه‌های نخستین و گمانه‌زنی‌های برآمده از منفعت‌طلبی‌های شخصی از همان جنس نگاه‌هایی بود که همواره زمینه‌ساز شکست بوده است. برای مثال بعد از این که فعالیت‌های مرکز وکلا در دوره ریاست حسن عبدلیان‌پور بروز و ظهور رسانه‌ای پیدا کرد، آه از نهاد بسیاری از افراد حتی دلسوزان بلند شد که انجام این کارها در شأن مرکز وکلا نیست و عاقبتی جز تسریع در اضمحلال مرکز و دور شدن هر چه بیشتر مشتاقان حقوق از این نهاد حقوقی را ندارد.

کارهایی چون حضور فعال در مساجد، ارایه خدمات حقوقی در امامزاده‌ها، برگزاری نشست‌های ارزشی، دیدار با خانواده شهدا، شکایت از دولت آمریکا، شکایت به نیابت از مردم غزه، برگزاری دادگاه شهدای غواص، حضور مکرر در اعتاب مقدسه و برپایی میزهای خدمت حقوقی در کنار موکب‌های صلواتی به این انگیزه که مردم در کنار چایی که با طعم سفره اهل بیت(ع) می‌نوشند از خدمتی نیز بهره‌مند شوند و گره از کارشان گشوده شود، اعتراض‌ها را به‌حدی بالا برد که گفتند ارایه خدمات رایگان، دون شأن جایگاه وکیل است و سبب تنزل جایگاه وکالت و دوری هر چه بیشتر علاقمندان وکالت از این نهاد خواهد شد، تا جایی که گاهی متأسفانه همکاران نهاد همکار نیز با سخره و لبخند، نوید از بین رفتن زودهنگام مرکز وکلا در سایه این کارهای به اصطلاح ارزشی را می‌دادند. اما مدیران مرکز با حمایت همه‌جانبه رییس عدلیه در این مسیر جلو رفتند تا جایی که رییس دستگاه قضا در بهمن ماه 1402 با حمایت صریح از فعالیت‌های ارزشی رییس مرکز، با هزینه کردن از اعتبار و وجاهتِ خویش بر این فعالیت‌های انقلابی صحه گذاشت.

پس از این اقدام شایسته و هوشمندانه چند سؤال برای همه کنشگران جامعه حقوقی مطرح بود و آن اینکه؛ نتیجه این اعتماد چه بود؟! آیا این کارها (با منطق “غلط محاسباتی” که در این سال‌های اخیر زیاد شنیده می‌شود که شعارهای نظام کهنه شده و مردم از آن دلزده شده‌اند) نتیجه عکس داد و علاقمندان حقوق را دور کرد؟

نتیجه این سؤال‌ها شگفت‌انگیز بود! ثبت‌نام آزمون وکالت 1403 با شرایط خاصی که خواهم گفت، نشان داد همانگونه که رهبر معظم و حکیم انقلاب و به تبع ایشان ریاست محترم قوه قضاییه فرموده‌اند: “هر کجا ارزش‌های انقلاب را تکریم کردیم و به آنها عمل نمودیم موفقیت حاصل شد و هر کجا از این ارزش‌ها فاصله گرفتیم ضرر کردیم و مردم از ما فاصله گرفتند”، درست بوده است و این شعارها دل‌ها را به سمت این نهاد انقلابی جمع کرده است.

آمارها گزارش می‌دهند؛ در اولین آزمون وکالت پس از قانون تسهیل صدور مجوزهای کسب و‌ کار در شهریور سال 1402، تعداد حدود 114 هزار نفر و در دومین آزمون حدود 113 هزار نفر رقابت کردند و امسال حدود 117 هزار نفر برای رقابت در پوشیدن کسوت وکالت مرکز وکلای قوه قضاییه که شعارهای انقلاب اسلامی و رهبر معظم انقلاب را با تدابیر ریاست محترم قوه قضاییه نصب‌العین و پرچم رفتار خویش قرار داده، ثبت نام کرده‌اند.

این عدد حیرت‌انگیز و در طول ادوار برگزاری آزمون وکالت بی‌سابقه است؛ آن هم در شرایطی که ثبت‌نام آزمون مرکز وکلای قوه قضاییه با ثبت‌نام آزمون کانون وکلا همزمان شد و رییس مرکز نیز در نشست بریکس روسیه حرف از آرمان‌های انقلاب زده بود و بسیاری از دلسوزان هم تذکر داده بودند؛ ثبت‌نام همزمان و این حواشی و رویکردهای ارزشی و انقلابی مرکز سبب خواهد شد، ریزش قابل توجهی در متقاضیان ثبت نام مرکز وکلا به‌وجود بیاید و داوطلبان به‌دلیل آنکه به ظاهر در کانون وکلا آزادی بیشتری وجود دارد و رویکردهای انقلابی دیگر در میان مردم مشتری ندارد، بیشتر به سمت کانون وکلا بروند.

اما باز هم مردم و دانش‌آموختگان علم حقوق با بصیرت خود به این غلط محاسباتی پاسخ دادند و اقبال عظیمی نسبت به آزمون مرکز صورت گرفت تا جایی که عدد ثبت‌نام کنندگان کانون‌های وکلا با تفاوتی فاحش و باورنکردنی حدود 30 هزار نفر و بسیار کمتر از آمار مرکز وکلاست!

حالا به‌نظر می‌رسد که با تحلیلی برآمده از داده‌های حقیقی و موفقیت‌های بی‌بدیل مرکز وکلا در سال‌های گذشته وقت آن رسیده است که بپذیریم مردم تشنه آرمان‌های انقلابی هستند و آنچه دل‌ها را به هم نزدیک می‌کند حرکت در مسیر آرمان‌های بنیانگذار حکیم و راحل انقلاب حضرت امام خمینی(ره) خواهد بود.

عزالدین سلیمانی؛ وکیل و جانباز40 درصد دوران دفاع مقدس

انتهای پیام/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا