اخبار اقتصادی

در بانکداری از ترکیه و امارات و عربستان عقب ماندیم/ ندری: هشتاد درصد تسهیلات بانکی به ۱۰ درصد مشتریان بانک‌ها می‌رسد

خبرگزاری خبرآنلاین

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، عضو هیات علمی بادانشگاه امام صادق در جمع نمایندگان رسانه‌های گروهی با اشاره به موقعیت نظام بانکی و بیمه‌ای در ایران گفت: ما عقب‌ماندگی‌های قابل ملاحظه‌ای در حوزه بانکداری و بیمه داریم و قیاس ما با کشورهای همسایه نیز نشان از این دارد که در این بخش لازم است فعالیتی جدی تر داشته باشیم . 

 وی با اشاره به اینکه قیاس وضعیت کنونی در دو بخش امکان پذیر است، تاکید کرد: از یک سو می‌توانیم موقعیت خودمان را با گذشته‌ی خودمان قیاس کنیم که در این صورت می‌بینیم در حوزه‌ی بانکداری الکترونیکی پیشرفت کرده‌ایم اما وقتی خودمان را با کشورهایی مثل ترکیه، امارات و حتی عربستان قیاس می‌کنیم شاهد عقب‌ماندگی‌های بزرگ هستیم . 

 وی گفت: این عقب ماندگی در شرایطی حاصل شده است که پیش از این ما در موقعیت بهتری از این کشورها قرار داشتیم . 

وی دلیل این عقب ماندگی را رشد این کشورها در حوزه‌ی فناوری های نوین دانست و گفت: ما در زمینه زیر ساخت‌ها، کندی سرعت اینترنت و البته قطعی مکرر اینترنت با مشکل روبه‌رو هستیم. برای برون رفت از این وضعیت نیز به سرمایه‌گذاری‌های بزرگی نیاز دار یم اما معلوم نیست بدون ارتباط با خارج، چگونه قادر به این سرمایه‌گذاری هستیم. 

وی در توضیح این مطلب اضافه کرد: در ارتباطات بین‌المللی بسیار ضعیف هستیم و از این جهت با کشورهای دیگر فاصله‌ی قابل ملاحظه داریم. عمدتا ارتباطات مالی ما و نقل و انتقال پول از طریق صرافی‌ها و به شکل غیررسمی است. در زمینه استانداردهای جهانی بانکداری نیز ا شفافیت تا نظارت مقامات ناظر بسیار عقب هستیم و تا زمانی که استاندارد جهانی در کشور ما رعایت نشود قطعا همکاری بین‌المللی با بانک‌های خارجی نخواهیم داشت . 

 او رتبه ایران را در بانکداری دیجیتال قابل قبول دانست اما گفت: با تئوجه به ظهور هوش مصنوعی و … باید بگویم رتبه‌ای که ما در این بخش داریم شایسته‌ی اقتصاد کشور ما نیست . 

 او که نشست خبری رویدار بانک و بیمه فینشورتک که هفتم تا نهم اسفند برگزار می‌شود، سخن می‌گفت، ادامه داد: استفاده از فناوری‌های جدید یک ضرورت است اما باید به این نکته توجه کنیم تا زمانی که نتیجه‌ی این فناوری‌ها در رفاه مردم قابل مشاهده نباشد، فایده‌ای ندارد . 

وی گفت: ایجاد احساس رضایت در مردم بسیار مهم است در حالی که در شرایط کنونی هزینه پوشش بیمه‌ای بسیار بالاست و واقعا نود درصد از هزینه دارو و درمان نیز تحت پوشش بیمه نیست از سوی دیگر در بانک‌ها نیز هشتاد درصد تسهیلات را ده درصد مشتریان بانکی می‌گیرند پس با این ترتیب می‌بینیم فناوری نوین باید با کاهش هزینه و بهبود وضعیت، به رفاه جامعه منجر شود . 

 او گفت: در اقتصاد ایران روز به روز شاهد افزایش قدرت انحصاری بانک‌ها، بیمه‌ها و سایر صنایع هستیم و طبیعتا پیشرفت‌ها نیز با هزینه گزاف ناشی از همین انحصار اتفاق می‌افتد. به این ترتیب اگر خدماتی با هزینه تناسب نداشته باشد، به دست اوردن آن نیز افتخاری ندارد و باید متناسب با هزینه‌ها به مردم خدمات داده شود تا احساس رضایت در جامعه افزایش یابد. 

۲۲۳۲۲۳

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا