روزانه حدود ۱ میلیارد متر مکعب گاز در کشور تولید میکنیم + فیلم
۱۶:۳۶ – ۰۳ بهمن ۱۴۰۳
باشگاه خبرنگاران جوان؛ فاطیما میرزایی – ایمان عتیقی گلگهر، مدیر بخش خصوصی در حوزه معدن درمورد مهمترین چالشها و مشکلات بخش خصوصی گفت: این که در برنامه هفتم توسعه برای بخش معدن ۱۳ درصد تعریف شده عمل هوشمندانهای بوده است. چون صنعت معدن پتانسیل دارد که اشتغالزایی کند و ذخیره عناصر فلزی مفید و تکنولوژیهایی که در صنعت فولاد و سایر صنایع وجود دارند همگی حاکی از این هستند که میتوانیم رشد ۱۳ درصدی در برنامه هفتم را رعایت کنیم. اما اشکال این است که بخشی از موانعی که باید در فرصت ۱۳ درصدی رفع میشدهاند عمدتاً در برخی از حوزهها با مشکلاتی روبهرو هستند و فقط مختص به حوزه معدن و سنگ آهن و فلزات نیستند و شاید دربرگیرنده کل توسعه کشور باشند.
مدیر بخش خصوصی در حوزه معدن اظهار کرد: همه ارکان نظام باید کمک کنند تا رشد اقتصادی به وجود آید و هیچ کسی نمیتواند خود را از این مسئله دور نگه دارد و بگوید که صرفاً بر عهده اقتصاددانها و صنعتگران است. چون یک صنعتگر زمانی موفق است که نظارت صحیح بر آن صورت بگیرد و باید حوزههای سیاسی، گمرک، راهآهن و… دست به دست هم دهند تا بتوانیم وظیفه خود را انجام دهیم.
در ادامه، محمد مصطفوی فعال بخش خصوصی در حوزه پتروشیمی و اکتشاف گفت: برنامه هفتم این هدفگذاری را داشته است برای این که ذخایر طبیعی ما ظرفیت دارند و در حال حاضر، روزانه حدود ۱ میلیارد متر مکعب گاز در کشور تولید میکنیم و نرخ تخلیه مخاذن گاز یعنی میزانی که نسبت به کل ذخیرهمان تخلیه میکنیم زیر یک درصد است و نفت کشور هم، زیر یک درصد است و این مسئله نشان میدهد که ما تا ۱۰۰ سال دیگر میتوانیم گاز یا نفت تولید کنیم و این نرخ برای متوسط جهانیاش ۲ درصد است و نرخ کشورهای پیشرفته و توسعهیافته به ۸ درصد رسیده است؛ بنابراین کشور ما از نظر طبیعی ظرفیت دارد ولی از لحاظ فنی و سرمایهگذاری، برای رسیدن به رشد الزاماتی دارد و امیدوار هستیم با تأکیدهایی که رهبری داشت و مواردی هم در برنامه هفتم درنظر گرفته شده است این الزامات رعایت شوند.
در ادامه، ایمان عتیقی گلگهر تصریح کرد: در صنایع معدنی و فلزی، بخش فولاد خوب است و زنجیره تکمیل شده است و الان، روی موضوعهای تکنولوژی و زنجیره پایین دست باید کار کرده ولی در بخشی از فلزات باید روی حوزه اکتشافات کار کنیم و به دلیل این که بر اساس قانون، عمدتاً مالکیت معادن بزرگ یا پهنههای اصلی در اختیار وزارت صمت است قانون باید به گونهای برخورد کند که معادن و پتانسیلهای معدنی به افرادی واگذار شوند که امکان کار و رشد و توسعه بر آن را داشته باشند. اما مشکل اینجاست که امروز، بخشی از حوزهها در اختیار مالکان معادن هستند ولی نمیتوانند روی آنها سرمایهگذاری کنند.
او اشاره کرد: مثلاً فردی ۲۰ سال است که معدن را ثبت کرده است ولی توان و علم و پتانسیل لازم را ندارد تا روی آن کار کند. به همین دلیل، باید برای این منظور تاریخ انقضایی گذاشته شود که یا تا ۳ ماه آینده در آن معدن شروع به کار کند و یا از طریق مراحل قانونی، آن معدن را واگذار کند. البته معادن متروکه هم وجود دارند که فرد توان راهاندازی دوباره آن را ندارد.
عتیقی گلگهر ادامه داد: دولت در حال تصمیم است که یا مالک باید این معادن را فعال کرده و یا این که باید واگذار کند. چون تعداد زیادی پهنه ثبت شدهاند ولی تعداد زیادی از آنها پتانسیل ندارند در حالی که کار معدن ظرفیت اشتغالزایی بسیاری دارد و یکی از بخشهایی است که از طریق آن میتوان معضل اشتغال را حل کرد. چون از استخراج و اکتشاف تا تکمیل زنجیره، اشتغال سنگین دارد. به همین دلیل، اول باید معادن و یا پهنههای معدنی متروک و یا معادنی که مالک دارند ولی او توانایی و ظرفیت انجام کار روی آن را ندارد تعیین تکلیف شوند.
در ادامه، مصطفوی فعال بخش خصوصی در حوزه پتروشیمی و اکتشاف مطرح کرد: خدا را شکر، در بحث پتروشیمیها بخش عمدهای از آنها رابطه مالی مستقلی از دولت دارند. یعنی خوراک خریداری کرده و محصولات خود را صادر میکنند و بعضاً درآمدهای خوبی دارند و از آنجایی که مجموعههای خصوصی و دولتی هستند دولت به طور مستقیم سهامدار مجموعهای نیست و مهمترین چالشی که دارند تأمین پایدار خوراکشان است. به همین خاطر، اگر پتروشیمیها تأمین خوراک پایدار داشته باشند با منابع خود میتوانند توسعه را رقم بزنند.
او افزود: الان حدود ۱۲ مجتمع پتروشیمی تعطیل هستند و دلیلش این است که خوراک پتروشیمی آنها قطع شده است و این مجتمعها به جای این که ۱۲ ماه کار کنند ۸ ماه کار میکنند.