سایپا؛ خودروساز یا کارخانه تولید زیان؟ / خلق ٣٥ ميليون تومان ضرر در هر دقيقه!
تداوم زیاندهی، افزایش هزینهها و کاهش تولید و فروش، همه نشان میدهد که سایپا در یک بحران جدی گرفتار شده است. مدیران این شرکت باید هرچه سریعتر پاسخگوی عملکرد خود باشند، چرا که ادامه این وضعیت نهتنها صنعت خودرو را متزلزلتر میکند، بلکه زیانهای جبرانناپذیری را بر دوش سهامداران و اقتصاد کشور میگذارد.
سایپا، دومین خودروساز بزرگ کشور، در حالی به روزهای پایانی سال نزدیک میشود که نهتنها در مسیر رشد تولید و فروش موفق نبوده، بلکه با افزایش زیانهای سنگین، وضعیت مالی خود را وخیمتر کرده است.
به گزارش سرویس اقتصادی تابناک، صورتهای مالی ۹ ماهه امسال نشان میدهد که این شرکت نهتنها از زیانهای گذشته عبور نکرده، بلکه با شتاب بیشتری به سمت زیاندهی حرکت کرده است.
طبق اطلاعات منتشرشده در سامانه کدال، سایپا در این مدت بیش از ۱۳ هزار و ۸۰۳ میلیارد تومان زیان خالص ثبت کرده که نسبت به سال گذشته، ۴۰ درصد افزایش داشته است. همچنین زیان شناساییشده به ازای هر سهم این شرکت به ۷۰۶ ریال رسیده که این نیز نشان از کاهش ۴۰ درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته دارد. روندی که آینده مالی این خودروساز را در هالهای از ابهام فرو برده است.
سایپا؛ کارخانهای که دقیقهای ۳۵ میلیون تومان زیان میسازد!
آمارها نشان میدهد که سایپا در ۲۷۶ روز نخست سال جاری، بهطور متوسط روزانه بیش از ۵۰ میلیارد تومان زیان داده است. این یعنی در هر ساعت حدود ۲ میلیارد و ۸۴ میلیون تومان و در هر دقیقه، ۳۵ میلیون تومان زیان برای سهامداران و اقتصاد کشور به بار آورده است!
این حجم از زیان نهتنها رکوردهای قبلی را شکسته، بلکه ادامه فعالیت این شرکت در بازار سرمایه را نیز با اما و اگرهای جدی مواجه کرده است.
سایپا در آستانه خروج از بورس؟
وضعیت نابسامان سایپا زمانی نگرانکنندهتر میشود که به زیان انباشته این شرکت توجه کنیم. بر اساس گزارشهای منتشرشده، زیان انباشته سایپا تا پایان آذرماه به بیش از ۶۵ هزار میلیارد تومان رسیده است که نسبت به سال قبل ۲۷ درصد افزایش داشته است.
این میزان زیان، بیش از سه برابر سرمایه ثبتی سایپا محسوب میشود و مطابق ماده ۱۴۱ قانون تجارت، در صورتی که زیان شرکت از نیمی از سرمایه آن بیشتر شود، هیئتمدیره مکلف است که سهامداران را برای تصمیمگیری درباره بقای شرکت فرا بخواند. حالا این پرسش مطرح است که چرا تاکنون اقدامی در این زمینه صورت نگرفته و آینده سهامداران این شرکت در چه مسیری قرار خواهد گرفت؟
افزایش هزینهها؛ مدیریت ناکارآمد یا برنامهریزی غلط؟
نه تنها سایپا در کاهش زیان موفق نبوده، بلکه هزینههایش نیز بهطور چشمگیری افزایش یافته است. گزارشهای مالی نشان میدهد که هزینههای فروش، اداری و عمومی این خودروساز در ۹ ماهه امسال به ۴ هزار و ۹۷۱ میلیارد تومان رسیده که ۳۱ درصد بیشتر از سال گذشته است.
از سوی دیگر، هزینههای مالی این شرکت نیز در همین دوره ۸۱ درصد افزایش داشته و به بیش از ۸ هزار و ۳۲۶ میلیارد تومان رسیده است. افزایش سرسامآور هزینهها در کنار افت تولید، زنگ خطر جدی را برای این خودروساز به صدا درآورده است.
از جهش تولید در سایپا، فقط شعار باقی ماند؟!
در حالی که شعار امسال بر «جهش تولید» تأکید داشت، عملکرد مدیران سایپا کاملاً برخلاف این جهت بوده است. بررسی آمار تولید و فروش نشان میدهد که در ۹ ماهه امسال، نهتنها افزایش تولیدی در کار نبوده، بلکه روند نزولی آن در دی ماه نیز تثبیت شده است.
طبق گزارشهای منتشرشده، میزان تولید سایپا تا پایان دیماه از میزان تولید مدت مشابه سال گذشته کمتر بوده و فروش این شرکت با افت ۱۵ هزار و ۴۳۰ دستگاه خودرو مواجه شده است. با این روند، تحقق اهداف تولیدی سایپا برای سال جاری، بیشتر به یک خیال شباهت دارد تا یک برنامه عملیاتی!
سایپا به کجا میرود؟
تداوم زیاندهی، افزایش هزینهها، کاهش تولید و ابهام در آینده مالی، همه نشان میدهد که سایپا در یک بحران جدی گرفتار شده است. مدیران این شرکت باید هرچه سریعتر پاسخگوی عملکرد خود باشند، چرا که ادامه این وضعیت نهتنها صنعت خودرو را متزلزلتر میکند، بلکه زیانهای جبرانناپذیری را بر دوش سهامداران و اقتصاد کشور میگذارد. آیا سایپا از این وضعیت بحرانی خارج خواهد شد، یا همچنان به مسیر زیانهای نجومی ادامه خواهد داد؟