اخبار بین الملل

تنش های سیاسی در گرجستان و سرنوشت نامعلوم سالومه زورابیشویلی

در حالی که نخست‌وزیر گرجستان بر برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در ۱۴ دسامبر تأکید کرده، تنش میان دولت و رئیس‌جمهور شدت گرفته است. اظهارات سالومه زورابیشویلی و تهدیدات اتحادیه اروپا، آینده سیاسی او و ثبات گرجستان را در هاله‌ای از ابهام قرار داده است.

خبرگزاری تسنیم

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، «ایراکلی کوباخیدزه»، نخست‌وزیر گرجستان، در تاریخ 14 دسامبر برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در این کشور را تأیید کرد.

او با بیان اینکه «تصمیم برای برگزاری انتخابات ریاست جمهوری گرفته شده و هیچ‌چیز تغییر نکرده است»، گفت: «همه نهادهایی که طبق قانون اساسی اختیار دارند، برای برگزاری انتخابات بسیج خواهند شد.»

نامزد حزب حاکم «رویای گرجستان» در انتخابات ریاست جمهوری، «میخائیل کاولاویلی» است.

به گفته «ایراکلی کوباخیدزه»، اظهارات «سالومه زورابیشویلی»، رئیس‌جمهور فعلی گرجستان، مبنی بر اینکه «نتایج انتخابات پارلمانی را به رسمیت نمی‌شناسد و تا زمان برگزاری انتخابات پارلمانی جدید از اختیارات خود کناره‌گیری نخواهد کرد»، هیچ‌گونه اساس قانونی ندارد.

او گفت: «زورابیشویلی به محض پایان دوره ریاست‌جمهوری‌اش، کاخ ریاست جمهوری را ترک خواهد کرد.»

اما زورابیشویلی موضع کاملاً متفاوتی دارد. او در آستانه انتخابات ریاست جمهوری در گرجستان، برای مطلع کردن جامعه جهانی از تحولات این کشور به فرانسه سفر کرده است. به نظر می‌رسد که او امیدوار است با حمایت غرب بتواند در سمت خود باقی بماند؛ اما تحولات به‌گونه‌ای پیش می‌رود که احتمالاً شرکای غربی زورابیشویلی به‌جای کمک به او در مبارزه برای قدرت، مجبور به تمرکز بر نجات او خواهند شد؛ زیرا انتظار می‌رود که «میخائیل کاولاویلی» طی چند روز آینده جایگزین «سالومه زورابیشویلی» در سمت ریاست جمهوری شود. پس از آن، احتمال تسویه‌ حساب دولت با زورابیشویلی وجود دارد. دولت بر این موضوع تأکید می‌کند که این آخرین سفر خارجی زورابیشویلی به‌عنوان رئیس‌جمهور گرجستان بوده است. اگر زورابیشویلی از استعفا خودداری کند، «رویای گرجستان» علیه او اعلام جرم خواهد کرد و او یا باید فرار کند یا زندانی خواهد شد.

نصب «قطار سال نو» در میدان «اوربلیانی» تفلیس نیز باعث خشم زورابیشویلی شده است. پس از آنکه اعضای حزب «رویای گرجستان» گفتند که «قطار سال نو» در انتظار «سالومه زورابیشویلی» است، او عصبانی شد. زورابیشویلی در صفحه خود در شبکه‌های اجتماعی نوشت: «آن‌ها در مقابل کاخ اوربلیانی برای من قطار گذاشته‌اند. خوب، خواهیم دید که چه کسی خواهد رفت!»

در مجموع، به نظر می‌رسد که وضعیت سیاسی در گرجستان بسیار متشنج و آینده «سالومه زورابیشویلی» نامعلوم است.

تشدید تنش میان گرجستان و غرب و افزایش خشونت در اعتراضات

در همین حال، کمیسیون اروپا دولت گرجستان را به لغو رژیم بدون ویزا برای «افراد خاص» تهدید و اعلام کرد که برای جلوگیری از این اتفاق، حزب «رویای گرجستان» باید تعدادی از شروط را انجام دهد: تضمین حقوق اساسی شهروندان، از جمله آزادی بیان، تجمع و امنیت شخصی، هماهنگ کردن سیاست ویزای کشور با سیاست اتحادیه اروپا، اجرای استراتژی مبارزه با فساد و تصویب برخی قوانین جدید. در درجه اول، اتحادیه اروپا خواستار لغو قوانین «عوامل خارجی» و «مبارزه با اقلیت‌های جنسی» است.

علاوه بر این، به نظر می‌رسد که بروکسل از «قانون مناطق آزاد تجاری» و اصلاحات قانون مالیات گرجستان که به «ایوانیشویلی» اجازه می‌دهد از تحریم‌های غرب فرار کند، ناراضی است.

با این حال، حزب حاکم «رویای گرجستان» قصد ندارد برای بهبود روابط با اتحادیه اروپا امتیاز بدهد. برعکس، به گفته «کوباخیدزه»، دولت قصد دارد تا پایان دسامبر قانونی را تصویب کند که پوشاندن صورت در اعتراضات را ممنوع می‌کند.

او می‌گوید: «این قانون در بسیاری از کشورهای اتحادیه اروپا اجرا می‌شود و برای جلوگیری از خشونت در گرجستان ضروری است.»

اما مخالفان و غرب با این موضوع مخالف هستند؛ بنابراین، انتظار می‌رود که روابط غرب و گرجستان وارد مرحله متشنج‌تری شود.

در این شرایط، غرب به اعمال فشار و نفوذ بر گرجستان از طریق برخی نیروهای داخلی ادامه خواهد داد. در عین حال، استفاده از روش‌های تهاجمی‌تر توسط مخالفان نیز قابل‌توجه است. «الکساندر داراخولیزده»، معاون وزیر کشور گرجستان، در این باره گفته است: «گروه‌های خشونت‌طلب در اعتراضات به‌طور فعال از مواد آتش‌زا مانند کوکتل مولوتف استفاده و خود را به اشیاء مختلفی از جمله چوب و آهن مسلح کرده‌اند.» به گفته او، در جریان آشوب‌ها در نزدیکی ساختمان پارلمان، حدود 60 مغازه مورد حمله و غارت قرار گرفته است».

سرویس امنیت دولتی گرجستان با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که گروه‌های مخالف دولت قصد دارند با ایجاد چند قربانی، اعتراضات در این کشور را به خشونت بکشانند. در این بیانیه آمده است که این اقدام تحریک‌آمیز قرار است این هفته و با هدف ممانعت از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در تاریخ 14 دسامبر انجام شود.

در این بیانیه با اشاره به اینکه هدف از این اقدام «ترویج روحیه افراطی در کشور، غیرقابل‌کنترل کردن روندها و متهم کردن دولت به این اقدامات» است، آمده است: «سرویس امنیت دولتی با همکاری سایر نهادهای ذی‌ربط، برای جلوگیری از این اقدامات تحریک‌آمیز و حفظ امنیت و ثبات کشور اقدامات لازم را انجام خواهد داد.»

«نینو تسیلوسانی»، نایب‌رئیس پارلمان گرجستان، نیز با بیان اینکه مخالفان رادیکال در جریان تظاهرات در تفلیس دست به اقدامات افراطی زده‌اند، گفت: «افراط‌گرایی این است که رأی‌دهندگان به شما رأی می‌دهند، اما شما وارد پارلمان نمی‌شوید، در انتخابات پیروز نمی‌شوید، به خیابان‌ها می‌آیید و همان‌طور که همه می‌بینیم، درگیری‌های خشونت‌آمیزی را به راه می‌اندازید. افراط‌گرایی این است که در طرح‌های مخرب خود از جوانان و کودکان به‌عنوان سپر استفاده می‌کنید. متأسفانه وضعیت مخالفان رادیکال و افراطی به جایی رسیده که آن‌ها با روش‌های بسیار مخربی علیه کشور خود مبارزه می‌کنند.»

این اظهارات و بیانیه سرویس امنیت دولتی گرجستان نشان می‌دهد که نگرانی‌های جدی درباره تشدید خشونت و بی‌ثباتی در این کشور در آستانه انتخابات ریاست جمهوری وجود دارد.

انتهای پیام/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا