ملغمه ای به نام جنگ، توافق و طرح روز بعد از پایان جنگ در غزه
یک رسانه عبری زبان ادعا کرد، بین جنگ در شمال نوار غزه، توافق مبادله اسرا، برنامه برای فردای پایان جنگ و فشارهای ترامپ ارتباط وجود دارد.
به گزارش گروه عبری خبرگزاری تسنیم، رون بن یشای نویسنده این گزارش تحلیلی آورده است، ادامه عملیات نظامی تا به امروز نتوانسته است 98 اسیر اسرائیلی را بازگرداند، در حالی که روز بعد از پایان جنگ بخش لا ینفکی از توافق مبادله اسرا خواهد بود، گرچه اختلاف بر سر آن همچنان بسیار زیاد است، در همین حال ترامپ هم تهدید به ایجاد جهنم میکند و شاید کسانی که این سخنان وی را به باد مسخره گرفتهاند، طی یک هفته یا کمی بیشتر متوجه شوند او برگهای برندهای برای آسیب رساندن به کسانی که در روند توافق کارشکنی میکنند در اختیار دارد.
نویسنده در ابتدای این گزارش آورده است، چهار نظامی اسرائیلی که دیروز در بیت حانون (به هلاکت رسیدند) جان خود را به خاطر ربوده شدگان از دست دادند، درگیریهایی که ارتش اسرائیل در حال حاضر در نوار غزه انجام میدهد در وهله اول با هدف فشار بر حماس جهت نرم کردن مواضع خود در رابطه با توافق مبادله اسرا انجام میشود تا به نقطهای برسیم که در زمان توقف جنگ دیگر هیچ اسیری چه مرده و چه زنده در غزه و در اختیار حماس باقی نمانده باشد.
ارتش اسرائیل سلسله حملاتی را علیه نوار غزه انجام داد، و از جبالیا آغاز و به بیت لاهیا و سپس بیت حانون رسید چون مسئولین سیاسی امیدوار بودند این اقدامات دو هدف را برای شان محقق کند، اول جلوگیری از بازسازی حماس و شکلگیری یک نیروی چریکی فدائی در شمال نوار غزه که در فاصله دو کیلومتری سدیریوت و شهرکهای پیرامونی این منطقه واقع است، هدف دوم هم ادامه فشار بر حماس از طریق حملات مکرر و به شکل اساسی تخریب شهر زیرزمینی آنها در نوار غزه با هدف ایجاد فشار نظامی جهت آزادی اسرا بود.
در بخش دیگری از این گزارش آمده است، حملات مستمر علیه شمال نوار غزه این تلقی را ایجاد کرده است که ارتش اسرائیل به دنبال جدا سازی شمال نوار غزه از بقیه این منطقه و الحاق آن به اسرائیل است.
حماس اعلام میکند که ویرانیهای گسترده که اکنون در شمال غزه رخ داده در واقع تلاشی از سوی اسرائیل برای جلوگیری از بازگشت مردم به این منطقه است.
به اعتقاد نویسنده با این وجود این تمام ماجرا نیست بلکه امروز شاهد اختلاف نظر بین دو طرف نه تنها در مورد مبادله اسرا بلکه در رابطه با شرایط روز بعد از پایان جنگ هم هستیم.
همین امر باعث شده است تا اسرائیل تلاش کند تا این تهدید را همچنان به قوت خود باقی نگه داشته و از طریق فشار هر چه بیشتر حماس را وادر به پذیرش توافق پایان جنگ و باز گرداندن تمامی ربوده شدگان اسرائیلی کند.
با این حال حماس هم به دنبال کسب پیروزی خود از این جنگ است، از اینرو به دنبال آن است تا از طریق این توافق صدها نفر از اسرای فلسطینی با محکومیتهای بالا را از زندانهای اسرائیلی خارج کند، این پیروزی میتواند کمک شایانی به حماس در بازگشت قدرتمندانه به نوار غزه بکند.
به اعتقاد نویسنده، حماس نه تنها میخواهد در روز بعد از پایان جنگ در نوار غزه باقی بماند بلکه به دنبال بازسازی خویش است و از اینرو به دو چیز نیاز دارد، توقف اقدامات خصمانه و آزادی گسترده و علنی زندانیان فلسطینی از زندانهای اسرائیل.
مراکز تصمیم گیری در قدس و رؤسای نهادهای امنیتی در اسرائیل این باور را دارند که راه فراری از توقف اقدامات خصمانه وجود ندارد و به خوبی هم میدانند که اگر در شرایط فعلی این توافق به انجام برسد، اسرائیل مجبور به آزادی اسرای فلسطینی است.
گرچه حماس دیگر یک ارتش بزرگ نخواهد بود اما انجام توافق به این معنی است که اسرائیل به هدف سوم خود یعنی سرنگون کردن حکومت حماس نرسیده است، پس بار این مسئولیت به برنامههای روز بعد از پایان جنگ منتقل میشود.
روزنامه یدیعوت آحارانوت در ادامه این گزارش آورده است، امروز تمامی طرفها به طور بالفعل در کنار مسئله مبادله اسرا، شرایط روز بعد از پایان جنگ را هم در دوحه پایتخت قطر در دست بررسی دارند، این بخش لاینفکی از مذاکرات محسوب میشود، اما در پشت پرده ما به شکلی شاهد یک طرح تفصیلی هستیم که مصر، قطر، آمریکا و امارات متحده عربی بر سر آن به توافق رسیدهاند.
این طرح به طور کلی در رابطه با تشکیل دولت غیر نظامی در غزه است، فعالیتهای اجرایی در دست دولت موقت فلسطینی خواهد بود به شکلی یک کمیته اجرایی خواهد بود که از شهروندان تکنوکرات ساکن غزه تشکیل شده و باید اعضای آن هیچ نوع گرایش سیاسی مشخصی نداشته باشند.
برخی از آنها در نوار غزه زندگی میکنند که تعدادی از آنها از اعضای سابق تشکیلات خودگردان میباشند و برخی دیگر هم در سایه حکومت حماس پستهای اجرایی داشتند اما پستهای آنها کاملا غیر نظامی و بدون ارتباط به حماس بوده است.
این کمیته اجرایی تحت نظر یک هیئت عالی که در برگیرنده ایالات متحده، امارات متحده عربی و احتمال اردن، مصر و عربستان فعالیت خواهد کرد.
این هیئت، نظارت و سرپرستی بر ساختار موقت را به عهده خواهد داشت و در عین حال میلیاردها دلار لازم برای بازسازی نوار غزه را هم از طریق تقسیم کار در این طرح تامین خواهد نمود.
دولت مصر در حال حاضر طرح تشکیل ساختار موقت فلسطینی در نوار غزه را راهبری میکند، در حالی که امارات متحده عربی و ایالات متحده در حال سامان دادن به تشکیل هیئت عالی نظارت و سرپرستی هستند.
مصریها این ساختار را “کمیته حمایت از غزه” نامگذاری کردهاند، پیش از این نیز حماس اعلام کرده بود، قصدی برای اداره نوار غزه ندارد و با حضور و حاکمیت تشکیلات خودگردان به رهبری ابو مازن بر این منطقه موافق است اما در چارچوب طرح مذکور اطرافیان ابومازن هم حق مدیریت نوار غزه را نخواهند داشت و فقط از اهالی نوار غزه و شاید محمد دحلان در آن حضور خواهند داشت.
اسرائیل به شکل غیر رسمی مخالفت خود را با حضور قطر در هیئت عالی اعلام کرد، نتانیاهو هم بارها و بارها گفته است که با حضور تشکیلات خودگردان هم در ساختار موقت در غزه مخالف است.
در مقابل امارات متحده عربی، عربستان، مصر و اردن هم اصراری بر پیوستن قطر به این هیئت که قرار است بعد از پایان جنگ تشکیل شود، ندارند، اما خواستار حضور تشکیلات خودگردان در این هیئت است تا از این طریق اولین گامها برای شکلگیری روند برپایی دولت مستقل فلسطینی برداشته شود.
تمامی این برنامهها و طرحها تاثیرات مستقیم خود را بر روند مذاکرات مربوط به مبادله اسرا میگذارند در این بین پارامتر دیگری هم وارد شده است، اعلام رئیس جمهور منتخب آمریکا مبنی بر تمایل به تحقق توافق آتش بس و بازگشت اسرا پیش از مراسم تحلیفش مسایل را تحت تاثیر خود قرار داده است، به ویژه که فقط 8 روز به این موعد باقی مانده است.
ترامپ در این رابطه تهدید کرده در صورت عدم تحقق این خواسته دروازههای جهنم را خواهد گشود.
انتهای پیام/