پادکست|جنجالی ترین پرونده سیاست خارجی الجولانی چیست؟
در پنجمین شماره از پادکست «در عمق» به موضوع «جنجالیترین پرونده سیاست خارجی الجولانی چیست؟» خواهیم پرداخت که شکلگیری یک گروه ضد حکومت مصر است.
گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم ـ پنجمین شماره از پادکست «در عمق» که به بررسی مهمترین روندها، تحولات و همچنین شخصیتها در غرب آسیا میپردازد، روز شنبه 29 دی ماه 1403 به میزبانی خبرگزاری تسنیم منتشر شد.
در تحولی که به نظر میرسد چالشی جدی برای سیاست خارجی حکومت جدید سوریه محسوب میشود، جنبشی با نام «جنبش 25 ژانویه» اعلام موجودیت کرده است. این جنبش که به گفته منابع آگاه، جنجالیترین پرونده سیاست خارجی حکومت سوریه به رهبری «ابومحمد الجولانی» یا «احمد الشرع» محسوب میشود، نگرانیهای فزایندهای را در منطقه برانگیخته است.
به منظور درک اهمیت این پرونده، لازم است به اپیزود سوم پادکست «در عمق» ارجاع داده شود. در آن اپیزود به طور مفصل به نگرانیهای حکومت مصر از نفوذ و سیطره احتمالی الجولانی بر دمشق پرداخته شد. همچنین، در آن پادکست به لابی قدرتمند مصریهای سلفی جهادی، مصریهای حاضر در صفوف تحریرالشام و افراطیون مصری در سوریه و مشخصاً ادلب اشاره شد. لازم به ذکر است که در این گزارش از پرداختن مجدد به جزئیات آن اپیزود خودداری خواهد شد.
بر اساس اطلاعات به دست آمده، جنبش 25 ژانویه توسط «احمد حماد المنصور»، یکی از سران تحریرالشام، تاسیس شده است. هدف اصلی این جنبش، سرنگونی حکومت عبدالفتاح السیسی در مصر عنوان شده است. در واقع، این گروه رسماً به عنوان یک جنبش، حزب یا تشکیلات در سوریه اعلام موجودیت کرده است و آشکارا هدف خود را براندازی حکومت فعلی مصر قرار داده است. نکته حائز اهمیت این است که اعضای این جنبش را افراد مصری تشکیل میدهند.
در بیانیه اعلام موجودیت این جنبش، دو نکته مهم قابل توجه است: نخست، استفاده از پرچم دوره پادشاهی مصر. این اقدام به منزله اعلام جنگ علیه کل ارتش مصر تلقی میشود. در دهه 1950 میلادی و حدود سال 1952، ارتش مصر با کودتا علیه نظام پادشاهی، ملک فاروق را برکنار کرد و محمد نجیب به قدرت رسید که جمال عبدالناصر دستیار وی بود. از آن زمان، ارتش مصر به عنوان نیروی حاکم در کشور عمل کرده است. روسای جمهور بعدی نیز، به جز دوره کوتاه محمد مرسی، همگی از دل ارتش برخاسته یا با آن همپیمان بودند.
اقدام احمد المنصور در برافراشتن پرچم دوره پادشاهی، پس از گذشت سالها، نشان دهنده عزم جدی او برای سرنگونی السیسی است. اگرچه شعار این جنبش «نوبت تو رسیده است ای دیکتاتور!» است، اما پرچم استفاده شده به وضوح نشان میدهد که این گروه با ساختار ارتش مصر و کیان و سازمان آن در تضاد است و به دنبال حذف کامل آن از صحنه سیاسی و حاکمیتی مصر است.
دومین نکته قابل توجه در بیانیه اعلام موجودیت، نمایش مسلحانه جنبش است. در حالی که اعضای گروه پشت میز نشستهاند و پرچم در پس زمینه قرار دارد، احمد منصور یک سلاح کمری در دست گرفته است. او با برداشتن سلاح از روی میز و قرار دادن دست بر روی آن، بر مسلحانه بودن این جنبش تاکید میکند. این اقدام حاکی از آن است که جنبش مذکور به دنبال استفاده از الگویی مشابه سرنگونی بشار اسد و به کارگیری تاکتیکهای تحریرالشام است.
لازم به ذکر است که اسلامگرایان مصر در گذشته از شعار «مسالمت آمیز بودن ما قویتر از گلوله است» بهره میبردند. این شعار که از شعارهای محوری جنبش اخوانالمسلمین مصر بود، بر پایبندی به مبارزات مسالمت آمیز تاکید داشت. اما، ظهور جنبش مسلحانه پیشگام سرنگونی السیسی، نگرانیهای مضاعفی را برای قاهره ایجاد کرده است. این موضوع به طور مفصل در اپیزود سوم پادکست «در عمق» مورد بحث قرار گرفته است.
انتهای پیام/