اخبار سیاسی

دوراهی علم و دانش/استادی که نصف هفته تهران ونصف دیگر دبی است

مدیر همکاری‌های علمی و صنعتی دانشگاه علم و صنعت گفت: ورود اعضای هیئت علمی جوان با حقوق‌های فعلی به دانشگاه منطق ریاضی ندارد. الان ما استادی داریم که نصف هفته اینجا تدریس می‌کند، نصف هفته در دبی. این مسائل کم‌کم از اساتید به دانشجویان هم می‌رسد.

خبرگزاری تسنیم

به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری تسنیم، اعضای هیئت علمی نقشی اساسی در ارتقاء سطح علمی و پژوهشی دانشگاه‌ها ایفا می‌کنند. مهاجرت این افراد می‌تواند منجر به افت کیفیت آموزش و پژوهش در کشور شده و از دست دادن این منابع انسانی ارزشمند تهدیدی جدی برای آینده علمی و فناوری ایران به شمار آید. برای مقابله با این چالش، نیاز به تدوین سیاست‌های مؤثر و بنیادی جهت بهبود شرایط کاری و ایجاد انگیزه برای ماندگاری اعضای هیئت علمی در کشور وجود دارد. این سیاست‌ها می‌توانند شامل افزایش بودجه‌های تحقیقاتی، ارائه تسهیلات بیشتر و ایجاد شرایط بهتری برای زندگی و کار در دانشگاه‌ها باشد. بدون اقدامات جدی و مؤثر در این زمینه، روند مهاجرت ممکن است ادامه یافته و به نظام آموزشی و پژوهشی کشور صدمات جبران‌ناپذیری وارد کند.

در همین راستای به سراغ محمد مقیمی مدیر همکاری‌های علمی و صنعتی دانشگاه علم و صنعت رفتیم تا ابعاد این موضوع را بررسی کنیم.

مقیمی در گفتگو با خبرنگار تسنیم در خصوص مساله خروج اعضای هیئت علمی گفت: ما در ورودی دانشگاه‌ها شاهد افت کیفیت شدید شده‌ایم و اساتید ما هر سال از آمار پایین ورودی‌ها و پس از آن پایین بودن نمرات دانشگاهی شکایت دارند. یکی از دلایل آن از دست دادن نیروی انسانی و بهترین‌های رشته‌ها به هر دلیل است. امروز بسیاری از این برترین‌ها در مقاطع ارشد و دکتری در حال خروج از کشور هستند. در حال حاضر علاوه بر مهاجرت دانشجویان، ما شاهد مهاجرت اساتید نیز هستیم و این مسأله به جد خطرناک است.

وقتی صف بازنشستگان طولانی‌تر از صف اساتید جوان می‌شود

وی ادامه داد: برای اساتید، ارتباط با صنعت و پروژه‌های صنعتی به عنوان راه‌حل پیشنهاد شده است، اما این هم اختلاف اقتصادی بین درآمد اعضای هیئت علمی و وضعیت اقتصادی جامعه را پر نمی‌کند. آمار خروج اعضای هیئت علمی بسیار نگران‌کننده است. برای مثال، اگر نسل اساتید در شرف بازنشستگی در دانشگاه علم و صنعت را در نظر بگیریم، اگر آن‌ها از دانشگاه بروند، حدود 60 درصد از یک دانشکده خالی می‌شود و همه چیز یک‌باره می‌خوابد. ما باید از 10 سال پیش جذب اعضای هیئت علمی جوان را شروع می‌کردیم، اما امروز این کسری جبران نشده است و چراغ خطر روشن شده است.

دوراهی دانش و درآمد/ استادی که نصف هفته تهران است، نصف دیگر در دبی!

مقیمی خاطرنشان کرد: مسأله بعدی ورود اعضای هیئت علمی جوان با حقوق‌های فعلی به دانشگاه است که منطق ریاضی ندارد. الان ما استادی داریم که نصف هفته اینجا تدریس می‌کند، نصف هفته در دبی. این مسائل کم‌کم از اساتید به دانشجویان هم می‌رسد.

آمار بالای مهاجرت در میان دانشجویان کامپیوتر علم و صنعت

مدیر همکاری‌های علمی و صنعتی دانشگاه علم و صنعت در پاسخ به این سوال که در بین دانشکده‌های دانشگاه علم و صنعت، کدام دانشکده آمار خروج دانشجویانش از بقیه بیشتر است؟ نیز گفت: دانشکده کامپیوتر، که امروز بیشترین و جذاب‌ترین بازار کار را در کشور و دنیا دارد.

ارتباط گمشده/ فرصت‌های طلایی در صنعتی‌سازی تعاملات آکادمیک

وی در ادامه سخنان خود گفت: مسأله بعدی ارتباطات بین‌المللی ما است. ما به راحتی با استفاده از ظرفیت کشورهای همسایه مثل عراق، حوزه خلیج فارس و یا روسیه می‌توانیم تعامل داشته باشیم و درآمدهای دلاری کسب کنیم و با توسعه ارتباطات بین‌المللی می‌توانیم اوضاع را تغییر دهیم. مثلاً هفته آینده روسای دانشگاه‌های روسیه به تهران خواهند آمد و واقعاً ظرفیت توسعه خوبی با این کشور داریم؛ ما هاب دانشگاه سن‌پترزبورگ روسیه در ایران هستیم.

تبادل در حوزه پروژه‌های صنعتی دست نخورده مانده

مقیمی تصریح کرد: همچنین از ظرفیتی که حوزه بریکس برای ما ایجاد کرده باید نهایت استفاده را در حوزه دانشگاه کنیم. ارتباط و پروژه‌های مشترک اساتید دانشگاه‌های داخل با کشورهای دیگر می‌تواند وضعیت را تغییر دهد. در حال حاضر ما فقط از ظرفیت تبادل دانشجو با خارج استفاده می‌کنیم در حالی که این تبادل در حوزه پروژه‌های صنعتی تقریباً دست نخورده باقی مانده است. مثلاً ما مشکل آب عراق را می‌توانیم با پروژه‌های صنعتی دانشگاهی خودمان حل کنیم. اما خیلی به این مسائل توجه نشده است و از آن غافل مانده‌ایم.

به اساتید ما ویزای تلنت پیشنهاد می‌دهند

مدیر همکاری‌های علمی و صنعتی دانشگاه علم و صنعت تاکید کرد: این در حالی که کشورهایی مثل قطر، امارات و یا چین به این مسائل فکر می‌کنند و ویزای تلنت دارند. یعنی به صورت کاملاً فکر شده به اساتید پیشنهاد جذب می‌دهند. حوزه مورد علاقه استاد را پیدا می‌کنند و در راستای همان به او شغل با درآمد بسیار خوب پیشنهاد می‌دهند. هم‌راستای علاقه پژوهشی آن استاد به او پروژه تحقیقاتی با امکاناتی نظیر آزمایشگاه و … می‌دهند. این یعنی علاوه بر برطرف کردن مسأله مالی به علایق تحقیقاتی و پژوهشی فرد هم توجه می‌کنند. در این شرایط نه گفتن کار بسیار سختی است و باعث می‌شود ما امروز در خصوص خروج اعضای هیئت علمی خود نگران باشیم.

وی با اشاره به اینکه رشد علمی دانشگاه‌ها هم به همین خاطر مقداری افت داشته است، گفت: بعضاً اساتید ما برای حمایت مالی طرح خود در حد چند صد میلیون تومان باید دوندگی بسیاری کند و شاید گاه‌به‌گاه به نتیجه نرسد. این مسائل همگی باعث مسأله‌ای می‌شود که امروز موجب نگرانی ما شده است. از نظر من نیروی انسانی سرمایه کشور است که به راحتی هم جبران نخواهد شد. بالا بردن انگیزه در میان دانشجویان و اساتید می‌تواند به این مسأله خیلی کمک کند.

انتهای پیام/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا