انتخاب موضوعات مرتبط با مسائل روز تئاتر، کلید پیشرفت پژوهشها است
۰۸:۱۴ – ۰۱ بهمن ۱۴۰۳
باشگاه خبرنگاران جوان؛ زهرا بالاور – یدالله آقا عباسی یکی از اعضای شورای علمی «سمینار پژوهشی» جشنواره بینالمللی تئاتر فجر میگوید؛ مهمترین عامل در پیشرفت تئاتر و بخش پژوهش جشنواره فجر، انتخاب دقیق موضوعات پژوهشی است همچنین موضوعات باید به مسائل واقعی و روز تئاتر نزدیک باشند.
یدالله آقاعباسی استاد دانشگاه، کارگردان، نویسنده و بازیگر تئاتر است و در کارنامۀ هنری تالیف و ترجمۀ دهها کتاب و صدها مقاله در حوزۀ تئاتر دارد؛ این هنرمند در چهل سومین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر یکی از اعضای شورای علمی «سمینار پژوهشی» است.
آقاعباسی با اشاره به آثار برگزیده این دوره از جشنواره عنوان کرد: در رابطه با مقالهها و آثاری که در این مدت به دستم رسیده، باید بگویم که این بخش یکی از بخشهایی است که تغییرات زیادی نداشته و معمولاً روند ثابت و همیشگی خود را دنبال میکند.
او ادامه داد: مقالهها معمولاً از پایاننامهها استخراج میشوند و به همین دلیل، سطح علمی آنها به وضعیت پژوهش در کشور بستگی دارد. این موضوع باعث میشود که مقالات بهطور کلی در هر دوره تقریباً مشابه هم باشند. امسال هم مانند سالهای گذشته، مقالات خوب و باکیفیتی ارسال شدهاند و برخی از آنها برای ارائه یا چاپ انتخاب شدند.
آقاعباسی با اشاره به مقالاتی که در این مدت بررسی کرده است، گفت: تعدادی از این مقالات از پایاننامهها گرفته شده بودند و برخی از آنها تفصیل پایاننامه را داشتند و تلخیص مقاله را کمتر مشاهده کردیم. این مقالات معمولاً در جشنوارهها ارائه میگردند. این روند بهطور معمول در هر دوره مشابه است، یعنی پژوهشگران مقالات خود را بر اساس عناوینی که اعلام میشود، ارسال میکنند.
این هنرمند با اشاره به اینکه برای حفظ و انتشار مقالات جشنواره بینالمللی تئاتر فجر چه تمهیداتی اندیشیده شده، افزود: بعد از اتمام هر دوره از جشنواره، برای حفظ و استفاده از این مقالات در سالهای آینده، معمولاً سمینارهایی برگزار میشود و مقالاتی که برای چاپ مناسب تشخیص داده میشوند، در این سمینارها ارائه شده و در نهایت ممکن است در قالبهای مختلف منتشر شوند. در سالهای گذشته، این روند به همین شکل بوده است، هرچند که اطلاعات دقیقتری از تغییرات این روند در سالهای اخیر ندارم. اما بهطور کلی، این مقالات معمولاً در مجلات مرتبط نیز منتشر میشوند.
آقاعباسی ضمن ارائه یک پیشنهاد برای افزایش کیفیت بخش پژوهش در دورههای بعدی، گفت: انتخاب موضوعات مناسب بسیار مهم است. موضوعاتی که به مسائل روز تئاتر و وضعیت هنرمندان نزدیکتر باشد، میتواند تأثیر زیادی در پیشرفت تئاتر و پژوهشهای آن داشته باشد. برای مثال، موضوعاتی مانند ارتباط تئاتر با تماشاگران و چگونگی بهبود این ارتباط میتواند بسیار مفید باشد. انتخاب چنین موضوعاتی میتواند پژوهشها را بهطور مؤثر به سمت حل مشکلات و بهبود وضعیت تئاتر هدایت کند همچنین نتایج بهتری در پی خواهند داشت.
تفاوت کیفیت مقالات تئاتر فجر در شهرستانها و تهران
عضو اعضای شورای علمی «سمینار پژوهشی» چهل و سومین جشنواره بینالمللی تئاتر فجر در پایان سخنانش با اشاره به مقالاتی که از استانها برای جشنواره چهل و سوم ارسال شده بودند، تصریح کرد: کیفیت مقالات در شهرهای مختلف با هم تفاوت زیادی ندارد. مقالات معمولاً از پایاننامههای دانشگاهی استخراج میشوند بنابراین، تفاوت زیادی بین مقالات شهرستانها و تهران از نظر کیفیت نیست. اما انتخاب موضوعاتی که بهطور خاص به مسائل تئاتر در شهرستانها پرداخته و راهحلهایی برای مشکلات آنها ارائه دهد، میتواند مفید باشد.