صنایع دستی سفیر فرهنگی ایران
سی و هفتمین نمایشگاه ملی صنایعدستی ۲۳ آبان ماه در محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی تهران با حضور سیدرضا صالحیامیری وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایع. دستی آغاز به کار کرد. علی دارابی قائممقام میراثفرهنگی، مریم جلالی معاون صنایعدستی از جمله افرادی بودند که برای افتتاح این نمایشگاه حضور داشتند. این نمایشگاه چهارشنبه تا شنبه در سالنهای ۷،۸،۹،۲۷ نمایشگاه برقرار است.
نمایشگاهی که غرفه بومگردی دارد
شاید یکی از غرفههایی که در این نمایشگاه برای علاقهمندان جلب توجه میکند غرفهای است که صاحبان آن به جای نشستن پشت میز و صندلی روی فرش نشسته و به پشتیها تکیه دادهاند. وقتی عنوان غرفه را نگاه میکنید با واژه بومگردی روبرو میشوید. روی زمین غرفه چند گلیم پهن شده و روی دیوارها چند آویز دستساز قرار دارد و دو در بزرگ با شیشههای رنگی نیز در دیوار روبرویی دیده میشود.
«هما تاج» موسس بومگردی دشتستان ارم، درباره کار خود گفت: علاوه بر اینکه تولید کننده صنایعدستی هستیم و در زمینه دستبافتههای داری فعالیت میکنیم، در کنار آن یک خانه بومگردی نیز داریم و تنها بومگردی هستیم که تولید صنایعدستی داریم و در دشتستان ارم مشغول فعالیت هستیم.
پاپیه ماشه هنر هنرمندان اصفهانی
پاپیه ماشه نام یکی از غرفههایی است که برای شهر اصفهان است. مصطفی جوهریان هنرمند اصفهانی کار نقاشی روی پاپیه ماشه را انجام میدهد.
او که چهل سال است مشغول این هنر است، درباره ساخت محصولات خود میگوید: ساخت پاپیه ماشه طی دو مرحله انجام میشود و بعد روی آن نقاشی میشود. او درباره نام محصولات خود نیز گفت: آیینه، جعبه مجری، قلمدون، سینی چوب چنار و … از محصولات ما در این غرفه هستند.
جوهریان درباره طراحیهای خود نیز ادامه داد: نقاشی روی کارها با مشورت گروهی که متشکل از برخی شاگردانم هست، طراحی میشود. همچنین نقاشیهای روی این کارها را میتوان در مکتبهای مختلف کار کرد.
صنایع دستی؛ از منبت کاری تا چرم دوزی
در سالن ۷ نمایشگاه بینالمللی، صنایعدستی، ظروفسفالی، ظروف نقره، زیور آلات و … که برای برخی شهرها است دیده میشود.
بوشهر، اصفهان، آذربایجان شرقی، شیراز، گلپایگان از جمله این استانها هستند. دنیای زیر آب خلیجفارس، صدفسازان مخیله، کیف و کفش چرم، گلیمبافی، زیورآلات سنتی (بوشهر)، منبت کاری گلپایگان، دولت گری و سفالگری (شیراز)، نقره و چرم (آذربایجان شرقی).
گلدان مسی با تزئینات فاخر
همچنین در این نمایشگاه اثر برجسته استاد فتاحی در قالب گلدان مسی با تزئینات فاخر هنر میناکاری برجسته و با طرح گل و مرغ رونمایی شد.
غرفه گیلان، دکور و طراحی خاصی متناسب با فضای شمال کشور
از جذابترین غرفههای این نمایشگاه میتوان به غرفههایی اشاره کرد که طراحی و دکور خاصی دارند. یکی از همین غرفهها استان گیلان است که با طراحی برگرفته از دل طبیعت و جنگل این استان، دکور بزرگی برای بهتر دیده شدن هنر هنرمندانش برپا کرده است.
به این صورت که زمین این غرفه سراسر چمن مصنوعی است و تعدادی غرفه در کنارههای این چمن قرار گرفتهاند. زنی میانسال به همراه فرزندش مشغول حصیربافی است و بیشتر دوست دارد نحوه بافتن حصیرها را به علاقهمندان نشان دهد.
تشکلهای صنفی صنایعدستی فعال شوند
سیدرضا صالحی امیری وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی که بازدیدی پنج ساعته از این نمایشگاه داشت، گفت: در حال حاضر ۵۰۰ هزار نفر در صنایعدستی صاحب شناسنامه فعال و بیش از یک میلیون نفر در منازل به صورت انفرادی فعال هستند.
او افزود: سیاست وزارت میراثفرهنگی در این دوره این است که ۱۲۷۰ تشکل صنفی صنایع دستی تقویت و موانع برداشته شوند. موانع در مسیر از جمله بیمه هنرمندان، بازاریابی، برون سپاری ارزی و رفع موانع صادرات و .. شناسایی شدند.
جلالی: تقویت توجه به هنرمندان رویکرد مهم نمایشگاه
مریم جلالی امروز جمعه ۲۵ آبان و همزمان با سومین روز از برگزاری سی و هفتمین نمایشگاه ملی صنایعدستی با حضور در غرفههای مختلف با هنرمندان، فعالان و صنعتگران شرکتکننده در این دوره از نمایشگاه از نزدیک دیدار و گفت و گو کرد.
معاون صنایعدستی کشور در این بازدیدها بر حمایتهای کامل دولت چهاردهم و وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی از حوزه صنایعدستی و هنرمندان رشتههای مختلف تاکید کرد.
او با تشریح روند برگزاری این نمایشگاه افزود: سی و هفتمین نمایشگاه ملی صنایعدستی بعد از یک تلاش یک ساله به ثمر نشست و ما امروز شاهد حضور هنرمندان و صنعتگران در این دوره از نمایشگاه از استانهای مختلف هستیم.
جلالی با اشاره به استقبال بسیار خوب مردم از این نمایشگاه اظهار کرد: در این نمایشگاه عموم مردم و نیز سرمایهگذاران و فعالان حوزه فروش و صادرات صنایعدستی حضور دارند و از این نمایشگاه بازدید کردند. این نمایشگاه حلقه وصل بین مردم، هنرمندان و سرمایهگذاران است.
معاون صنایعدستی کشور یادآور شد: در سی و هفتمین نمایشگاه ملی صنایعدستی شاهد شور و نشاط برخواسته از همگرایی هستیم. تمام هنرمندان و فعالان و نیز همه همکاران ما در برپایی این نمایشگاه شرکت کردند و در این دوره شاهد انتقال دانش هستیم که برای همه ما جای شعف و خوشحالی دارد.
جلالی افزود: نمایشگاه سی و هفتم تجربهای بود که تغییر رویکرد ما را شکل داد البته ممکن است این تعییر سختیهایی نیز داشته باشد اما تغییر همیشه باعث پیشرفت است.
او از توجه دولت چهاردهم به حوزه صنایعدستی خبر داد و خاطرنشان کرد: خوشبختانه رویکرد دولت چهاردهم حمایت از هنرمندان صنایعدستی است و وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی بهعنوان متولی این حوزه همواره پشتیبان و حامی هنرمندان و صنعتگران است.
معاون صنایعدستی وزارت میراثفرهنگی ادامه داد: به همت بلند هنرمندان صنایعدستی، ایران جزو کشورهای پیشرو در حوزه تولید و فروش صنایعدستی است. با این حال همه باید کمک کنیم که موانع پیشروی هنرمندان مانند بیمه برطرف شود تا تولیدکنندگان و هنرمندان بتوانند با خیالی آسوده به تولید محصولات خود بپردازند.
او یادآور شد: سی و هفتمین نمایشگاه ملی صنایعدستی یکی از بهترین فرصتها و مجالی برای معرفی و عرضه آثار تولیدی ارزشمند هنرمندان کشورمان است. خوشبختانه در این دوره از نمایشگاه شاهد حضور هنرمندان متعدد در رشتههای مختلف و از استانهای گوناگون هستیم.
جلالی در بخش دیگری از صحبتهای خود به حمایتها از هنرمندان صنایعدستی اشاره کرد و ادامه داد: رویکرد دولت و وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی حمایت کامل از هنرمندان صنایعدستی است. حمایت فقط منوط به تولید نیست بلکه ما باید راههای فروش و صادرات محصولات صنایعدستی را فراهم و مسیر را هموار کنیم.
معاون صنایعدستی کشور در ادامه با تبریک ثبت جهانی روستای اصفهک، خاطرنشان کرد: ثبتهای جهانی به فروش بیشتر صنایعدستی نیز کمک میکند. خوشبختانه هر سه حوزه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی یک پیکره هستند و هر سه حوزه باهم اهداف یکسانی را دنبال میکنند.
جلالی معاون صنایعدستی که امروز از سالنهای مربوط به نمایشگاه ملی صنایع دستی دیدن کرد، در صحبت با برخی غرفهداران گفت: امیدوارم در صنایعدستی به جایی برسیم که کیو آر کد داشته باشید تا مردم بتوانند موسیقی و قصه کارهایتان را گوش کنند.
او در ادامه بازدید از نمایشگاه از هنرمند توانیاب صنایعدستی تقدیر کرد و پای صحبتها و گلایههای هنرمندان نشست.
واردات رزینهای طبیعی به کشور
همانطور که میدانید این روزها صنایعدستی که با رزین تولید میشود طرفداران بسیاری دارد. در همین زمینه معاون صنایعدستی از پژوهشگاه رنگ خواست تا درباره رزین تصمیمهایی اتخاذ شود و رزینهای طبیعی به کشور وارد شود. چراکه رزینهای طبیعی به راحتی به طبیعت برمیگردند.
تقاضای بیمه از سوی برخی هنرمندان
برخی هنرمندان تقاضای دریافت بیمه داشتند و عدهای نیز مطالبههایی برای دریافت درجه یک هنری داشتند و جلالی در این زمینه گفت: ما مقدمات دریافت درجه هنری را فراهم خواهیم کرد.
بومگردیها خانه صنایعدستی است
طبق گفته معاون صنایع دستی، بوم گردیها خانه صنایع دستی هستند و آژانسها موظفند برای تقویت حوزه گردشگری، همه روستاها و استانها را تقویت کنند.
آموزش کسب و کار در غرفهها
یکی از بخشهای جالب این نمایشگاه، آموزش کسب و کار به هنرمندان صنایع دستی است تا خود به تنهایی بتوانند گلیم شان را از اب بیرون بکشند و بدون نیاز به فرد یا افرادی به تولید محصول بپردازند.
رونمایی از تابلوی چهار سوق با حضور معاون وزیر
تابلوی چهار سوق که با تکنیک قلم زنی در استان مرکزی تولید شده بود با حضور جلالی رونمایی شد. همچنین از کتاب هفت شهر و روستای ملی و جهانی گیلان در غرفه گیلان نیز رونمایی شد.