نگاه متفاوت «آستیگمات» به ریشههای شکلگیری انقلاب اسلامی
به گزارش خبرنگار مهر، پوستر فیلم مستند «آستیگمات» محصولی از مرکز هنری رسانه ای نهضت با حضور عوامل این اثر از جمله مهدی آگاه منش تهیه کننده و کارگردان، سید مصطفی موسوی تبار مدیر گروه مستند مرکز نهضت، حامد نجفی و علی محمد طرفداری کارشناسان این مستند در خبرگزاری مهر رونمایی شد.
متن این مستند را احمد شیشه گر گویندگی کرده است و پژوهش و نویسندگی آن بر عهده خود مهدی آگاه منش بوده است. در بخش هایی از مستند، تصاویر دیده نشده و مصاحبه هایی منتشر نشده از زمان پهلوی وجود دارد که در این مستند نمایش داده شده است.
بخشی از این مستند به شرایط اقتصادی، سیاسی و اتفاقات مختلف آن زمان اشاره می کند که در هر حوزه با کارشناسان مصاحبه هایی هم دارد. حامد نجفی دکترای اقتصاد به مباحث اقتصادی در زمان پهلوی می پردازد و علی محمد طرفداری درباره مباحث سیاسی صحبت می کند.
آگاه منش در این آیین رونمایی پوستر «آستیگمات» درباره ایده ساخت مستند بیان کرد: تعداد مستندهایی که در مورد انقلاب باشد و به خاستگاههای انقلاب بپردازد، بسیار زیاد است و از این حیث رفتن به سمت چنین مستندهایی نوعی چالش و ریسک است چون شما دارید موضوعی را که شاید بشود گفت تکراری است، انتخاب میکنید و حالا باید آن را به شکلی به مخاطب نشان دهید که جذاب باشد و مخاطب خسته نشود. این به معنای یافتن یک روایت جدید یا زیباتر است.
وی درباره مساله خود در مستند «آستیگمات» تصریح کرد: در ابتدای کار، هدف این بود که انقلاب را از نگاه بیرونی ببینیم و با این رویکرد شروع کردیم. در این حوزه چند کتاب خواندم و بعد به یک سوال یا سوژه رسیدم. در یکی از کتابها به نام «انقلاب نااندیشیدنی در ایران» که ترجمه است مساله ای مطرح شده بود که گویی همه از ادامه حکومت در پاییز سال ۵۷ اطمینان داشتند. نهادهای امنیتی آمریکا در پاییز ۵۷ (نه در ۵۶ و ۵۷، بلکه در پاییز ۵۷) میگفتند که این حکومت سرپا میماند اما کمتر از ۱۰۰ روز بعد این حکومت سقوط میکند و خود این مساله برای من جالب بود که درباره آن تحقیق و پژوهش داشته باشم.
مستند «آستیگمات» بعد از حضور در جشنواره مستند سینما حقیقت و دیگر جشنواره ها از شبکه های تلویزیون روی آنتن می رود.