اخبار فرهنگی

هنرمند نقاش انقلابی: برای حفاظت از انقلاب اسلامی و آرمان‌های امام (ره) تلاش می‌کنم

خبرگزاری مهر

به گزارش خبرنگار مهر، علیرضا خالقی هنرمند نقاش و طراحی که در نوجوانی خطاطی را از پدرش و نقاشی را از شاگردی که در مغازه‎ تابلونویسی‌شان کار می‌کرد، آموخته بود فعالیتش را در مبارزات و راهپیمایی‌های مردمی شهر مشهد به منصه ظهور رساند. آن روزها پیدا کردن کسی که نقاشی و خطاطی را یک‌جا بلد باشد کار آسانی نبود و به سختی می‌شد چنین آدمی پیدا کرد؛ آدمی که از ساواک نترسد و زبان قرصی هم داشته باشد. از آن‌جایی که کارهای او تلفیقی بود، راهپیمایی و تظاهراتی نبود که نقاشی، شعارنوشته‌ و پلاکاردی از هنر او دست مردم مشهد دیده نشود.

غیر از آن نقاشی معروفش در ابعاد ۱۲ در ۶ متر از چهره امام راحل، زیاد پیش می‌آمد که در آن اندازه‌ها نقشی از شهدا یا امام (ره) طراحی کند. خالقی جوان آن روزها، متوجه این اتفاق مهم نبود که او نیز از آن هنرمندانی است که خشت‌های اول هنر گرافیک و نقاشی انقلاب را می‌گذارد. او این‌گونه نبود که منتظر سفارش بنشیند، بلکه چیزی را که احساس وظیفه می‌کرد، انجام می‌داد مثل کشیدن نقاشی محسن کاشانی که سرباز رژیم پهلوی بود و توبه کرد اما توسط رژیم، شهید شدد.

هنرمند نقاش انقلابی: برای حفاظت از انقلاب اسلامی و آرمان‌های امام (ره) تلاش می‌کنم

در طراحی‌های علیرضا خالقی، نقاشی چهره شخصیت‌های انقلاب و شهدا همچون امام خمینی (ع)، مقام معظم رهبری، شهید مطهری و شهدای انقلاب و دفاع مقدس، پُررنگ است که از عکس‌های واقعی الهام گرفته شده است. نقاشی‌هایی که با آیه قرآن یا اسم شهید و تذهیب‌هایی در اطراف آن، تزیین داده شده و گاهی نیز با دیزاین، به اثر گرافیکی تبدیل شده‌اند. از آن‌جایی که طراحی‌های گرافیکی در اوایل انقلاب به‌صورت دستی و چاپ سیلک انجام می‌شد، برخی آثار علیرضا خالقی به شکل تکنیک کلاژ طراحی شده‌اند. طراحی‌هایی که تلفیقی از نقاشی، خوشنویسی و استفاده از عکس واقعی است.

علیرضا خالقی هنرمند نقاش و طراح پیشکسوت که از پیشگامان هنر انقلاب در مشهد به حساب می‌آید، در گفتگو با خبرنگار مهر درباره چگونگی ورود به عرصه شعارنویسی و نقاشی‌های انقلابی توضیح داد: من در روزهای قبل از پیروزی انقلاب اسلامی ۲۲ سال داشتم و همراه با جوانان دیگر در راهپیمایی‌ها شرکت می‌کردم. از طرف دیگر در زمینه‌های خطاطی، نقاشی و تولید فیلم مستند متخصص بودم و تلاش می‌کردم که از این تخصص‌هایم برای پیروزی انقلاب اسلامی بهره بگیرم. در واقع همیشه دوربین همراهم بود و فیلم‌های مستند هشت میلی‌متری را روی کاست‌های ۳ و نیم دقیقه‌ای تولید می‌کردم و شعارنویسی و پرده‌نویسی انجام می‌دادم به طور مثال وقتی متن فرمان امام (ره) برای فرار سربازان از پادگان‌ها به مشهد رسید، من آن را روی پرده‌ای با ابعاد ۲۰ متر در یک متر نوشتم. آن پرده شبانه نوشته شد و صبح فردایش داخل صحن گوهرشاد نصب شد.

هنرمند نقاش انقلابی: برای حفاظت از انقلاب اسلامی و آرمان‌های امام (ره) تلاش می‌کنم

وی همچنین گفت: نقاشی تخصص اصلی من بود و افرادی که برای به پیروزی رسیدن انقلاب اسلامی تلاش می‌کردند، می‌خواستند پرتره‌ای از امام خمینی (ره) داشته باشند تا در راهپیمایی‌ها از آن استفاده کنند. آنها به من پیشنهاد دادند که پرتره بنیانگذار انقلاب را بکشم و یک عکس تک رنگ امام (ره) را به دستم رساندند. من نقاشی‌ای با ۱۲ متر ارتفاع و ۶ متر عرض را منطبق با آن عکس کشیدم. این نقاشی روی یک صفحه آهنی نصب شد و با یک چهار چرخ در راهپیمایی‌های مشهد به نمایش درمی‌آمد و مردم پشت سر آن حرکت می‌کردند.

هنرمند نقاش انقلابی: برای حفاظت از انقلاب اسلامی و آرمان‌های امام (ره) تلاش می‌کنم

خالقی عنوان کرد: آن روزها، راهپیمایی‌های مشهد اهمیت زیادی داشتند و مقام معظم رهبری در وصف نقاشی من فرمودند: «این تصویر مثل نشانه بنی‌اسرائیل است که هر وقت حرکت می‌کند، انگار آخرش باید به پیروزی ختم شود.» آن نقاشی خیلی خوب شده بود.

وی بیان کرد: من افتخار داشتم که نقاشی محسن کاشانی اولین شهید مشهد در جریان پیروزی انقلاب اسلامی را بکشم. آن نقاشی هم در راهپیمایی‌ها به نمایش گذاشته می‌شد و مردم را تحت تاثیر قرار می‌داد.

وی درباره عملکرد هنرمندان انقلابی در شرایط امروز با توجه به شرایط حاکم بر کشور، گفت: معتقدم که پیروزی انقلاب مهم است اما نگهداری آن انقلاب مهم‌تر است بنابراین پس از پیروزی انقلاب اسلامی جذب ارگان‌ها و نهادهای مشهد همچون بنیاد شهید و بنیاد مستضعفان شدم. همچنین کتابی با عنوان «انقلاب رنگ‌ها» که به نوعی زندگینامه تصویری از من است، منتشر شده است. این کتاب، زندگینامه من است و در آن نوشته شده که من در سال‌های پیش از پیروزی انقلاب هم نقش‌هایی را می‌کشیدم و برای آن کار، به دست ساواک دستگیر شدم و چون جزو هیچ گروهکی نبودم، بعد از ۱۰ روز آزاد شدم.

این هنرمند انقلابی اظهار کرد: من و خانواده‌ام در دوران دفاع مقدس نیز فعال بودیم و برادر کوچکم در عملیات آزادسازی خرمشهر شهید شد.

هنرمند نقاش انقلابی: برای حفاظت از انقلاب اسلامی و آرمان‌های امام (ره) تلاش می‌کنم

وی در مورد اولین دیدار با امام خمینی (ره) عنوان کرد: ما بعد از پیروزی انقلاب اسلامی برای پیشواز امام خمینی (ره) به تهران رفتیم و من از اولین دیداری که بنیانگذار انقلاب اسلامی پس از بازگشت به ایران با مردم داشت، فیلم مستندی را تهیه کردم. الان هم به مناسبت‌های مختلف ورک‌شاپ‌هایی را برگزار می‌کنم.

خالقی در پایان یادآور شد: افتخار این را دارم که ۴۵ سال است برای حفاظت از انقلاب اسلامی و آرمان‌های امام خمینی (ره) تلاش می‌کنم و امیدوارم که رهبر انقلاب اسلامی طول عمر زیادی داشته باشند و به ما کمک کنند که با استکبار مبارزه کنیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا