پژوهش، نیاز جامعه هنری امروز ما است
۲۳:۰۶ – ۰۴ دی ۱۴۰۳
باشگاه خبرنگاران جوان؛ زهرا بالاور- اختتامیه هفتمین دوره جایزه پژوهش سال سینمای ایران با حضور اهالی فرهنگ و هنر در تالار رودکی برگزار شد. سپس نماهنگی از آثار و صحبتهای زنده یاد ژاله علو صداپیشه، بازیگر سینما، تئاتر، تلویزیون و نمایش های رادیویی که روز گذشته درگذشت، پیش روی مخاطبان نمایش داده شد.
در ادامه قادر آشنا دبیر هفتمین جایزه پژوهش سال سینمای ایران گفت: از شورای سیاستگذاری و هیئت داوران جایزه پژوهش و اصحاب رسانه که همیشه یار و یاور ما بودند تشکر میکنم. جا دارد درگذشت هنرمند ارجمند و با اعتبارسرکار خانم ژاله علو را تسلیت بگویم.
وی ادامه داد: جایزه پژوهش سال، در ذات خود یک رویداد تخصصی در حوزه سینما است.حالا وقتی به آن اولویت بدهیم، قاعدتا تخصصیتر و کاربردی تر نیز می شود. در این دوره ۱۲۰ اثر به دبیرخانه رسید که شامل ۲۷ رساله، ۲۳ مقاله، ۲۲ پژوهش، ۳۷ طرحنامه و ۱۱ کتاب بود.
آشنا افزود: پژوهش، نیاز جامعه هنری امروز ما است و بدون پژوهش هر راهی را که برویم به بیراهه میرود. البته ما به پژوهشهای کاربردی و راهگشا نیاز داریم. در هنر و علوم انسانی، پژوهش های نظری زیاد داریم که در جای خود ارزشمند است، اما بیشتر به پژوهش هایی نیاز داریم که بتوانند مسائل را حل کنند.
در ادامه مراسم و در نخستین بخش اهدای جوایز، هدایای برگزیدگان بخش مقالات اهدا شد.
آموزشهای سینمای ما نیازمند پوست اندازی است
مهدی رحیمیان مدرس، مولف، پژوهشگر و محقق حوزه سینما و تلویزیون بیان کرد: از سازمان سینمایی و جایزه پژوهش سال سینمای ایران بابت این جایزه تشکر میکنم، و قطعا دوستان لایق دیگری هم هستند.
وی ادامهداد: ما یک مشکل بزرگ در حوزه پژوهش داریم و فاصله بسیار زیادی میان پژوهشهای ما و نتایجمان وجود دارد. اگر معتقد باشیم که پژوهش یک اصل عمده مهم در سینما است، آن زمان پژوهش باید در تمام کارهایمان حضور داشته باشد.
وی افزود: ما معتقد هستیم پژوهش یک مقوله تولید علم است اما کدام پژوهش را به یک کتاب درسی تبدیل کردیم! ما چنین چیزی را کم داریم و بنظر من بسیاری از موضوعاتی را که بزرگان سینما پژوهش میکنند باید در کتب درسی باشند. بنظرم آموزشهای سینمای ما نیازمند یک تحول و پوست اندازی است. خوب است که جایی باشد که از مقالهها تقدیر و تجلیل کند اما خوب است که جایی برای آموزش هم باشد. مجدد از دوستانمان درباره جایزه پژوهش سال تشکر میکنم که بنده را قابل دانستند.
در ادامه از مهدی رحیمیان یه پاس یک عمر تدریس تجلیل و تقدیر شد.
مهمترین درد پژوهش این است که به شما بگوید دردتان چیست
رائد فریدزاده رئیس سازمان سینمایی و صمعی و بصری بیان کرد: جا دارد در ابتدا درگذشت بانوی صدا و تصویر خانم ژاله علو را تسلیت عرض کنم که یاد و خاطره مادر بودن را در تمام ذهن ما حک کردند، جایشان بسیار خالی است.
وی ادامه داد: اینکه در سال یک هفتهای را به نام هفته پژوهش در دانشگاه و مراکز متعدد علمی و در سایر دستگاهها تقدیر و تشکر میشود و پژوهشگر سال، ممتاز و نمونه داریم امر شایستهای است؛ اما این امر خطرناک هم است، گویی از بطن خود خارج میسازد.
وی افزود: چطور میتوان کسی خود را مستغنی از پژوهشی قرار دهد که راهکاری نیست. این کجه امروزی ما بیشتر وجه تزئینی دارد. اگر ما مشکلات و معضلات جدی داریم به دلیل اهمیت موضوع است. تا ما نتوانیم مسئله را درست حل کنیم نمیتوانیم راه حل ارائه دهیم. مهمترین درد پژوهش این است که به شما بگوید دردتان چیست. اینکه سر لوحه کار ما از طریق پژوهش باشد خوب است اما هنوز که هنوز است ما باید در چنین مجالسی بیاییم و به اهمیت مقاله و پژوهش تاکید کنیم خود یک امر است.
رئیس سازمان سینمایی گفت: اینکه ما هنوز نظریه نداریم، این است که ما زبان نداریم. زبان یعنی تاریخ، فرهنگ و دانش است و موضوع سینما باید به مدد رشتههای دیگر برای او زبان آوری کنند. در جاهای دیگر درباره سینمای ایران نظریه پردازی میشود و این امرمهم است که چه زبانی را اتخاذ کردیم. اگر این مسیر را با مدد دوستان و تلاش برای کسب یک نظر و افق طی نکنیم شاید به مقصود و منزل خود نرسید.
در ادامه این مراسم جایزه بخش پژوهش به برگزیده اول به حمد کمالی زاده رسید.
سپس اقبال خالدیان شایسته تقدیر بخش پژوهش قرار گرفت.
در بخش کتاب برگزیده اول برای کتاب بدن، بازیگر ایرانی از امیر امیری مهراد تقدیر شد.
سپس اسماعیل خلج بازیگر پیشکسوت کشورمان از قادر آشنا دبیر هفتمین جایزه پژوهش سال تشکر و قدردانی کرد.
در پایان این مراسم دیگر برگزیدگان معرفی شدند.