آمادگی روانی و عاطفی قبل از فرزندخواندگی ضروری است/ فسخ فرزندخواندگی وضعیت روانی کودک را بهم میریزد
گروه استانها- زوجهای متقاضی باید آمادگی روانی و عاطفی خود را مورد بررسی قرار دهند و با چالشها و روشهای مدیریت فرزندخواندگی آشنا شوند.
به گزارش خبرنگار تابناک از کرمانشاه، کودکان به علت فوت یا عدم شناسایی یا عدم صلاحیت پدر، مادر، جد پدری و یا وصی، توسط مراجع قضایی به سیستم مراقبتی بهزیستی معرفی میشوند. اولین اولویت مراقبتی بری کودکان مذکور فراهم نمودن شرایط زندگی ایمن و با ثبات آنان نزد والدین، جد پدری و وصی آنان است. در صورت عدم صلاحیت خانواده زیستی، اولویت دوم خانواده جایگزین خویشاوند که شامل عمو و عمه و خاله و دایی و سایر بستگان میشود و در اولویت سوم فرزندان برای امر فرزندخواندگی تعیین تکلیف میشوند.
براساس این گزارش کودکانی که با احکام قضایی فرزندخواندگی به خانوادههای متقاضی سپرده میشوند شامل کودکان نوزاد تا ۱۶ سال میباشند که با توجه به شرایط خانوادهها و بر اساس مستندات و نظرات کارشناسی و کمیتههای استانی این امر صورت میپذیرد.
پذیرش یک کودک به عنوان فرزندخوانده تصمیمی بزرگ و مسئولیتبرانگیز است. برای جلوگیری از مشکلاتی که ممکن است به فسخ فرزندخواندگی منجر شود، زوجها باید پیش از هر چیز، آمادگی روانی و عاطفی خود را بررسی کنند. این شامل بررسی انگیزههای آنها برای فرزندخواندگی و آمادگی برای مواجهه با چالشهای احتمالی است.
شرکت در جلسات مشاوره و آموزشهای مرتبط با فرزندخواندگی میتواند زوجها را با چالشها و روشهای مدیریت آنها آشنا کند.
برخی از والدین نیز ممکن است انتظاراتی غیر واقعبینانه از فرزندخوانده خود داشته باشند. وقتی کودک مطابق با این انتظارات عمل نمیکند، احتمال بروز مشکلات افزایش مییابد.
برخی کودکان ممکن است به دلیل تجربههای پیشین خود، مشکلات رفتاری داشته باشند که والدین فرزندخوانده توانایی یا مهارت لازم برای مدیریت آنها را نداشته باشند. همچنین مشکلات مالی یا خانوادگی و تغییرات در شرایط اقتصادی یا خانوادگی میتواند توانایی زوجها را برای نگهداری از فرزندخوانده کاهش دهد.
فسخ ۲ فرزندخواندگی از ابتدای سال تاکنون در کرمانشاه
بهزاد شهبازی در گفتوگو با خبرنگار تابناک در کرمانشاه، اظهار کرد: از ابتدای سال تاکنون در استان ۳۵ کودک به فرزندخواندگی واگذار شده است که تعداد ۲ مورد فسخ در مرحله آزمایشی انجام شده است؛ این تعداد بسیار اندک و، اما از پیامدهای عمیقی بر کودکان و والدین فرزندپذیر دارد.
وی افزود: فسخ فرزندخواندگی نه تنها وضعیت روانی و عاطفی کودک را به شدت تحت تأثیر قرار میدهد، بلکه ممکن است اثرات اجتماعی و قانونی نیز برای والدین به همراه داشته باشد.
مدیرکل بهزیستی استان کرمانشاه تصریح کرد: کودکانی که فرزندخواندگیشان فسخ میشود، اغلب احساس طردشدگی و بیارزشی میکنند. این تجربه میتواند به اختلالات روانی مانند افسردگی، اضطراب و کاهش اعتماد به نفس منجر شود. این کودکان ممکن است فکر کنند که مشکل از آنها بوده و به همین دلیل نتوانستهاند خانواده خود را حفظ کنند.
شهبازی در ادامه با اشاره به علل فرزندخواندگی، گفت: فقدان آمادگی روانی و عاطفی والدین، انتظارات غیرواقع بینانه، چالشهای رفتاری کودک و مشکلات مالی یا خانوادگی میتواند از علل فسخ فرزندخواندگی باشد. برخی از زوجها ممکن است بهطور کامل برای پذیرش نقش والدین آماده نباشند. این عدم آمادگی میتواند منجر به ناتوانی در برقراری ارتباط مؤثر با کودک شود.
مدیرکل بهزیستی استان کرمانشاه در پایان گفت: بزرگترین توصیه این است که خانوادهها با مطالعه و تحقیق کافی و همچنین دریافت مشاوره به سمت فرزندخواندگی حرکت کنند و در صورت بروز اختلافات بین کودک و خانواده حتما از مشورتهای کارشناسان و مشاوران استفاده کنند.