برگزاری یک جشنواره میراثی/تهدید بزرگترین دانشگاه جهان با فروشگاه!
خبرگزاری مهر _ گروه جامعه؛ در این هفته در پی برگزاری جشنواره چند رسانهای میراث فرهنگی که قرار است در روزهای آینده برگزار شود، نشست خبری برگزار شد و اعلام کردند که ۷۰ سردیس پادشاه ایران در فارس به نمایش در میآید این یکی از برنامههای جانبی جشنواره است. در این باره علیرضا تابش دبیر برگزاری سومین جشنواره چند رسانهای میراث فرهنگی گفت: جشنواره چند رسانهای از ۱۵ تا ۱۸ آبان در شهر شیراز برگزار میشود امسال شاهد رشد بهتری نسبت به سال گذشته بودهایم. در فراخوانی که امسال داده شد سه هزار و ۵۸۹ اثر دریافت کردیم بدون احتساب آثاری که برای جایزه شیراز دریافت شد. بعد از پایان فراخوان و ثبت نام، دبیر جشنواره به همراه مدیران بخشها کار ارزیابی و انتخاب آثار را شروع میکنند. در این راه ۷۵ داور ما را همراهی کردند.
وی افزود: امسال ما شاهد رشد بهتری از سال گذشته بودیم. من از هیئت انتخاب خواهش کردم که تا امروز با نگاهی تحلیلی و آسیبشناسانه پیشنهادات خودشان را ارائه کنند. در فراخوان امسال مجموعاً ۴۴۹۸ اثر به دبیرخانه رسید که بدون احتساب آثار جایزه شیراز، ۳۶۳۰ اثر از سراسر کشور دریافت کردیم. آثار بخش جایزه شیراز هم آثار خوبی بود. به تدریج پس از اتمام فراخوان به همراه مدیران بخشها و مشاوران دبیر کار انتخاب آثار را شروع کردیم. راهیافتگان به جشنواره با احتساب جایزه شیراز ۱۴۹۷ اثر و بدون جایزه شیراز ۶۲۹ اثر بود. در این دوره ۷۵ داور داشتیم که از جمله شخصیتهای شناختهشده عرصه فرهنگ و هنر و میراثفرهنگی هستند.
تابش افزود: فیلم مشترک ایران و تاجیکستان را به نام ملودی خواهیم داشت. همچنین یکی از فیلمهای کلاسیک را با همکاری فیلمخانه ایران که مرمت شده را به نمایش خواهیم گذاشت.
وی گفت: یک فیلم تولید مشترک ایران و ایتالیا به نام سنگها و آجرها هم در بخش بینالملل به نمایش در میآید.
تابش بیان داشت: در بخش عکس بین الملل شاهد آثار عکاسانی از ارمنستان آمریکا اسپانیا چین و روسیه هستیم. وجه مردمی جشنواره همیشه در شورای سیاست گذاری مورد تاکید بوده است یکی از جلوههای مردمی بودن جشنواره تدارکی است که برای میراث بانان آینده دیدهایم. آنها هنرشان را در بافت عرضه میکنند.
وی افزود: از کانون درخواست کردیم تا یک دستگاه تماشاخانه سیار خود را به استان فارس اعزام کند. ۱۴ آبان این تماشاخانه به استان فارس اعزام میشود و در مسیر خود برنامههایی برای کودکان و نوجوانان دارد.
وی با بیان اینکه از ۱۲ تا ۱۸ آبان تمام اماکن تاریخی و موزههای شیراز برای گردشگران رایگان است، گفت: پویشی را راهاندازی کردیم و به تمام دانشگاهها و مدارس اعلام شده است که این هفته را مغتنم بدانند و با دانشآموزان و دانشجویان وارد اماکن تاریخی شوند و روایت خودشان را از آثار فرهنگی بنویسند که این آثار هم داوری میشود.
رایگان شدن بازدید از اماکن تاریخی استان فارس
در جریان برگزاری این برنامه، دبیرخانه سومین جشنواره بینالمللی چندرسانهای میراثفرهنگی با همکاری ادارهکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان فارس، در فراخوانی ضمن دعوت از همه مردم فرهنگدوست استان فارس به حضور در جشنواره و ضمن رایگان کردن بازدید از اماکن تاریخی این استان به مدت یک هفته (از ۱۲ تا ۱۸ آبان)، فراخوان بخش مردمی این جشنواره را منتشر کرد.
امضای تفاهمنامه بین پلیس راهور فراجا و کانون جهانگردی
پلیس راهنمایی و رانندگی فراجا و کانون جهانگردی و اتومبیلرانی تفاهمنامه همکاری در اجرای طرحهای آموزشی و برگزاری رویدادهای اتومبیلرانی و گردشگری امضا کردند.
سردار تیمور حسینی رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی فراجا در این آئین اظهار داشت: پلیس راهور متولی حوزهای از امورات کشور است که به طور مستقیم با تک تک افراد از هر قشر و گروهی ارتباط دارد و این ارتباط به شکل پر رنگی با زندگی روزمره همه آمیخته است. لذا، مدیریت چنین حوزهای شرایط سخت و پیچیدهای ایجاد میکند. اگر بخواهیم اقداماتمان بهترین بهرهوری را داشته باشد و به دستاوردهای خوبی برسد باید از تمامی ظرفیتها و سرمایههای اجتماعی کشور استفاده کنیم.
رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی فراجا به ارائه پیشنهاد طرح رتبهبندی رانندگان به دولت اشاره و تأکید کرد: سالهاست که برای گسترش انضباط و اصلاح و بهبود رفتارهای ترافیکی بر ابزارهای تنبیه و مجازات متمرکز شدهایم و به اقداماتی که میتواند به عنوان مشوق برای کسانی که قائل بر اجرای دقیق قوانین و مقررات هستند بیتوجه بودهایم. موضوعی که در این زمینه در دستور کار پلیس راهور قرار دارد، موضوع رتبه بندی رانندگان است.
بررسی پیشنویس آئیننامه نحوه فعالیت تشکل فعالان صنایعدستی
جلسه بررسی پیشنویس آئیننامه نحوه تشکیل و فعالیت تشکلهای حرفهای فعالان صنایعدستی با موضوع بند الف ماده ۸۳ قانون برنامه هفتم پیشرفت کشور برگزار شد.
این نشست با حضور جمعی از فعالان صنایعدستی و با حضور مدیرانکل معاونت صنایعدستی در وزارت میراثفرهنگی تشکیل شد و به موضوعات مختلف مرتبط مانند آئیننامههای اجرایی، نقاط ضعف و قوت آن پرداخته شد.
در بخشی از این نشست، لزوم تشکیل کمیتههای تخصصی نیز یادآور و نسبت به آن تاکید شد.
اتمام فاز نخست پروژه تاریخ شفاهی میراث فرهنگی
از حوزه میراث فرهنگی هم در این هفته خبر رسید که قائممقام وزیر و معاون میراث فرهنگی در بازدید از دبیرخانه پروژه تاریخ شفاهی میراث فرهنگی، ضمن استماع گزارش سیدعباس فاطمی، مدیر پروژه، در جریان روند پیشرفت کار قرار گرفت.
علی دارابی گفت: «تاریخ شفاهی» مسأله بسیار مهمی است و تاریخ شفاهی هر فرد، بخشی از تاریخ آن جامعه است و تاریخ یک ملت، از همین تواریخ شکل میگیرد. این پروژه به چندین کتاب با قالب یکدست تبدیل میشود و توسط پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری چاپ خواهد شد. همچنین، چکیدهای از هر مصاحبه برای پخش تلویزیونی آماده میشود.
دارابی با اشاره به آغاز پروژه تاریخ شفاهی میراث فرهنگی از بهار ۱۴۰۱ اظهار داشت: طی حدود ۲ سال، با ۱۷ چهره ماندگار و پیشکسوت میراث فرهنگی چندین جلسه مصاحبه در استودیو انجام گرفت که این اساتید عبارتند از: مهدی حجت، جلیل گلشن بافقی، رجبعلی لباف خانیکی، محمدحسن محبعلی، سیدمهدی مجابی، رسول وطندوست، محمدرضا اولیا، عبدالحسین وکیلی فرد، اسکندر مختاری طالقانی، زهره بزرگمهری، فائق توحیدی، عبدالله جبل عاملی، عبدالرحمن وهابزاده، حمیده چوبک، محمدحسن سمسار، احمد منتظر، بهروز وجدانی.
قائممقام وزیر و معاون میراث فرهنگی خاطرنشان کرد: بیوگرافی هر یک از افراد فهرست با تاکید بر نقش آنان در شکلگیری و تعالی میراث فرهنگی، تدوین شده و فهرست پروژهها و اقدامات فنی یا مدیریتی مهم آنان براساس تقدم زمانی گردآوری شده است.
ثبت ملی یک کافه_کتاب در تهران
خبر جالبتر این هفته آن بود که اعلام شد کافه کتاب دارالخلافه که توسط بهزادیعقوبی فعال فرهنگی در سال ۱۳۹۷ راه اندازی شده؛ باشماره ۳۴۰۰۵ به ثبت ملی رسید.
این بنای ماندگار به متراژ حدود ۲۶۰ متر مربع در محله دولت (ششمین محله در دارالخلافه مظفری) واقع شده و متعلق به مهین الملک مزینانی، داماد مظفرالدین شاه قاجار بوده که در دهه ۴۰ شمسی توسط علی امینی طبق صلح نامه مالک آن وقف شده است.
بنای کافه کتاب دارالخلافه پس از مرمت به صورت فعلی درآمد که در آن کافه و کتابخانه به صورت همزمان برقرار است.
فروشگاه زنجیرهای در عرصه ربع رشیدی!
خبر مهم این هفته مربوط میشد به اینکه یک شرکت فروشگاههای زنجیرهای مدعی شده بخشی از زمینهای عرصه محوطه باستانی ربع رشیدی را در اختیار دارد تا فروشگاه جدید بسازد.
ربع رشیدی چه بود و چه شد؟ ۷۰۰ سال پیش وزیر دولت غازان خان ایلخانی به نام رشید الدین فضل الله همدانی وقف نامهای صادر کرد که هنوز هم بعد از این همه سال بزرگترین وقف نامه در جهان است و چندی پیش در حافظه جهانی یونسکو به ثبت رسید. او در وقفنامه خود آورده که در شهر تبریز دانشگاه و مرکز علمی ساخته شود. دانشگاهی که هم مرکز درمانی بود و هم از سراسر جهان برای یادگیری علوم مختلف به آنجا میرفتند و سرشناسترین دانشگاه و البته مرکز پزشکی در کل جهان بود. درست زمانی که هنوز هاروارد و دانشگاههای اروپایی شکل نگرفته بودند.
اما حالا این دانشگاه که به ربع رشیدی معروف بوده است به یک محوطه خاکی و مخروبه ای تبدیل شده که اعتباری برای سرپا نگهداشتن آن هم وجود ندارد چه برسد به کاوشهای باستانی در آن.
این محوطه باستانی که زمانی نیمی از شهر تبریز را در برمی گرفته حالا یک تپه باستانی ۱۳ هکتاری است که از هر طرف به آن تجاوز شده است. از دوره صفوی گرفته که بناها را به دلیل دشمنی با شاهان ایلخانی تخریب کردند تا دوره قاجار و پهلوی و معاصر که دیده میشود در اطرافش خانه ساختهاند.
موضوع دیگری که به تازگی ذهن اهالی میراث فرهنگی را به خود درگیر کرده است ادعای مالکیت یک شرکت فروشگاههای زنجیرهای است که مدعی شده سندی در اختیار دارد و نشان میدهد بخشی از زمینهای عرصه ربع رشیدی را میتواند به عنوان فروشگاه در اختیار داشته و در آن ساخت و ساز کند. ادعایی که رحمت پور مدیر پایگاه ربع رشیدی به آن اهمیتی نمیدهد و به خبرنگار مهر میگوید: موضوع تملک زمینهای خالی ربع رشیدی به عهده شهرداری است و شهرداری باید این مشکل را حل کند که احتمالاً پس از اثبات مالکیت، باید آن زمین را از شرکت خریداری کرده و به میراث فرهنگی تحویل دهد.
وی ادامه میدهد: ما هیچ بنایی در عرصه ربع رشیدی نداریم هر چه که ساخته شده و هست در حریم ربع رشیدی قرار دارد اما این شرکت مدعی مالکیت زمین در عرصه شده است. بنابراین به زودی این مشکل با کمک شهرداری حل خواهد شد. چون این شرکت تنها یک برگه کاغذ دارد.