اخبار اجتماعی

تجلی قیام حسینی در مأموریت‌های هلال‌احمر

خبرگزاری مهر

تجلی قیام حسینی در مأموریت‌های هلال‌احمر

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی جمعیت هلال‌احمر؛ متن یادداشت دکتر پیرحسین کولیوند به شرح زیر است:

خداوند بخشنده و مهربان را شکر و سپاسگزارم که با هر بارقه عشق و عطوفت، مسیر زندگانی را درخشان می‌سازد. در این روزهای پرفیض و سرشار از نور، میلاد سیدالشهدا امام حسین علیه‌السلام و حضرت ابوالفضل العباس علیه‌السلام را گرامی می‌داریم؛ روزهایی که یادآور دلاوری، وفاداری و بلندمرامی است. سرزمین دل‌هایمان، در این ایّام تابناک، میزبان زمزمۀ آیات قرآنی و نیز الهام‌گرفته از روایات اهل‌بیت علیهم‌السلام می‌شود، تا چراغ فروزان انسانیت را همواره روشن نگه دارد؛ و این همان تجلّی نور در فطرت انسان است.

در کلام خداوند متعال می‌خوانیم: «وَتَعَاوَنُوا عَلَی الْبِرِّ وَالتَّقْوَی» خداوند در این آیه ما را فرمان می‌دهد که در انجام نیکی‌ها و کارهای پسندیده، همدیگر را یاری و دست‌گیری کنیم؛ مفهومی که جان‌مایه نهضت عاشورا و راه روشن امام حسین علیه‌السلام محسوب می‌شود؛ چراکه قیام امام حسین علیه‌السلام برای زنده کردن فضائل اخلاقی و ارزش‌های الهی صورت گرفت و خود آن حضرت در بیانی رسا می‌فرمایند:

«إِنَّما خَرَجْتُ لِطَلَبِ الْإِصْلاحِ فِی أُمَّةِ جَدِّی؛ أُرِیدُ أَنْ آمُرَ بِالْمَعْرُوفِ وَأَنْهَی عَنِ الْمُنْکَرِ» (بحارالانوار، ج ۴۴، ص ۳۲۹) این کلام نورانی، گویای هدف والای اوست: اصلاح امت، پایبندی به ارزش‌های انسانی و برافراشتن پرچم امر به معروف و نهی از منکر. بر همین اساس به برخی ویژگی‌های مرتبط اشاره می‌کنم:

الگوی وفاداری و غیرت

در کنار امام حسین علیه‌السلام، خورشید وجود حضرت ابوالفضل العباس علیه‌السلام نیز درخشش باشکوهی دارد. او که به حق «باب‌الحوائج» خوانده می‌شود، نماد بی‌بدیل وفاداری است. ایشان در روز عاشورا، همۀ دارایی خویش را که جان پاکش بود، نثار راه حقیقت کرد و به ما آموخت در مسیر یاری مردم و پاسداری از آرمان‌های والای انسانی، فرقی میان خود و دیگران نباید قائل شد. تجلی این اندیشهٔ نورانی در قرآن کریم نیز قابل مشاهده است. آنجا که خداوند در آیهٔ ۳۲ از سورهٔ مائده می‌فرماید: «مَنْ أَحْیَا نَفْسًا فَکَأَنَّمَا أَحْیَا النَّاسَ جَمِیعًا»: هر کس جان یک انسان را نجات دهد، گویی جان همۀ انسان‌ها را احیا کرده است. این آیه بیانگر ارزش بی‌حد و حصر جان انسانی است و از همه مهم‌تر، ما را دعوت می‌کند تا پیوسته از خود بگذریم و جان دیگران را ارج نهیم.

پیوند عاشورا و مأموریت‌های هلال‌احمر

در عصر حاضر، هنگامی که از عشق به همنوع و جان‌نثاری برای او سخن می‌گوئیم، یکی از نمودهای بارز آن را می‌توان در جمعیت هلال‌احمر مشاهده کرد. این نهاد مردمی و بین‌المللی، با الهام از مفاهیم عالیه‌ای همچون «ایثار و فداکاری» و «نوعدوستی»، همواره در سخت‌ترین شرایط در کنار مردم قرار می‌گیرد؛ از امدادرسانی در حوادث طبیعی نظیر سیل و زلزله گرفته تا مراقبت‌های بهداشتی و حمایت‌های روانی در بحران‌های اجتماعی. هلال‌احمر، در حقیقت، تجسم همان روحیۀ ازخودگذشتگی است که سیدالشهدا علیه‌السلام و حضرت عباس علیه‌السلام، آن را در صحنۀ کربلا تا فراز بلند ملکوتی به نمایش گذاشتند. چنان‌که هر گاه مردم در حادثه‌ای گرفتار می‌شوند، همکاران هلال‌احمر خصوصاً، امدادگران و نجاتگران و داوطلبین عزیز با حسّی حسینی و دل‌هایی عباس‌گونه، شتافته و حتی در خطرناک‌ترین لحظات هم دست از یاری باز نمی‌کشند.

احیای روح انسانی در پرتو آیات و روایات

خدمت در هلال‌احمر، مصداق روشنی از پای‌بندی به فرمان قرآنی «وَتَعَاوَنُوا عَلَی الْبِرِّ وَالتَّقْوَی» است و در عین حال، همسویی با سنت پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌وآله و مکتب اهل‌بیت علیهم‌السلام را به یاد می‌آورد؛ چرا که یکی از والاترین آموزه‌های اسلام، یاری انسان‌های دردمند و نیازمند است. در روایتی از پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌وآله آمده است: «الخَلقُ عِیالُ الله، فَأَحَبُّ الخَلقِ إلَی الله مَن نَفَعَ عِیالَ الله» (کنزالعمال، ح ۱۶۰۳۵) همه مردم خانوداه و مخلوق خداوندند، و محبوب‌ترین انسان نزد خدا کسی است که برای مخلوق او سودمند باشد. چه زیبا این حدیث، رسالت و مأموریت هلال‌احمر را توصیف می‌کند؛ آنان که شبانه‌روز برای رفاه و آسایش مردم تلاش می‌کنند و در لحظات خطر، شکوفاترین جلوه‌های انسان‌دوستی را نشان می‌دهند.

وظایف و مأموریت‌های نجاتگرانه

جمعیت هلال‌احمر جمهوری اسلامی ایران، مسئولیت‌های خطیر و متعددی برعهده دارد که می‌توان آن را در پرتو قیام عاشورا چنین برشمرد:
۱. امداد و نجات: همچنان که حضرت عباس علیه‌السلام جان خویش را برای رساندن آب و رفع عطش اهل‌بیت امام حسین علیه‌السلام به خطر انداخت، همکاران هلال احمر خصوصاً، امدادگران و نجاتگران و داوطلبین نیز در حوادث گوناگون، فارغ از خطر و سختی، به نجات جان حادثه‌دیدگان می‌شتابند.

۲. ارائۀ کمک‌های پزشکی و درمانی: در لحظاتی که انسان‌ها در اثر بلایا مجروح می‌شوند، گروه‌های درمانی هلال‌احمر با روحیه‌ای مملو از عشق حسینی وارد عمل شده است و برای حفظ جان مجروحان و بهبود بیماری‌ها تلاش می‌کنند؛ و همچنین تجلی این نوع خدمت‌رسانی را می‌توان در مراسم پیاده‌روی اربعین حسینی (ع) و همچنین عملیات پزشکی حج دید.

۳. حمایت روانی و اجتماعی: آموزه‌های عاشورا، به ما یاد داده‌اند که صرفاً به مسائل جسمی نپردازیم، بلکه به ابعاد روحی و عاطفی انسان‌ها نیز اهمیت دهیم. هلال‌احمر با بهره‌گیری از نیروهای متخصص و داوطلب، خدمات مشاوره روانی را به آسیب‌دیدگان ارائه می‌کند تا آلام روحی آنان تسکین یابد.

۴. آموزش همگانی برای آمادگی در بلایا: امام حسین علیه‌السلام روز عاشورا به یارانشان درس پایداری و تدبیر داد؛ هلال‌احمر نیز با آموزش عموم مردم در زمینه‌های کمک‌های اولیه، آمادگی برای رویارویی با بلایا و بحران‌ها را بالا می‌برد.

۵. ترویج فرهنگ صلح و انسان‌دوستی: همان‌گونه که قیام عاشورا صحنه‌ای برای احیای ارزش‌های انسانی و الهی بود، هلال‌احمر نیز با عضویت در جمعیت‌های بین‌المللی، همواره پیام‌آور صلح، دوستی و بشردوستی برای همه ملت‌هاست.

الهام از عاشورا در خدمت‌رسانی

ما با مرور صحنه‌های جانسوز کربلا، درمی‌یابیم که حضرت امام حسین علیه‌السلام و یارانش تا چه حد به اطاعت از حق پایبند بوده و جان خویش را در راه دفاع از انسانیت تقدیم کرده‌اند. امروز نیز اگر امدادگران هلال‌احمر، مناطق صعب‌العبور را در گرما و سرما طی می‌کنند یا در بحران‌های خطرناک جان خود را به خطر می‌اندازند، ریشه در همان فرهنگ عاشورایی دارد. در نگاه عاشورایی، ارزش انسان به «حضور در لحظه نیاز همنوع» سنجیده می‌شود و این همان تجلی بارز «ایثار و فداکاری» است که اهل‌بیت علیهم‌السلام بارها در روایات مختلف بر آن تأکید فرموده‌اند. چه بسا امدادگری که تنها با یک پتو یا یک کیت کمک‌های اولیه، امید را به چشمان نگران کودکی بازگرداند و این کار، در پیشگاه الهی همانند جهاد در راه حق، ارزشمند خواهد بود.

آرمانی مشترک برای همه بشریت

قیام حسینی تنها به شیعیان یا مسلمانان اختصاص ندارد، بلکه یک مکتب انسانی و جهانی است. هلال احمر نیز با رسالتی جهانی و بی‌مرز، در هر نقطه‌ای از دنیا که بتواند، به یاری انسان‌های نیازمند می‌شتابد. پیام مشترک قیام عاشورا و مأموریت‌های هلال احمر را می‌توان در سه عبارت خلاصه کرد: «خدمت، عشق و انسانیت»

امام حسین علیه‌السلام با فداکاری خود، درس بزرگ را برای همه آزادگان جهان به یادگار گذاشت و حضرت ابوالفضل علیه‌السلام با وفاداری‌اش نشان داد که پاسداری از حقیقت، مرزی جز مرز جان نمی‌شناسد. اینک، هر امدادگری که سعی می‌کند تنها یک لحظه درد و رنج آسیب‌دیدگان را بکاهد، در واقع گامی در مسیر همدلی با آرمان امام حسین علیه‌السلام و اهل‌بیت گرانقدرش برمی‌دارد.

نیایش در پرتو میلاد نورانی

اکنون که ایام میلاد خجسته امام حسین علیه‌السلام و حضرت ابوالفضل العباس علیه‌السلام است، با قلبی سرشار از امید و دعا، از خداوند متعال می‌خواهیم که این نور هدایت و محبت را در همه قلب‌ها بتاباند. خدایا! به همه همکاران هلال احمر خصوصاً، امدادگران و نجاتگران و داوطلبین عزیزیمان، توانِ بیشتر و دلی استوارتر عنایت فرما تا همواره در مسیر نجات و یاری بشر گام بردارند. خدای مهربان! به حرمت خون پاک شهیدان کربلا، مددکارشان باش و این مأموران نیک‌اندیش را که برای گشودن گره از کار دردمندان می‌کوشند، مشمول لطف و عنایت خاص خویش گردان. باشد که همۀ ما با الهام از روح بلند سیدالشهدا علیه‌السلام و ادب عاشقانهٔ ابوالفضل العباس علیه‌السلام، همدیگر را در سختی‌ها یاری دهیم و برای برقراری عدالت، نیکی و صلح جهانی، گامی عملی و صادقانه برداریم.

والسلام علی الحسین و علی العباس و علی اولیاءالله الصالحین»

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا