اخبار اجتماعی

جدول جدید واکسیناسیون کودکان/زمان تزریق روتاویروس و پنوموکوک

وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اخیراً دو واکسن جدید «روتاویروس» و «پنوموکوک» را به سبد واکسیناسیون کودکان اضافه کرده است و با اضافه شدن این دو واکسن به سبد کشوری، جدول واکسیناسیون کودکان دچار تغییر شده است.

خبرگزاری تسنیم

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اخیراً دو واکسن جدید «روتاویروس» و «پنوموکوک» را به سبد واکسیناسیون کودکان اضافه کرده است.

واکسیناسیون روتاویروس سیزدهم آذرماه در سراسر کشور آغاز شد و واکسیناسیون پنوموکوک نیز در بسیاری از استان‌های کشور در حال انجام است. واکسن روتاویروس برای پیشگیری از اسهال‌های ویروسی خطرناک در کودکان به صورت خوراکی طراحی شده و واکسن پنوموکوک نیز از بیماری‌های تنفسی مانند ذات‌الریه جلوگیری می‌کند و به صورت تزریقی موردتجویز قرار می‌گیرد.

بنابر مطالعات اخیر، میزان بروز عفونت‌های جدید بیماری ناشی از عفونت پنوموکوک در ایران سالانه برابر با 51 هزار و 69 مورد است و وزارت بهداشت بر مبنای مطالعات داخلی برآورد کرده است که بدون اجرای برنامه واکسیناسیون، تعداد موارد بیماری ناشی از پنوموکوک در ایران در طی دوه زمانی 10 ساله در کودکان زیر 5 سال برابر با حدود 18 میلیون نفر خواهد شد که در اثر اجرای این برنامه از بروز بیش از 4 میلیون و 900 هزار مورد جلوگیری می‌شود.

با اضافه شدن این دو واکسن به سبد واکسیناسیون کشوری، جدول واکسیناسیون کودکان مطابق تصویر زیر خواهد بود:

سن نوع واکسن
 بدو تولد ب.ث.ژ، هپاتیت ب، فلج اطفال خوراکی
2 ماهگی پنج‌گانه، فلج اطفال خوراکی، روتاویروس، پنوموکوک
4 ماهگی پنچ‌گانه، فلج اطفال خوراکی، فلج اطفال تزریقی، روتاویروس، پنوموکوک
6 ماهگی سرخک، پنچ‌گانه، فلج اطفال خوراکی، فلج اطفال تزریقی، روتاویروس
12 ماهگی MMR، پنوموکوک
18 ماهگی سه‌گانه، فلج اطفال خوراکی، MMR
5- 6 سالگی سه‌گانه، فلج اطفال خوراکی

5 توصیه‌ مهم به والدین پس از تزریق واکسن کودکان

  • پس از واکسیناسیون برخی واکنش‌ها مانند تب، درد و تورم در محل تزریق و بی قراری کودک شایع است؛ در مواردی که در محل تزریق واکسن، تورم و قرمزی وجود داشته باشد قرار دادن پارچه سرد و مرطوب تمیز در محل می‌تواند در کاهش درد موثر باشد.
  • استفاده از داروهای ضد تب و ضد درد، مانند استامینوفن، در درمان درد و تب و عوارض موضعی پس از واکسیناسیون توصیه می‌شود ولی قبل از انجام واکسیناسیون نه تنها بی‌تاثیر بوده بلکه ممکن است اثر واکسن را کاهش دهد و توصیه نمی‌شود.
  • توصیه می شود بعد از تزریق واکسن در صورت بروز تب، درد و بی‌قراری، استامینوفن با دوز مناسب تجویز شده و در صورت نیاز، هر چهار ساعت یک بار، حداکثر تا 5 بار در 24 ساعت، تکرار شود.
    نکته: در مورد کودکان دچار بیماری‌های قلبی که مستعد نارسایی حاد احتقانی در اثر تب هستند، پیشنهاد می‌شود استامینوفن همزمان با واکسیناسیون تا 48 ساعت بعد از تزریق واکسن تجویز شود.
  • پس از واکسیناسیون باید از پوشاندن لباس تنگ به کودک که موجب وارد آمدن فشار به محل تزریق می‌شود، اجتناب کرد.
  • شستن محل تزریق واکسن و استحمام کودک پس از واکسیناسیون منعی ندارد.
  • راه‌هایی برای آرامش‌بخشی به کودکان قبل و بعد واکسیناسیون

    برخی روش‌های جسمانی و روانی برای به حداقل رساندن ناآرامی و درد هنگام واکسیناسیون وجود دارد که در ادامه به برخی از آن‌ها اشاره می‌شود:

    روش‌های جسمانی شامل:

    • برقراری تماس پوست به پوست مادر و شیرخوار
    • تزریق واکسن به کودک در آغوش والدین
    • نوازش کودک
    • تغذیه کودک با مایعات و شیر مادر

    روش‌های روانی شامل:

    • آرام کردن نوازش و دلجویی از شیرخوار حین و پس از واکسیناسیون
    • انجام اقداماتی برای پرت کردن حواس کودک مانند استفاده از اسباب‌بازی‌ها یا خواندن کتاب داستان برای کودک یا گذاشتن موسیقی موردعلاقه کودک

    انتهای پیام/

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    دکمه بازگشت به بالا