اخبار اجتماعی

راه ایران برای قرارگیری در 500 دانشگاه برتر جهانی چیست؟

معاون پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری گفت: هدف وزارت علوم قرار دادن ۲۰ دانشگاه ایرانی در میان ۵۰۰ دانشگاه برتر جهان است.

خبرگزاری تسنیم

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، همایش جایگاه علوم پایه در بنیاد علم ایران در دانشگاه تربیت مدرس برگزار شد.

پیمان صالحی؛ معاون پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در این همایش بزرگترین چالش اکوسیستم فناوری کشور را عدم درک صحیح از سطوح آمادگی فناوری دانست.

وی گفت: سطوح آمادگی فناوری 8 و 9 برای اتصال محصولات به بازار است و مقام معظم رهبری نیز بر تولید در این سطوح تاکید دارند.

معاون پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری افزود: برای رسیدن به این مراحل، باید سرمایه‌گذاری در سطوح پایین‌تر آمادگی فناوری انجام شود. در سطح جهانی، کشورهایی که در فناوری‌های پیشرفته موفق بوده‌اند، سرمایه‌گذاری‌های قابل توجهی در این مراحل داشته‌اند.

صالحی همچنین با اشاره به مقاله‌ای از ایزیدور آیزاک رابی درباره خواص مغناطیسی هسته‌های اتمی، گفت: 12 نفر در زمینه رزونانس مغناطیسی جایزه نوبل دریافت کرده‌اند و دسترسی به تجهیزات MRI نیز ناشی از این دستاوردهای علمی است. تا زمانی که تولیدات علمی به جرم بحرانی نرسد، نمی‌توان محصول را به بازار عرضه کرد.

وی با اشاره به تولیدات نانوفناوری در بازار، اظهار داشت که این دستاوردها نتیجه تولیدات علمی قوی است و بیان کرد: سطح آمادگی فناوری از 1 تا 9 دسته‌بندی می‌شود و تولید فناوری در سطوح 1 تا 5 عمدتاً در پارک‌های فناوری صورت می‌گیرد. در حال حاضر 50 پارک فناوری در ایران فعال است، در حالی که پاکستان به تازگی اولین پارک خود را تأسیس کرده است.

صالحی تاکید کرد که توسعه فناوری در سطوح 8 و 9 وابسته به بخش خصوصی است و افزود: ایران از رتبه 54 تولیدات علمی در سال 1996 به رتبه 15 در سال 2020 در پایگاه اسکوپوس رسیده است. این نشان‌دهنده درک اهمیت رساندن تولیدات علمی به جرم بحرانی برای رسیدن به تولید محصول است.

معاون پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با اشاره به چین به عنوان نمونه‌ای موفق، بیان کرد: این کشور 300 هزار مقاله بیشتر از آمریکا منتشر کرده است. همچنین، سهم مقالات علوم پایه ایران از کل مقالات کشور از 20 درصد در سال 2000 به 32.2 درصد در سال 2015 رسیده است که نشان می‌دهد علوم پایه همچنان پرچمدار است.

صالحی همچنین به افت تولیدات علمی برخی کشورها مانند روسیه به دلیل تحریم‌ها اشاره کرد و گفت: هدف وزارت علوم قرار دادن 20 دانشگاه ایرانی در میان 500 دانشگاه برتر جهان است. هیچ دانشگاهی بدون سرمایه‌گذاری 1.3 میلیارد دلاری نمی‌تواند جزو 100 دانشگاه برتر قرار بگیرد و با بودجه‌های کنونی، محققان ایرانی در حال معجزه هستند.

وی بودجه وزارت علوم را 55 همت (معادل یک میلیارد دلار) اعلام کرد و افزود: این بودجه در حالی تخصیص داده شده که علاوه بر 129 دانشگاه، 58 پارک فناوری و 28 پژوهشگاه نیز تحت پوشش این وزارتخانه قرار دارند.

انتهای پیام/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا