اخبار اجتماعی

فعالیت بیش از 500 فارغ التحصیل فیزیک پزشکی در کشور

استاد فیزیک پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران از فعالیت بیش از ۵۰۰ فارغ التحصیل فیزیک پزشکی در کشور خبر داد و اهمیت این رشته در تصویربرداری‌های پزشکی را تشریح کرد.

خبرگزاری تسنیم

دکتر محمدرضا آی در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم در حاشیه ‌هفتمین کنگره کاربردهای تصویربرداری پیش بالینی که در دانشگاه علوم پزشکی تهران برگزار شد، به مناسبت روز جهانی فیزیک پزشکی اظهار کرد: فیزیک پزشکی رشته‌ای است که به کاربرد علم فیزیک در علوم پزشکی می‌پردازد. در ایران، بیش از 500 فارغ‌التحصیل در حوزه فیزیک پزشکی داریم که در بیمارستان‌ها و شرکت‌های مختلف مشغول به کار هستند.

وی افزود: با پیشرفت تکنولوژی‌های تصویربرداری و درمانی، ارائه خدمات پزشکی و تصیربرداری به بیماران به یک امر ضروری و در عین حال تیمی تبدیل شده است، یعنی نیاز است که رشته‌های مختلف پزشکی و فنی همکاری کنند تا درمان‌ها به بهترین نحو انجام شوند. برای استفاده بهینه از تجهیزات تصویربرداری، متخصصین فیزیک پزشکی باید در کنار پزشکان باشند تا کارآیی دستگاه‌ها حفظ شده و تنظیمات لازم انجام شود تا در عین اینکه دستگاه‌ها به روز نگهداری می‌شوند، تصویربرداری‌ها نیز به نحو احسن و با حفظ امنیت بیماران انجام شود.

آی ادامه داد: متخصصین فیزیک پزشکی در بسیاری از حوزه‌ها، از جمله پزشکی هسته‌ای و رادیوتراپی، در کنار پزشکان برای ارتقای کیفیت خدمات به بیماران فعالیت می‌کنند. در حال حاضر، برای بسیاری از خدمات پزشکی مانند تصویربرداری PET/CT، حضور فیزیکی متخصص فیزیک پزشکی الزامی است. این متخصصین به روز نگه‌داشتن دستگاه‌ها و تنظیم پروتکل‌های تصویربرداری و بازسازی تصویر را بر عهده دارند و امید می‌رود در سال‌های آینده پیش‌بینی می‌شود که شرایط برای حضور متخصصین فیزیک پزشکی در بیمارستان‌ها بهبود یابد.

رئیس مرکز جامع تصویریربرداری پیش بالینی دانشگاه علوم پزشکی تهران همچنین با اشاره به برگزاری کنفرانس دو روزه کاربردهای تصویربرداری پیش بالینی در این دانشگاه، تصریح کرد: این کنفرانس همزمان با روز جهانی فیزیک پزشکی و به همت آزمایشگاه پیش بالینی دانشگاه علوم پزشکی تهران از روز پنجشنبه 17 آبان ماه در آمفی تئاتر سازمان مرکزی دانشگاه علوم پزشکی تهران آغاز به کار کرده و تا پایان روز جمعه 18 آبان، ادامه می‌یابد.

وی افزود: نانو و علوم دارویی در پیش بالینی، روش‌های تشخیص و درمان سرطان، دندان و مواد دندانی، اخلاق در پژوهش.های پیش بالینی، ایمنی شناسی و کاربرد آن در پیش بالینی، دارورسانی هدفمند، ارزیابی سیستم‌های فیزیولوژی، پروتکل‌های تصویربرداری پیش بالینی و … از جمله محورهای مورد بحث در این کنفرانس است.

وی با اشاره به مشارکت بیش از 450 نفر در این کنفرانس علمی و ارائه بیش از 200 مقاله توسط شرکت‌کنندگان، بیان کرد: در 7 سال اخیر، آزمایشگاه پیش بالینی در دانشگاه علوم پزشکی تهران راه‌اندازی شده و تاکنون، این کنگره به صورت سمپوزیوم برگزار می‌شد که امسال به کنفرانس تبدیل شده و استقبال خوبی از آن صورت گرفته است.

استاد فیزیک پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران درباره اهمیت و کاربرد تصویربرداری‌های پیش‌بالینی تصریح کرد: حوزه تصویربرداری پیش‌بالینی به تصویربرداری از حیوانات آزمایشگاهی، مانند رت‌ها و موش‌ها، اختصاص دارد. هدف از این تصویربرداری، آزمایش داروها یا روش‌های درمانی روی این حیوانات پیش از آزمایش روی انسان است. به طور معمول، داروها یا درمان‌ها ابتدا باید در فازهای آزمایشگاهی بررسی شوند، سپس بر روی حیوانات آزمایشگاهی مانند موش‌ها تست شوند. تحقیقات پیش بالینی در کل دنیا اهمیت زیادی دارد، زیرا قبل از آزمایش روی انسان، از آزمایشات دقیق و معتبر در حیوانات استفاده می‌شود تا از بروز مشکلات احتمالی جلوگیری شود.

وی بیان کرد: در گذشته، محققین داروها یا روش‌های درمانی را به طور مستقیم روی بیماران آزمایش می‌کردند که ممکن بود به نتایج نامطلوب منجر شود. به همین دلیل، آزمایشات پیش بالینی به شدت اهمیت دارند. اهمیت این فرآیند در کاهش آسیب‌ها و ریسک‌های احتمالی داروها یا روش‌های درمانی قبل از استفاده در انسان است. به عنوان مثال، تجهیزات مورد استفاده در این آزمایشات باید بسیار دقیق‌تر از تجهیزاتی باشند که برای انسان‌ها استفاده می‌شود، زیرا اندازه موش‌ها حدود 2500 برابر کوچکتر از انسان است. خوشبختانه، محققین ایرانی توانسته‌اند بیشتر این تجهیزات را خودشان بسازند و ایران اکنون تنها کشوری است که آزمایشگاه‌های پیش بالینی آن تمام تجهیزات خود را ساخته و از آنها استفاده می‌کند.

 انتهای پیام/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا