مراقب همهگیری کبد چرب باشید!
آمارهای رسمی از ابتلای ۴۰ تا ۵۰ درصد از مردم به کبد چرب خبر میدهند؛ آماری که البته افراد بیاطلاع از بیماری خود را شامل نمیشود. اما اصلاً کبد چرب چیست و چگونه میتوان از ابتلا به این بیماری پیشگیری و یا آن را درمان کرد؟
امروزه باتوجه به ایجاد تغییراتی در سبک زندگی از جمله کمتحرکی و استقبال هرچه بیشتر از غذاهای ناسالم، اکثر مردم با بیماری کبد چرب دستوپنجه نرم میکنند؛ مشکلی که خیلی هم با چاقی و لاغری مرتبط نیست و درواقع همان سبک زندگی ناسالم منجر به بروز این بیماری میشود.
کبد چرب چیست؟
به گزارش تابناک به نقل از فارس؛ شاید خیلیها ندادند اما کبد یکی از حیاتیترین اعضای بدن است که پس از دریافت خون از گوارش، به فیلتر خون و پردازش مواد مغذی میپردازد و توانایی مبارزه با عفونتها را دارد، بنابراین آسیبدیدگی کبد، این عملکرد را مختل کرده و سلامت فرد را به خطر میاندازد. در مورد کبد چرب نیز لازم به توضیح است که اگر چربی این عضو، از ۵ درصد تجاوز کند، یعنی فرد به بیماری کبد چرب مبتلا شده که این بیماری نیز دارای چند فاز است و وقتی به فاز ۴ برسد، دیگر سلولهای کمی از کبد فعال هستند و اصطلاحاً سیروز کبدی اتفاق میافتد که در این حالت کبد کارایی خود را ازدستداده و کار به پیوند میکشد.
«گرچه کبد چرب یک بیماری خاموش به شمار میرود اما بااینحال، خستگی مفرط و بیحالی، ضعف دستوپا، افت قند خون، احساس گرسنگی بعد از غذا، گیجی با عدم تمرکز، حالت تهوع و درد مبهم در ناحیه فوقانی، میتواند از مهمترین علایم بروز کبد چرب در فازهای ابتدایی باشد که در فاز چهارم نیز با علایمی مهمتری چون بزرگشدن و آبآوردن شکم، کاهش ماهیچهها، خونریزی داخلی، زردی پوست و چشمها، خودش را نشان میدهد. البته داشتن برخی از این علایم به معنای ابتلا به کبد چرب نیست و این بیماری حتماً باید با بررسیهای پزشکی تشخیص داده شود.»
معجزه طب سنتی در درمان کبد چرب
شاید برایتان جالب باشد اگر بدانید که رژیم غذایی و استفاده از گیاهان دارویی بهعنوان یکی از راهکارهای اثرگذار و پرطرفدار در درمان کبد چرب به شمار میرود؛ طوری که به گفته کارشناس طب سنتی، بسیاری از بیماران حتی اگر در فاز سوم بیماری باشند، با مراجعه به اطبای سنتی و رعایت تمام دستورات در کمتر از ۶ ماه به فاز یک بیماری میرسند و در نهایت کاملاً بهبود پیدا میکنند.
«کنگر فرنگی و خار مریم بهعنوان داروهای اصلی در درمان کبد چرب به شمار میروند که البته در کنار این داروها نیز، مصرف عرق کاسنی، شاهتره، بید و خاکشیر نیز به بیمار توصیه میشود. البته باتوجهبه اینکه فرد مبتلا به کبد چرب، با بیماریهای دیگری نیز دستوپنجه نرم میکند، اطبای سنتی مطابق با بیماری فرد، داروهای سنتی دیگری را نیز برای او تجویز میکنند.
بهبود عملکرد کبد با این مواد غذایی مفید
علاوه بر درمانهای گیاهی توسط طب سنتی، اصلاح تغذیه و کمکگرفتن از خوراکیهایی که به سمزدایی و تصفیه کبد کمک میکنند، از مهمترین عوامل در بهبود و حتی پیشگیری از بیماری کبد چرب است. مواد غذایی متعددی برای سمزدایی بدن وجود دارند که در اینجا چند مورد از سادهترین و پرکاربردترین آنها را معرفی میکنیم.
سیر حاوی نوعی از آنتیاکسیدان است که منجر به سمزدایی بهتر کبد شده و کمک میکند تا بدن از آلودگی جیوه، بعضی مواد افزودنی موجود در غذاها و هورمون استروژن پاک شود. کلمها از دیگر مواد مفید برای کبد هستند که میتوانند بعضی سموم را خنثی و به کبد کمک کنند تا آنزیمهایی را برای انجام فرایند سمزدایی تولید کند. آبلیموی ترش تازه، سمزدایی و تصفیه کبد را تقویت میکند و چغندر فرایند تصفیه خون توسط کبد را بهبود میبخشد. میوههای غنی از آنتیاکسیدان همچون آلو، کشمش، زغالاخته، شاتوت، توتفرنگی، تمشک، پرتقال، گریپفروت سرخ، طالبی، سیب و گلابی، از کبد در برابر آسیب رادیکالهای آزاد، محافظت میکنند و سیب به شکل ویژه، در دفع فلزات سنگین به کمک کبد میآید. همچنین کنگر فرنگی با افزایش تولید صفرا، فرایند دفع سموم بدن را بهبود میبخشد.
راههای پیشگیری از ابتلا به کبد چرب را بشناسید
همیشه میگویند پیشگیری بهتر از درمان است، بنابراین اگر دلتان نمیخواهد به جمع کبد چربیها بپیوندید و سلامت را به خودتان هدیه دهید، این توصیهها را جدی بگیرید.
*تناسباندام و جلوگیری از چاقی را نه صرفاً برای زیبایی بلکه برای سلامتی خود جدی بگیرید.
*هیچگاه به کاهش وزن سریع و رژیمهای غیراصولی و گرسنگیهای طولانی فکر نکنید.
*دور تنبلی را خط بکشید و ورزش و تحرک را در برنامه روزانه خود بگنجانید.
*از یک رژیم غذایی سالم پیروی کنید و با غذاهای چرب، فستفودها، نوشابهها و…سلامت خود را به خطر نیندازید.
*از مصرف بیرویه داروها جلوگیری کنید.
*حواستان به کنترل بیماریهایی مثل دیابت، چربی خون، فشارخون باشد، زیرا هرکدام میتوانند عملکرد کبد را دچار اختلال کنند.
*استفاده از دمنوشهای دارویی مفید را در برنامه روزانه خود بگذارید.
اگر مبتلا به کبد چرب هستید از خوددرمانی پرهیز کرده و برای درمان این بیماری با کمک طب سنتی حتماً به کلینیکهای معتبر طب سنتی مراجعه کنید.