اخبار اجتماعی

پایتخت ١٠٠ ساعت در دود!

خبرگزاری مهر

پایتخت ١٠٠ ساعت در دود!

به گزارش خبرگزاری مهر، روزنامه «وطن امروز» هوای ناسالم چهار روزه تهران را بررسی کرد و نوشت: حدود ۴ شبانه‌روز است هوای تهران آلوده و در وضعیت ناسالم گزارش می‌شود. آلودگی هوا از پنجشنبه ١۵ آذر آغاز شده و شاخص آلودگی به بالای ۱۵۰ (هشدار) رسیده است. پدیده شومی که هر ساله با سرد شدن هوا و وقوع وارونگی دما در پایتخت و کلانشهرها رخ می‌دهد به طوری که تهران طی این چند روز ۱۰۰ ساعت در دود و آلودگی غوطه‌ور بوده است و تصمیم مدیران نیز برای خروج از چنین بحرانی فقط تعطیلی مدارس بوده است. این در حالی است که ۷ سال از تصویب قانون هوای پاک می‌گذرد ولی طبق اظهارات رئیس کمیته محیط زیست مجلس از بین ۲۲۸ حکم قانون هوای پاک، فقط ۱۲ درصد احکام تاکنون اجرا شده است.

بر اساس اعلام شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، دیروز میانگین کیفیت هوای پایتخت همچون روزهای گذشته در شرایط ناسالم برای همه گزارش شد. آلاینده شاخص هوای پایتخت با میانگین ۱۵۷ در شرایط ناسالم برای همه قرار گرفت. از ابتدای سال تاکنون کیفیت هوای تهران ۵ روز پاک، ۱۷۵ روز قابل قبول، ۷۸ روز ناسالم برای گروه‌های حساس و ۵ روز ناسالم برای همه بوده است. سازمان هواشناسی نیز روز گذشته نسبت به افزایش آلودگی هوا در ۱۰ کلانشهر و بارش باران و وزش باد در ۸ استان هشدار داد. این سازمان با صدور هشدار زردرنگ آورده است: افزایش غلظت آلاینده‌های جوی و کاهش کیفیت هوا دوشنبه (امروز) در کرج، قم، تهران، اصفهان، مشهد و اهواز، سه‌شنبه (فردا) در اصفهان، اهواز، ارومیه و تبریز، چهارشنبه (۲۱ آذر) در تهران، ارومیه، تبریز، اهواز، یزد، اصفهان، قم، کرج، اراک و مشهد و پنجشنبه (۲۲ آذرماه) در تهران، تبریز، ارومیه، کرج، قم، اراک، اهواز، اصفهان، یزد و مشهد پیش‌بینی می‌شود.

در این شرایط جوی افزایش شاخص آلودگی هوا در حد ناسالم برای گروه‌های حساس و در صورت عدم مهار منابع آلاینده ثابت و متحرک در مناطق پرتردد ناسالم برای تمام گروه‌ها دور از انتظار نیست. در استان‌های تهران و البرز در بازه زمانی بعدازظهر دوشنبه تا پیش از ظهر سه‌شنبه به سبب حاکمیت جریانات شمال غربی و شمالی از غلظت آلاینده‌ها به طور نسبی و موقتی کاسته می‌شود. به توصیه سازمان هواشناسی، مدیریت بهینه مصرف سوخت‌های فسیلی، کنترل فعالیت‌های صنعتی آلاینده، کاهش تردد غیرضروری و پرهیز از حرکات ورزشی در فضای باز بویژه سالمندان، کودکان و افراد با سابقه بیماری‌های قلبی و تنفسی مد نظر قرار گیرد.

افزایش عملیات‌های اورژانس تهران در پی آلودگی هوا

عملیات‌های اورژانس و خدمات‌رسانی کادر درمان در روزهایی که هوا آلوده است بیشتر می‌شود. رئیس مرکز اورژانس استان تهران دیروز گفت: میزان عملیات‌های اورژانس در روزهای آلودگی هوا به ۴ هزار عملیات روزانه افزایش یافته است.

محمداسماعیل توکلی در توضیح بیشتر گفت: طی روزهای گذشته و قبل از ایام آلودگی، مرکز ارتباطات ما روزانه ۱۱ هزار تماس داشت که منجر به ۳ هزار و ۵۰۰ عملیات امدادی می‌شد اما با افزایش آلودگی هوا، تعداد عملیات‌های روزانه ما به ۴ هزار عملیات افزایش یافته است.

وی افزود: از همه شهروندان بویژه افرادی که دچار بیماری‌های قلبی، ریوی و… هستند درخواست می‌کنیم در این روزهای آلوده، اصلاً از خانه خارج نشوند.

رئیس مرکز اورژانس استان تهران ادامه داد: در صورت انجام ترددهای ضروری نیز نیاز است از ماسک‌های فیلتردار استفاده شود. همچنین مصرف مایعات، میوه و سبزیجات نیز باید افزایش یابد. توکلی گفت: اگر افرادی دچار خستگی مفرط، تنگی نفس و گرفتگی سینه شدند با مرکز ۱۱۵ ما تماس بگیرند.‌

افزایش مراجعه به مراکز درمانی با آلودگی هوا

در پی تداوم آلودگی هوا در تهران و اغلب کلانشهرها میزان مراجعه بیماران قلبی و ریوی به مراکز درمانی بیشتر شده است. رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت ضمن تاکید بر ضرورت اجرای قانون هوای پاک، در عین حال درباره افزایش آلاینده‌های هوا و راهکارهای کاهش مواجهه با آن توضیحاتی ارائه داد.

عباس شاهسونی درباره پایداری جوی در کشور اظهار کرد: گزارش‌ها بیانگر این است شرایط پایداری جوی تا روز دوشنبه ۱۹ آذر ادامه دارد. شرایط پایدار جوی سبب افزایش آلاینده‌ها در کلانشهرها بویژه شهر تهران می‌شود. در چنین شرایطی، عمق اختلاط هوا کاهش می‌یابد؛ در نتیجه، آلاینده‌های هوا بویژه ذرات معلق، امکان پراکنش و صعود به لایه‌های بالا را ندارند.

وی ادامه داد: هنگامی که آلاینده‌های هوا بویژه ذرات معلق، امکان پراکنش و صعود به لایه‌های بالا را ندارند، تجمع می‌کنند و در نتیجه غلظت آلاینده‌های هوا افزایش می‌یابد. هنگامی که غلظت آلاینده‌های هوا افزایش می‌یابد، کیفیت هوا کاهش می‌یابد.

رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت با بیان اینکه کیفیت هوا در شرایط «ناسالم برای تمام گروه‌ها» قرار دارد، خاطرنشان کرد: برخی ایستگاه‌های کیفیت هوای تهران نیز شرایط «خیلی ناسالم» را گزارش کرده‌اند.

شاهسونی با بیان اینکه گزارش‌های سازمان اورژانس کشور بیانگر افزایش مراجعه به مراکز درمانی در زمان افزایش آلاینده‌های هواست، اظهار کرد: هنگام افزایش آلاینده‌ها میزان مراجعه بیماران تنفسی و قلبی‌عروقی به مراکز درمانی افزایش می‌یابد. افزایش مأموریت‌های سازمان اورژانس کشور در زمان افزایش آلاینده‌ها موضوع جدیدی نیست و طی سال‌های گذشته نیز گزارش‌هایی در این زمینه نوشته شده است.

رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت درباره ضرورت مواجهه با آلاینده‌ها گفت: تعطیلی و مجازی شدن مدارس سبب مواجهه کمتر دانش‌آموزان بویژه افراد کمتر از ۱۵ سال با آلاینده‌ها می‌شود. ریه‌های افراد کمتر از ۱۵ سال کامل نشده است، بنابراین ضرورت کاهش مواجهه با آلاینده‌ها در این گروه ضروری است، البته این موضوع فقط برای کودکان نیست، بلکه بیماران نیز باید در مواجهه کمتری با آلاینده‌ها باشند.

او ادامه داد: گزارش‌های پلیس راهور بیانگر این است که تعطیلی مدارس سبب کاهش ۳۰ درصدی ترافیک می‌شود و در نتیجه میزان آلاینده‌ها افزایش نمی‌یابد. تجربه تعطیلی مدارس در روزهای آلوده سال گذشته بیانگر این است که ثابت ماندن میزان آلاینده‌های هوا، کمترین نتیجه این کار است. به طور قطع، تعطیلی مدارس در وهله نخست سبب مواجهه کمتر دانش‌آموزان با آلاینده‌ها و سپس کاهش ترافیک و آلاینده‌ها می‌شود.

شاهسونی با بیان اینکه وزارت بهداشت بر رعایت نکات بهداشتی در روزهای آلوده تاکید دارد، گفت: کاهش مواجهه با آلاینده‌های هوا بویژه برای گروه‌های آسیب‌پذیر مانند سالمندان، کودکان، بیماران تنفسی، بیماران قلبی – عروقی، زنان باردار و مصرف‌کنندگان داروهای سرکوب‌کننده سیستم ایمنی بسیار ضروری است.

استفاده از ماسک‌های مورد تأیید وزارت بهداشت

رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت گفت: اگر گروه‌های آسیب‌پذیر ناچار بودند در هوای آزاد قرار گیرند، باید از ماسک‌های مورد تأیید وزارت بهداشت استفاده کنند. همچنین سایر گروه‌ها باید مواجهه خود با آلاینده‌های هوا را کمتر کنند.

شاهسونی درباره شرایط ضروری مراجعه به مراکز درمانی گفت: اگر بیماران هنگام مواجهه با آلاینده‌های هوا دچار سوزش چشم، تنگی نفس و سرفه شدند، باید به مراکز درمانی مراجعه کنند. همچنین بیمارانی که مبتلا به آسم هستند باید در زمان افزایش آلاینده‌ها داروهای خود را همراه داشته باشند.

ضرورت اجرای قانون «هوای پاک»

رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت با تاکید بر اینکه اجرای قانون هوای پاک را باید پیگیری کنیم، تصریح کرد: بر اساس گزارش‌های سازمان محیط زیست، دستگاه‌ها بیش از ۵۰ درصد وظایف خود درباره قانون هوای پاک را اجرا نکرده‌اند. مسائل مهمی مانند ارتقای کیفیت سوخت، استفاده از منابع تجدیدپذیر برای تولید برق و اسقاط خودروهای فرسوده باید در کانون توجه قرار گیرد اما این مسائل به طور کامل اجرا نشده است.

آلودگی هوا در تهران و کلانشهرها با وجود اجرای قانون هوای پاک به حدی رسیده است که دیگر مجالی برای اعلام برگزاری نشست مسؤولان برای چاره‌اندیشی نیست؛ اکنون وقت عمل است نه حرف و شعار. باید دید ۳۵ دستگاه اجرایی کدام گزینه را برای مردم پایتخت می‌پسندند؛ ماندن در خانه یا استنشاق هوای آلوده سرطان‌زا که طبق گزارش‌های موجود سالانه بیش از ۴۰ هزار نفر در کشور بر اثر آن جان خود را از دست می‌دهند.

این وضعیت در حالی است که چند سالی است قانون هوای پاک در کشور اجرا می‌شود اما خروجی ندارد و ساکنان تهران و کلانشهرها هر سال به جای مهار آلودگی هوا شاهد این پدیده شوم هستند. بخش عمده آلودگی هوا ناشی از تردد خودروها و موتوسیکلت‌های فرسوده‌ای است که باید از رده خارج شوند اما اقدام چندانی در این زمینه انجام نمی‌شود. مازوت‌سوزی نیروگاه‌ها نیز عامل دیگر آلودگی هواست، البته هنوز کاملاً مشخص نیست نیروگاه‌ها از چه نوع سوختی استفاده می‌کنند.

مازوت‌سوزی در نیروگاه‌ها از سر گرفته شد!

با آنکه ماه گذشته برای کاهش آلودگی هوا و در راستای حفظ سلامت شهروندان، دولت اقدام به حذف سوخت مازوت ۳ نیروگانه کرج، اراک و اصفهان کرد اما سرپرست معاونت محیط‌زیست انسانی سازمان حفاظت محیط‌زیست، مازوت‌سوزی در نیروگاه‌هایی که مازوت‌سوزی در آنها ممنوع شده بود را تأیید کرد و گفت محیط زیست از دستگاه‌های متخلف در این زمینه شکایت می‌کند.

۱۶ آبان امسال محمدجعفر قائم‌پناه در حاشیه جلسه کارگروه ملی کاهش آلودگی هوا با حضور در جمع خبرنگاران گفت: با سرد شدن هوا، وارونگی دما اتفاق می‌افتد که یکی از علت‌های اصلی آن کمبود انرژی و ناترازی انرژی در تولید برق و تأمین گاز نیروگاه‌هاست. بعضی نیروگاه‌ها ناگزیر برای تأمین برق و جلوگیری از خاموشی، از مازوت استفاده می‌کردند که با دستور رئیس‌جمهور مازوت‌سوزی در ۳ نیروگاه اراک، اصفهان و کرج حذف می‌شوند.

اکنون طبق گزارش خبرگزاری مهر، با گذشت حدود یک ماه از این موضوع امروز (یکشنبه) خبر آمد که مجدد مازوت‌سوزی در نیروگاه‌هایی که مازوت‌سوزی در آنها ممنوع شده بود، انجام شده است. صدیقه ترابی، سرپرست معاونت محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست ضمن تأیید این موضوع از انجام اقدام قضائی علیه وزارتخانه‌های متخلف خبر داد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا