اخبار اجتماعی

کاشت درخت پائولونیا ممنوع است

خبرگزاری باشگاه خبرنگاران

۱۴:۲۰ – ۲۴ دی ۱۴۰۳

حمید ظهرابی در جلسه تصمیم‌گیری درباره مدیریت گونه‌های غیربومی درخت پائولونیا در کشور که با حضور نمایندگان سایر دستگاه‌ها و مراکز علمی تحقیقاتی برگزار شد، افزود: مدیریت کاشت و توسعه این گونه در کشور بدون سیاست‌گذاری دقیق و نظارت مؤثر، ممکن است آن را به یک تهدید جدی محیط زیستی تبدیل کند.

وی اظهار داشت: در خصوص این موضوع باید چند استراتژی مد نظر قرار گیرد که مهمترین و اصلی‌ترین آن آگاهی سازی و فرهنگ سازی از طریق مراجع رسمی و علمی کشور است، بر این اساس، آموزش مردم به ویژه کشاورزان درباره مزایا و معایب اقتصادی پائولونیا و آگاهی از پیامد‌های محیط زیستی آن ضروری است و باید در دستور کار قرار گیرد.

وی افزود: ایجاد شفافیت در صدور مجوز‌های کشت این گونه در کشور و شناسنامه دار کردن نهال‌های تولید شده آن برای تفکیک بین گونه‌های مهاجم و غیرمهاجم باید توسط نهاد متولی این امر در وزارت جهاد کشاورزی صورت گیرد.

ظهرابی تاکید کرد: به منظور مدیریت صحیح این گونه در کشور، نیاز به تهیه دستورالعملی مشخص و ضابطه‌مند است که نمایندگان دستگاه‌های متولی بر آن اتفاق نظر دارند و در جلسه مقرر شد تدوین این دستورالعمل با محوریت موسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع در دستور کار قرار گیرد.

در این جلسه که با حضور حمید ظهرابی معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی و هادی کیادلیری معاون آموزش و مشارکت‌های مردمی سازمان و نمایندگانی از وزارت جهاد کشاورزی، سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور، موسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع، و برخی از دانشگاه‌های علوم کشاورزی و منابع طبیعی کشور برگزار شد به بررسی جوانب توسعه و کاشت گونه‌های غیربومی پائولونیا طی سال‌های اخیر، اثرات محیط زیستی آن و دیدگاه‌های اقتصادی موجود در مورد پائولونیا در مقایسه با گونه‌های بومی کشور پرداخته شد.

نمایندگان دستگاه‌های متولی و متخصصان دانشگاهی، بر ممنوعیت هر گونه کشت و توسعه تمامی گونه‌های پائولونیا در مناطق تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست و مستثنیات داخل این مناطق، عرصه‌های طبیعی تحت نظر سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور و همچنین مستثنیات داخل اراضی جنگلی تاکید داشتند.

تصمیم گیری در خصوص کشت و توسعه گونه‌هایی از پائولونیا که مهاجم بودن آنها محرز نیست در سایر مستثنیات به تنظیم دستورالعمل کارگروه بین دستگاهی منوط شد.

همچنین، بر انجام تحقیقات و مطالعات علمی از جنبه‌های مختلف از جمله آمار واقعی از سوددهی پائولونیا در مقایسه با گونه‌های بومی به منظور جلوگیری از سودجویی برخی افراد در سایه عدم آموزش و اطلاع رسانی به جوامع محلی و آفات و بیماری‌های احتمالی این گونه و همچنین تعامل سازنده میان نهاد‌های اجرایی و علمی، به منظور حفظ تنوع زیستی کشور تاکید شد.

درخت پائولونیا با نام علمی (Paulownia sp). شناخته می‌شود، که تعداد ۷ تا ۱۷ گونه از آن در دنیا توصیف شده است، که البته تعداد زیادی از گونه‌های آن هیبرید و مترادف هستند. تاکنون سه گونه از این جنس با نام‌های علمی P.elongate , P.fortunei و P.tomentosa و تعدادی هیبرید به ایران معرفی شده است. درخت پائولونیا به دلیل سریع الرشد بودن مورد توجه قرار گرفته است و به منظور زیبایی منظر و برداشت چوب طی سالیان اخیر در کشور، کشت شده است.

این درخت، بومی شرق آسیا بوده و برخی از گونه‌های این جنس در جهان به عنوان گونه‌های مهاجم شناخته شده‌اند، که بر اساس قوانین موجود در کشور (از جمله قانون حفاظت و بهره برداری از منابع ژنتیکی کشور)، کشت و توسعه بدون مجوز گونه‌های بیگانه جرم محسوب می‌شود و در صورت کشت در عرصه‌های طبیعی و اراضی ملی، از سوی دستگاه‌های متولی مورد پیگیری قرار می‌گیرد.

منبع: روابط عمومی سازمان حفاظت محیط زیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا