اخبار اجتماعی

۲ آهوی نر در پارک ملی و پناهگاه حیات وحش کلاه قاضی رهاسازی شدند

خبرگزاری مهر

محمد عباسی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر با اشاره به انتقال ۲ رأس آهوی نر دیگر از پارک ملی موته به این پارک ملی کلاه قاضی، اظهار داشت: این اقدام با هدف دخالت مدیریتی جهت کاهش تداخل ژنی گونه آهوی ایرانی موجود در زیستگاه‌های این پارک انجام شد.

وی اضافه کرد: در سال گذشته نیز تعداد ۱۰ آهوی نر از پارک ملی و پناهگاه حیات وحش موته در این منطقه رها سازی شده بودند.

به گزارش خبرنگار مهر، تحقیقات علمی نشان می‌دهد که جفت گیری خانوادگی در حیات وحش می‌تواند تأثیرات مخربی بر ژنتیک جمعیت‌ها داشته باشد. این تأثیرات به دلیل کاهش تنوع ژنتیکی و افزایش احتمال بروز بیماری‌های ژنتیکی و صفات نامطلوب است.

۲ آهوی نر در پارک ملی و پناهگاه حیات وحش کلاه قاضی رهاسازی شدند

مناطق حفاظت شده اصفهان طی سال‌های اخیر بر اثر خشکسالی متوالی دچار آسیب شدند به طوری که سال‌های ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ کمبود منابع آبی و غذایی سبب خروج گله‌ای آهوها و سایر علفخواران از مناطقی چون قمیشلو و کلاه قاضی شد که بعضاً یا شکار و یا در جاده‌ها بر اثر تصادف تلف می‌شدند. بر اثر خشکسالی و کمبود منابع آبی همچنین شاهد شیوع و بروز بیماری طاعون نشخوار کنندگان کوچک در منطقه کلاه قاضی بودیم.

پیش‌تر مریم امیدی رئیس اداره حفاظت و مدیریت حیاتو وحش اداره کل محیط زیست اصفهان در مصاحبه‌ای با خبرگزاری مهر گفته بود پارک ملی کلاه قاضی به یک زیستگاه جزیره‌ای تبدیل شده است زیرا در جوار آن کنارگذر و جاده احداث شده و یا توسعه شهرک صنعتی، اراضی کشاورزی و معدن اتفاق افتاده و این شرایط باعث شده است که این منطقه جزیره‌ای شود.

به گفته وی، ورود و خروج گونه‌ها به این منطقه دلیل جزیره‌ای شدن کلاه قاضی محدود شده است و علفخوارانی مانند آهو و قوچ و میش امکان جا به جایی و رفت و برگشت برای یافتن غذا و زیستگاه مناسب را ندارند در حالی که وجود مسیرهای کریدور حیات وحش بین مناطق برای رفت و آمد فصلی گونه‌ها بسیار حائز اهمیت است.

رئیس اداره حفاظت و مدیریت حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست استان اصفهان خاطرنشان کرد: در این شرایط اگر جمعیت جدیدی از یک گونه به آن منطقه تزریق نشود و از زیستگاه‌های دیگر جمعیت کَل و بز و قوچ و میش به این منطقه منتقل نکنیم در این‌ها پدیده همخونی اتفاق می‌افتد و باعث می‌شود که تنوع ژنتیکی کاهش پیدا کند.

پارک ملی و پناهگاه حیات وحش کلاه‌قاضی با وسعت بیش از ۴۷ هزار هکتار در ۳۶ کیلومتری جنوب شرقی شهر اصفهان و در مجاورت شهر جدید بهارستان واقع شده که غرب این منطقه به گردنه گریژنه، گردنه لاشتر و اتوبان اصفهان- شهرضا محدود می‌شود.

ارتفاعات کلاه قاضی به همراه دشت‌های اطراف آن یکی از بهترین زیستگاه‌های حیات وحش فلات مرکزی ایران بوده و چنانچه در تاریخ آمده است در زمان شاه‌عباس صفوی و بعد از آن به ویژه در دوره قاجاریه، این کوه‌ها از شکارگاه‌های سلاطین بوده است.‌

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا