تخصیص ارز صنایع ۴ میلیارد دلار کاهش یافت/ سهمی که آب رفت
بانک مرکزی سال گذشته ۴۴ میلیارد و ۶۴۳ میلیون دلار ارز برای پاسخگویی به نیاز بخش صنعت اختصاص داد درحالیکه میزان کل تامین ارز برای صنایع در ۱۴۰۳ نسبت به سال ۱۴۰۲ حدود ۴ میلیارد و ۲۲۴ میلیون دلار کاهش داشته است. این امر نشان دهنده آب رفتن سهم اختصاصی ارز صنایع است .
براساس دادههای بانک مرکزی از اول فروردین ماه تا ۸ دی ماه امسال بیش از ۵۲ میلیارد و ۴۸۷ میلیون دلار ارز برای واردات کالاهای اساسی، دارو، کالاهای تجاری و بازرگانی و خدمات تأمین شده است. این درحالی است که سال گذشته بانک مرکزی از اول فروردین ماه تا ۳ آذر ماه سال، ۴۶ میلیارد و ۲۲۵ میلیون دلار ارز برای واردات کالاهای اساسی، دارو، کالاهای تجاری و بازرگانی، واردات در مقابل صادرات و خدمات تأمین کرد.
به گزارش سرویس اقتصادی تابناک، باتوجه به دادههای ارائه شده به این نتیجه میرسیم که میزان تامین ارز برای واردات کالاها و خدمات درسال ۱۴۰۳ نسبت به دوره مشابه درسال ۱۴۰۲ حدود ۶ درصد افزایش داشته است که این امر نشان دهنده تلاش بیشتر برای تامین نیازهای ارزی دربخشهای مختلف بوده است.
البته دوره زمانی مورد بررسی درسال ۱۴۰۳ تا پایان دی ماه است. درحالیکه دادههای تامین ارز برای واردات در سال ۱۴۰۲ تا پایان آذرماه بوده است و این تفاوت اندک در این دوره زمانی ممکن است بر مقایسه مستقیم تاثیرگذارد، اما باتوجه به حجم بالای اعداد این تفاوت چندان قابل توجه نیست.
از دلایل افزایش تامین ارز میتوان به افزایش تقاضا برای کالاهای وارداتی به ویژه کالاهای اساسی و تجهیزات تولید اشاره کرد یا دلیل را در تغییر نگرش در سیاستهای ارزی دولت مانند قیمت ارز و روشهای تخصیص آن دانست. حتی ممکن است این افزایش ناشی از تغییر در قیمت جهانی کالاهای وارداتی باشد.
سهم ۷ میلیارد و ۲۵۳ میلیون دلار خودرویی ها از سبد ارز کشور
داده های بانک مرکزی نشان می دهد که از ابتدای سال جاری تا امروز میزان کل تأمین ارز صنایع مبلغ ۴۰ میلیارد و ۴۱۹ میلیون دلار بوده است که میزان ارز تأمینی برای گروههای «صنایع حمل ونقل و خودرو» ۷ میلیارد و ۲۵۳ میلیون دلار، «ماشین آلات و تجهیزات تولید» ۴ میلیارد و ۸۳۸ میلیون دلار، «صنایع معدنی» ۴ میلیارد و ۳۳۸ میلیون دلار، «صنایع تجهیزات برق و الکترونیک» ۴ میلیارد و ۲۶۰ میلیون دلار، «صنایع شیمیایی و پلیمری» ۴ میلیارد و ۱۹۱ میلیون دلار، «منسوجات و پوشاک» یک میلیارد و ۵۵۱ میلیون دلار و «سایر صنایع» ۱۳ میلیارد و ۹۸۸ میلیون دلار تا پایان روز هشتم دی ماه سال جاری بوده است.
درحالیکه بانک مرکزی درسال گذشته، ۴۴ میلیارد و ۶۴۳ میلیون دلار ارز برای پاسخگویی به نیاز بخش صنعت اختصاص داد که ۶۷ درصد از این میزان ارز تامین شده با نرخ نیمایی و ۳۱ درصد از محل ارز اشخاص تامین ارز شده است . بنابراین میتوان این گونه نتیجه گیری کرد که میزان کل تامین ارز برای صنایع در ۱۴۰۳ نسبت به سال ۱۴۰۲ حدود ۴ میلیارد و ۲۲۴ میلیون دلار کاهش داشته است.
دلایل احتمالی این کاهش میتواند مرتبط با کاهش تقاضا برای واردات مانند کاهش تولید، کاهش میزان صادرات یا کاهش تقاضا برای واردات مواد اولیه باشد. همچنین سیاستهای محدودکننده ارزی دولت در زمینه تخصیص ارز به صنایع نیز دلیل دیگری برای این کاهش محسوس باشد. از سویی دیگر تغییرات نرخ ارز از سال گذشته تاکنون میتواند اثرات مستقیمی بر میزان واردات کمتر کالا بگذارد.