تعرفه گذاری پلکانی مشترکان پر مصرف به داد ناترازی انرژی میرسد
۰۷:۳۰ – ۱۹ بهمن ۱۴۰۳
باشگاه خبرنگارانجوان؛ محبوبهکباری – این روزها شاهد ورود سامانه بارشی جدید به کشور هستیم و همین امر خود باعث شده که میزان مصرف گاز در کشور با افزایش چشم گیری مواجه شود به طوری که در برخی از استانها میزان مصرف گاز باز هم رکود زد و همین امر خود باعث شد که گاز در مناطق بالادست به هم وطنان نرسد. از سوی دیگر افزایش میزان سرما و موج جدید بارشها در کشور باعث شد که دوباره سازمان هواشناسی چندین هشدار هواشناسی در سطح قرمز ونارنجی برای ۲۳ استان کشور صادرکند.
میزان مصرف گاز در هفته آینده به ۷۲۰ میلیون مترمکعب می رسد
همچنین روز گذشته سعید توکلی مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در نشست خبری خود اعلام کرد: پیشبینی میشود که از روز شنبه سردترین هفته سال را داشته باشیم، مصرف در بخش خانگی، تجاری و صنایع به ۷۰۰ میلیون مترمکعب به صورت معتدل برسد که در برخی روزها نیز افزایش مصرف تا ۷۲۰ میلیون مترمکعب نیز پیش بینی شده است؛ بنابراین درخواست داریم که در این شرایط مدیریت مصرف توسط مشترکان و کاهش دو درجه دما است.
مدیر عامل شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه تولید گاز در روزهای سرد امسال بیش از ۳۰ میلیون مترمکعب بیشتر از برنامه پیشبینی شده بود. این دستاورد ارزشمند دولت است که گاز از بالادست صنعت استخراج شد و بدون حتی یک مترمکعب حبس در شبکه منتقل شد، اظهار کرد: پیشبینی معاونت برنامهریزی وزارت نفت در ابتدای امسال مصرف ۸۵۰ میلیون مترمکعب گاز در اوج مصرف بود.
وی افزود: از ابتدای آبان امسال روزانه شاهد افزایش بیش از ۷۵ میلیون مترمکعب مصرف گاز در بخش خانگی، تجاری و صنایع غیرعمده بودیم که معادل ۳ فاز پارس جنوبی مصرف بیشتر نسبت به پارسال است و به تلاش بیشتر همکارانم و برخوردهای مهندسی و تخصصی نیاز دارد.
توکلی با بیان اینکه براساس آمار هواشناسی بهمن پارسال دمای هوا گرمتر از امسال و فصل پاییز پارسال نسبت به ۵۰ سال گذشته گرمترین پاییز بود که امکان مدیریت پایدار شبکه را راحتتر میکند، گفت: تا به امروز گاز حتی یک خانه در هیچجای کشور به دلیل کمبود قطع نشده است، پیشبینی میشود که هفته آینده با توجه به سرمای شدید و ورود توده بارش از شمالغرب به کشور، از شنبه تا سهشنبه، سردترین هفته سال باشد و مصرف بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء تا ۷۲۰ میلیون مترمکعب در روز برسد.
براساس این گزارش امسال برای اولین بار به دلیل افزایش میزان ناترازیها در حوزه انرژی به ویژه گاز شاهد قطعیهای در حوزه برق بودهایم که البته با مدیریت مصرف و صرفه جویی در مصرف گاز و برق شاهد آن بودیم که ظرف مدت کوتاهی این مشکل برطرف و شرایط در بخش خانگی به حالت عادی برگشت، اما هنوز در برخی از کارخانجات و صنایع شاهد قطعیهای هستیم که امیدواریم با مدیریت صحیح در این بخش این مشکل هم برطرف شود.
یکی دیگر از اقداماتی که زمینه ساز صرفه جویی در مصرف گاز و همچنین رفع بخشی از ناترازیها میشود افزایش قبوض مشترکان پر مصرف است به طوری که با افزایش تعرفه گاز مشترکان پر مصرف بتوانیم بخشی از ناترازیها در این حوزه را برطرف کنیم.
صدور قبض های نجومی برای مشترکان پرمصرف ضروری است
در همین زمینه حسین محمودی کارشناس انرژی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران با بیان اینکه در حال حاضر ما شاهد افزایش میزان مصرف گاز در بخش خانگی و همچنین صنایع کوچک هستیم گفت: ۷۰ درصد از میزان تولید گاز در بخش خانگی و تجاری مصرف میشود، اما متاسفانه شاهد آن هستیم که در این زمینه اقدامی صورت نمیگیرد و همین امر خود باعث شده که ناترازی در این حوزه تشدید شود.
وی ادامه داد: در شرایط کنونی تنها راهکار برای کنترل مصرف گاز افزایش تعرفهها و همچنین استفاده از بخاریهای هوشمند به جای بخاریهای فرسوده است از سوی دیگر میتوان با مدیریت صحیح و همچنین صرفه جویی در مصرف گاز بخشی از مشکلات در این حوزه را برطرف کرد.
او با اشاره به اینکه قیمتی که دولت از مشترکان برای انرژی دریافت میکند، فاصله زیادی با قیمت واقعی و وارداتی دارد افزود: مردم نمیتوانند هزینه واقعی گاز، برق یا آب را پرداخت کنند. به همین دلیل، نیاز است به حمایت از مشترکان بپردازیم و انرژی به صورت یارانهای در اختیار آنها قرار بگیرد.
وی یاد آور شد: باید سیاستهایی را در پیش بگیریم که قیمتهای پایین و یارانهای بستری برای مصارف بالا و غیرضرور نباشد. در همین راستا، استفاده از روش تعرفهگذاری پلکانی میتواند کارساز باشد.
افزایش تعرفه قبوض گاز در دست شرکت ملی گاز نیست
با توجه به آنکه در حوزه افزایش میزان تعرفه گاز برای مشترکان پر مصرف تمامی مسئولان، کارشناسان و همچنین نمایندگان مجلس موافق هستند، اما هنوز در این زمینه اقدامی صورت نگرفته است و همین امر خود باعث شده که خیال مشترکان پر مصرف در این زمینه راحت باشد به طوری که توکلی معاون وزیر نفت در خصوص افزایش تعرفه مشترکان پر مصرف در این بخش اعلام کرد:: افزایش تعرفه گاز در اختیار شرکت ملی گاز نیست، بلکه این موضوع ازسوی نهادهای بالادستی ازجمله سازمان برنامه و بودجه، هیئت دولت و شورای اقتصاد تصمیمگیری میشود. شرکت ملی گاز فقط مجری این سیاستها است.
توکلی با اشاره به چالشهای تأمین گاز در کشور، اظهار کرد: در ابتدای مسئولیتم اعلام کردم که باید بپذیریم در کشور با ناترازی گاز مواجه هستیم. به این معنا که اگر هماکنون ۱.۲ میلیارد مترمکعب گاز در شبکه کشور وجود داشت، میتوانستیم بدون هیچ محدودیتی، نیاز نیروگاهها، صنایع، مصرفکنندگان خانگی، صادرات و تزریق به مخازن نفتی را تأمین کنیم.
وی با بیان اینکه این ناترازی انرژی در سراسر جهان از طریق سبد سوخت متنوع و مدیریت مصرف جبران میشود، گفت: مصرف گاز در ایران، در فصل زمستان بیشتر به سمت بخش خانگی، تجاری و صنایع کوچک متمایل میشود و سایر مصرفکنندگان مصرف خود را متناسب با این شرایط تنظیم کرده و به سوخت جایگزین روی میآورند.
براساس این گزارش حال با توجه به ورود سامانه بارشی جدید به کشور و کاهش محسوس دما در بسیاری از مناطق به ویژه شهرهای شمالی و شمال شرق کشور، لازم است نظارتها و سرکشیهای دورهای با دقت و جدیت بیشتری بهویژه در مورد ادارههای دولتی و باغویلاها انجام شود همچنین مدیریت مصرف شبکه گاز بهویژه در این هفته بحرانی بسیار حائز اهمیت است تا در هیچ نقطهای از کشور دچار مشکل نشویم.