ظرفیت تولید ۳ میلیون و ۵۰۰ هزارتن مرغ در کشور وجود دارد
۰۸:۲۴ – ۱۶ بهمن ۱۴۰۳
باشگاه خبرنگاران جوان؛ آزاده محبی – بنابر آمار پتانسیل و ظرفیت تولید ۳ میلیون و ۵۰۰ هزارتن مرغ در صنعت مرغداری کشور وجود دارد که با احتساب سرانه مصرف و نیاز حداکثر ۲ میلیون و ۸۰۰ هزارتن مرغ در کشور با بازاریابی مناسب در صادرات می توان حرفی برای گفتن داشت. این درحالی است که تا اوایل سال گذشته تامین ذخایر استراتژیک از طریق واردات تامین می شد که خوشبختانه با سیاست وزارت جهاد مبنی بر افزایش حجم جوجه ریزی ها، به صادرکننده مرغ از اواخر سال گذشته تبدیل شدیم.
اگرچه قرار بود با جوجه ریزی ماهانه ۱۵۰ میلیون قطعه مرغ در واحدهای مرغداری، ۱۰ میلیون قطعه آن صادر شود، اما مسئولان در شهریور ماه بدلیل نوسان مقطعی جلوی صادرات را گرفتند که این امر می تواند اعتبار صادرکنندگان در بازارهای هدف را خدشه دار کند به طوریکه بلافاصله دیگر رقبا جایگزین شوند. اما خوشبختانه از نیمه دوم سال گذشته بنابر سیاست مسئولان کمبودی در عرضه مرغ و تنظیم بازار داخل نداشتیم.
آمارها حاکی از آن است که میزان جوجه ریزی ها در ۶ ماهه نخست سال و سه ماهه فصل پاییز نسبت به مدت مشابه سال قبل ۲۰ درصد رشد داشته است که پیش بینی می شود در زمستان میزان رشد از این رقم هم بالاتر باشد چراکه در دی ماه بیش از ۱۶۰ میلیون قطعه جوجه ریزی صورت گرفت.
در همین راستا جبرئیل برادری رئیس سازمان جهاد کشاورزی تهران اعلام کرده بود: بنابر آمار بالای ۱۵۰ میلیون قطعه جوجه ریزی انجام می شود، همچنین در دی ماه بالای ۱۶۱ میلیون قطعه جوجه ریزی شده که گوشت آن در ایامپایانی سال وارد بازار می شود که براین اساس نوسانی و مشکلی در حوزه بازار و عرضه نخواهیم داشت.
برادری با اشاره به مازاد تولید گوشت مرغ در کشور افزود: خرید حمایتی به قیمت ۹۰ هزار تومان از مرغدار انجام و با قیمت ۶۵ هزار و ۷۰۰ تومان در اختیار مصرفکنندگان قرار می گیرد.
برنامه ای برای صادرات مرغ نداریم
سیدفرزاد طلاکش دبیر فدراسیون طیور گفت: امسال بنابر گزارش های اعلامی وزارت جهاد و اتحادیه های صنفی، تولید مرغ مازاد بر نیاز کشور است به طوریکه اتحادیه مرغداران گوشتی و زنجیره تولیدی خواستار صادرات هستند که دولت بدلیل نگرانی تنظیم بازار اجازه صادرات را نداده است.
به گفته او، گوشت مرغ کنونی ماحصل جوجه ریزی ۲ ماه قبل است که از لحاظ تعداد جوجه و وزن مرغ و تامین نهاده مشکل خاصی نیست، اما تولیدکنندگان گوشت مرغ پایین تر از قیمت تمام شده عرضه می کنند که از این حیث دچار زیان می شوند که انتظار می رود این امر منجر به رهاکردن تولید نشود.
طلاکش با بیان اینکه در بحث جوجه ریزی و تامین نهاده دامی مشکلی نداریم، افزود: با توجه به ذخایر پشتیبانی ناشی از بخشی از مرغ که ابتدای سال وارد شد و هم مرغی که خرید حمایتی از مرغداران داشتند، مشکلی نداریم. هرچند تولیدکننده نگرانی دارد که انتظار می رود مرتفع شود.
دبیرفدراسیون طیور با انتقاد از عدم ثبات و پایداری صادرات مرغ بیان کرد: بنابر آمار از ابتدای سال تاکنون مجموع صادرات مرغ به ۲۰ هزارتن نرسیده است درحالیکه سال نخست صادرات هستیم، حداقل ماهانه ۵ هزارتن باید صادر شود و دولت همانند تخم مرغ اطمینان نداشته که عدد مشخصی برای صادرات بدهد. در حال حاضر برای صادرات مرغ برنامه ای وجود ندارد.
براساس این گزارش، ایران با تولید سالانه ۲ میلیون و ۷۰۰ تا ۲ میلیون و ۸۰۰ هزارتن مرغ رتبه ۷ تا ۱۰ تولید در دنیا را داراست که با استفاده حداکثری از ظرفیت تولید، امکان ارتقای این رتبه و جایگاه وجود دارد که بسیاری از کارشناسان اذعان می کنند با احتساب شرایط تولید پتانسیل صادرات ۲۵۰ تا ۳۰۰ هزارتن مرغ به بازارهای هدف وجود دارد.
پتانسیل و ظرفیت تولید ۳ میلیون تن مرغ در کشور وجود دارد
در ادامه حبیب اسداله نژاد نایب رئیس کانون انجمن مرغداران گفت: میزان تولید در کشورما باید متناسب با نیاز بازار باشد چراکه کاهش تولید منجر به ضرر و زیان مصرف کنندگان و افزایش تولید، واحدهای مرغداری دچار آسیب می شوند؛ بنابراین تولید باید هوشمندانه صورت بگیرد تا مشکلی برای تولیدکننده و مصرف کننده رخ ندهد.
به گفته او، با توجه به پرداخت یارانه به نهاده های دامی، این حجم تولید مازاد بر نیاز کشور است که منجر به هدررفت ارز واردات نهاده های دامی می شود که به نظر می رسد مدیریت تولید صورت نمی گیرد و به شکلی عمل می شود که تولید دچار آسیب می شود.
اسدله نژاد با بیان اینکه نیازی به حجم تولید ۱۶۰میلیون قطعه در ماه افزود: در شرایطی که تخم مرغ نطفه دار با ارز دولتی وارد و نهاده وارد می شود، اما تولیدکننده بامازاد جدی روبرو هستند که عملا با سیاست حجم تولید به تولیدکننده آسیب می زنیم.
این مقام مسئول با اشاره به هدررفت یارانه دولت برای واردات بیان کرد: جوجه ریزی ماهانه ۱۶۰ میلیون قطعه مازاد بر نیاز است، درحالیکه نیازی به این حجم تولید نیست چراکه ۹۰ در صد نهاده وارداتی است حداکثر نیاز جوجه ریزی ماهانه ۱۳۰ میلیون قطعه و ایام پایانی سال حداکثر ۱۴۰ تا ۱۵۰ هزارتن است.
نایب رئیس کانون انجمنصنفی مرغداران گوشتی ادامه داد: بنابر آمار سالانه ۲ میلیون و ۵۰۰ تا ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار تن مرغ در کشور مصرف می شود، درحالیکه میزان تولید بیش از این رقم و معادل ۳ میلیون تن است، اما اکنون کمتر از این میزان تولید می شود و حال صدور مجوزهای جدید، تصمیمات در اینحوزه کارشناسی نیست و عقلامیت بر تولید حاکم است.
با توجه به حجم جوجه ریزی های اخیر و تولید مرغ گوشتی مازاد بر نیاز کشور، نه تنها مشکلی در تنظیم بازار ماه رمضان و شب عید نخواهیم داشت، بلکه به منظور ایجاد تعادل و کاهش زیان مرغداران، دولت باید تا حدودی مجوز صادرات مرغ را بدهد تا پایداری تولید استمرار یابد.