وابستگی بیش از ۵۰ درصدی ۵ محصول اساسی به آن سوی مرزها+ فیلم
۱۰:۱۷ – ۳۰ دی ۱۴۰۳
باشگاه خبرنگاران جوان؛ آزاده محبی – شاهپور علایی مقدم معاون برنامه ریزی و منابع وزارت جهاد گفت: بخش کشاورزی بخش بسیار مهمی است چراکه ۸۰ درصد در امنیت غذایی و ۲۰ درصد اشتغال را به خود اختصاص داده است.
به گفته او، با توجه به شرایط سخت اقلیم کشور و متوسط بارش های کمتر از نرمال، ریسک ها و مخاطرات در بخش کشاورزی بالاست و از طرفی محدودیت منابع آبی و منابع خاکی هم در کشور داریم به طوریکه بیش از ۸۰ درصد خاک کربن آلی کمتر از یک درصد یا ۷۰ درصد خاک کشور فسفر ندارند.
علایی مقدم با تاکید بر مدیریت نهاده های کشاورزی و تامین بذر، کود و سم مورد نیاز بیان کرد: سم و کود و بذر کالا نیست، بلکه به عنوان تکنولوژی در دنیاست که از این تکنولوژی دنیا نباید عقب بمانیم، از این رو مکمل هایی در بخش کشاورزی باید استفاده شود تا راندمان در عملکرد و آب بالا رود.
معاون وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: مولفه های سم، بذر و کود در کشور بایستی به اندازه کافی در اختیار تولیدکنندگان باشد. موضوع بعد حمایت قانونی از کشاورزان است به منظور افزایش راندمان بخش کشاورزی نیاز به حمایت و تسهیلات کم بهره برداریم.
او با اشاره به ضرورت توسعه آبیاری تحت فشار بیان کرد: بنابر آمار از ۶ میلیون هکتاری که برای آبیاری تحت فشار پیش بینی شده تنها ۲ میلیون و ۸۰۰ هزارهکتار در کشور آبیاری تحت فشار اجرا شده است که این امر موجب شده راندمان آبیاری ۴۰ درصد باشد که این امر بیانگر هدررفت بالای آب در بخش کشاورزی است، درحالیکه اگر دولت خواستار تحول در راندمان آبیاری است، با پرداخت کمک های بلاعوض و تسهیلات کم بهره باید کشاورزان را حمایت کند.
علایی مقدم با بیان اینکه راهکار دستیابی به اهداف برنامه هفتم نیازمند ایجاد الزامات است، افزود: در قانون برنامه هفتم بخش کشاورزی جامع دیده شده است، اما رسیدن به الزامات کمتر است. به عنوان مثال در برنامه هفتم باید اهداف حمایتی ۹۰ درصد به خودکفایی محصولات اساسی و ۲۰ میلیارد متر مکعب صرفه جویی در مصرف آب بخش کشاورزی دست یابیم، اما جای این سوال مطرح است که آیا الزامات تحقق این اهداف فراهم شده است؟
معاون وزیر جهاد ادامه داد: اگر برنامه هفتم به طور کامل در بخش کشاورزی نگاه کنیم، متاسفانه بخش مربوط به الزامات و ابزارهای رسیدن به اهداف آورده نشده است که یکی از آنها بحث تامین مالی در بخش کشاورزی از جمله کمک های بلاعوض، تسهیلات و معافیت هاست، درحالیکه اگر این شرایط فراهم شود، امکان رسیدن به امنیت غذایی وجود دارد.
علایی مقدم با بیان اینکه در ۵ محصول وابستگی بالای ۵۰ درصد داریم، تصریح کرد: ۵ محصول از جمله ذرت دانه ای،دانه های روغنی، جو، روغن اگر نتوانیم حمایت کنیم و محصولات پرآب را به محیط های کنترل شده نبریم، قطعا این وابستگی ادامه می یابد که منجر به تراز تجاری منفی بخش کشاورزی می شود.