کاهش ۱۰۰ میلیون متر مکعب مصرف گاز با افزایش پلکانی شدن تعرفه مشترکان پرمصرف
۰۰:۰۱ – ۰۶ بهمن ۱۴۰۳
باشگاه خبرنگارانجوان؛ محبوبهکباری – از امروز سامانه بارشی جدید از سمت غرب کشور وارد شده که همین امر خود زمینه ساز افزایش میزان مصرف گاز در کشور به ویژه نواحی شمال و غرب و استان تهران میشود.
طبق آخرین اطلاعات سازمان هواشناسی با ورود سامانه بارشی به غرب کشور در مناطقی از جنوب غرب، غرب و برخی نقاط شمال غرب و دامنههای جنوبی البرز هم در قزوین، البرز و تهران بارش باران و برف و وزش باد رخ میدهد.
طبق گفته صادق ضیائیان مدیرکل پیشبینی سازمان هواشناسی کشور روز یکشنبه شاهد بارش باران و برف در شهرهای غربی ادامه خواهد داشت و با ریزش هوای سرد از عرضهای بالاتر در غرب سواحل دریای خزر بارش و کاهش نسبی دما را داریم.
وی افزود: روز دوشنبه هم گستره فعالیت این سامانه بارشی در جنوب غرب جنوب مرکز کشوراست و استانهایی مثل بوشهر، نیمه شمالی فارس، کهگیلویه و بویراحمد، چهار محال و بختیاری، برخی نقاط استانهایی مثل اصفهان، مرکزی و قم که دیگر بارش همراه با کاهش نسبی دما خواهند داشت.
او ادامه داد: در سواحل شمالی کشور اردبیل و شرق آذربایجان شرقی، هم رگبارهای پراکنده و در دامنههای جنوبی البرز در زنجان قزوین البرز تهران بارش های پراکنده رخ خواهد داد.
میزان مصرف گاز به عدد۸۷۴ میلیون مترمکعب رسید
براساس این گزارش طبق آخرین اعلام کوشکی رئیس مرکز راهبری شرکت ملی گاز براساس اعلام شرکت ملی گاز ایران، در طی چند روز گذشته، میزان مصرف گاز در کشور به عدد۸۷۴ میلیون مترمکعب رسید
وی ادامه داد: ۶۵۱ میلیون مترمکعب گاز در بخشهای بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء مصرف شده است که ۷۴ درصد از میزان کل مصرف مربوط به بخش خانگی است. مصرف گاز بخش خانگی در مقایسه با مدت مشابه پارسال، ۲۰ درصد افزایش داشته است.
براساس این گزارش یکی از مهم ترین اقدامات که هموطنان برای مدیریت در مصرف گاز می توانند انجام دهند رعایت دمای محیط است به طوری که در شرایط کنونی کاهش دمای هوا و افزایش میزان مصرف گاز باید دمای محیط را بر روی ۱۸ تا ۲۱ درجه سانتیگراد تنظیم کنند. با کاهش دو درجه سانتیگراد از دمای محیط، میتوان تا ۶ درصد در مصرف گاز صرفهجویی کرد. همچنین با پوشیدن لباس گرمتر، میتوان نیاز به گرما را کاهش داد.
یکی دیگر از دلایل اصلی که امسال با قطعی برق روبرو شدیم مربوط به ناترازی انرژی است که از سالهای گذشته وجود داشت و امسال تشدید شد.در نتیجه برای جلوگیری از افزایش میزان ناترازی های انرژی باید زمینه را برای افزایش تعرفه گاز مشترکان پر مصرف فراهم کنیم همچنین اختصاص وسایل و تجهیزات استاندارد و کممصرف و جمع آوری بخاری های فرسوده به ویژه در مناطق محروم است.
استفاده از وسایل کم مصرف زمینه ساز کاهش راندمان انرژی خواهد بود
عزتی کارشناس انرژی در گفتوگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران با بیان اینکه یکی از دلایل مهم بالا بودن مصرف انرژی در کشور، عدم دسترسی مصرفکنندگان به تجهیزات استاندارد و کممصرف است گفت: در بسیاری از مناطق، بهویژه مناطق محروم، وسایل گرمایشی و سرمایشی قدیمی و پرمصرف همچنان استفاده میشوند که راندمان بسیار پایینی دارند. اگرچه ممکن است این تجهیزات در کوتاهمدت ارزانتر به نظر برسند، اما در بلندمدت، هزینههای بالای مصرف انرژی و آسیب به محیط زیست را به همراه دارند. بنابراین، حمایت از تولید و عرضه گسترده وسایل کممصرف در بازار، یکی از الزامات اصلی کاهش ناترازی انرژی است.
عزتی با بیان اینکه سیاستگذاریهای حمایتی میتواند شامل یارانه مستقیم برای خرید این وسایل، ارائه تسهیلات بلندمدت و کمبهره به مصرفکنندگان، و همچنین ترویج فرهنگ استفاده از تجهیزات کممصرف باشد گفت: توسعه زیرساختهای تولید داخلی این محصولات نیز اهمیت بالایی دارد. شرکتهای دانشبنیان میتوانند نقش کلیدی در این زمینه ایفا کنند؛ به همین دلیل، فراهم کردن مشوقهایی مانند معافیتهای مالیاتی، تأمین مالی ارزانقیمت، و حمایت از صادرات این محصولات میتواند زمینهساز رشد این بخش و بهبود الگوی مصرف انرژی در کشور شود.
وی توضیح داد: اجرای این سیاستها و حمایتهای هدفمند، در سالهای آینده شاهد کاهش ناترازی انرژی، افزایش بهرهوری و بهبود شرایط اقتصادی باشیم. چنین رویکردی نهتنها به توسعه پایدار کشور کمک میکند، بلکه جایگاه ایران را بهعنوان یکی از بزرگترین بازیگران بازار انرژی جهان تثبیت خواهد کرد.
او بیان کرد: استفاده ازبخاریهای هرمتیک که با تامین مالی صنایع می شود روزانه ۱۰۰ میلیون مترمکعب کاهش مصرف رو تجربه کرد. بنابراین اجرای این طرح خود نقش بسیار موثری در کاهش میزان مصرف انرژی دارد.
یکی دیگر اقداماتی که در حوزه انرژی لازم است اجرایی شود افزایش تعرفه گاز مشترکان پرمصرف و تمرکز بر اصلاح مصرف غیر بهینه مشترکان پرمصرف بوده است.
تعرفه گذاری پلکانی زمنیه ساز کاهش مصرف مشترکان پر مصرف
در همین زمینه زارعی کارشناس انرژی در گفتوگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران با بیان اینکه افزایش قیمت گاز تمامی مشترکان اقدام درستی نیست اما باید به افزایش تعرفه گاز پرمصرفها مبادرت کنیم گفت: تعرفهگذاری پلکانی شیوه موثری برای تعیین تعرفه گاز مشترکان است. در این شیوه، حمایت از کسانی که مصارف معقول دارند، در دستور کار است.
وی ادامه داد: کسانی که در چارچوب الگو از گاز استفاده میکنند، آن را با قیمت یارانهای در اختیار دارند و مشترکان پرمصرف، باید قیمتهای واقعیتری بپردازند. بر اساس کار کارشناسی به تعیین الگوی مصرف پرداخته میشود. این میانگین مصرف، قسمت اعظم جامعه را در برمیگیرد و مصارف ضروری را شامل میشود. کسانی که خارج از این استاندارد به استفاده از گاز مبادرت میکنند، باید هزینه بالاتری بپردازند. این که برخی مشترکان خارج از الگو از گاز استفاده میکنند، دلایل مختلفی دارد. به هر حال، این مشترکان میانگین مصرف استاندارد را رعایت نمیکنند.
گفتنی است، با توجه به آنکه ایران جزو کشورهای است که بیشترین میزان پرداخت یارانه را در حوزه انرژی داردبه طوری که حاملهای انرژی از جمله گاز با قیمت بسیار پایینی به دست مصرفکننده نهایی میرسد. از سوی دیگر قیمتهای یارانهای، سرکوب شده و غیرواقعی مشکلات جدی برای کشور ایجاد کرده است. به نحوی که هر چه بر میزان تولید اضافه میکنیم، مصرف پیشی میگیرد و ناترازی بروز میکند. بنابراین اقدام شرکت ملی گاز مبنی بر افزایش تعرفه گاز پرمصرفها مبادرت کرده است. از نظر بسیاری، این امر گامی به سوی عدالت است.
بر اساس این گزارش در اجرای این طرح گروههای جهادی در قالب پویش های مختلف همدلی اقدام به ارائه بخاری به مناطق محروم و روستاهای سردسیر میکنند که همین امر خود توانسته است تا حدود زیادی زمینه ساز جمع آوری بخاری های فرسوده و پرمصرف شود.