کاهش ۴۰ میلیون تنی ضایعات بخش کشاورزی با پرتو دهی
۱۴:۳۸ – ۰۸ بهمن ۱۴۰۳
محمد اسلامی روز دوشنبه در نشست کمیسیون انرژی اتاق ایران در بررسی فرصتهای مشارکت بخش خصوصی در صنعت هستهای که در محل اتاق بازرگانی برگزار شد، افزود: پرتودهی به محصولات کشاورزی میتواند در فرایندهای تولید و صادرات نیز موثر باشد.
وی اظهار داشت: در بخش مواد غذایی از ۱۳۰ میلیون تن محصول کشاورزی، ۳۰ درصد آن یعنی معادل ۴۰ میلیون تن محصول به ضایعات تبدیل میشود و از دست میدهیم.
اسلامی ادامه داد: با پرتودهی باقیمانده آفات و سموم از بین میرود که علاوه بر تامین سلامت مردم امنیت غذایی کشور نیز تامین میشود.
وی با یادآوری اینکه آلودگی ناشی از سموم میتواند صادرات محصولات کشاورزی را دچار مانع کند، اظهار داشت: با پرتودهی به محصولات کشاورزی این مشکل برطرف و زنجیره ارزش محصولات غذایی شکل گیرد.
معاون رئیس جمهوری این نوع فعالیتهای سازمان انرژی اتمی را کمک به بخش خصوصی عنوان کرد و افزود: ما در تولید ۱۳۰ میلیون تن محصول کشاورزی پیشگام هستیم و آنچه طی چندماه آینده انجام خواهیم داد برای ظرفیت حدود نیم میلیون تن است که با فناوری برای آن ظرفیت سازی کردهایم.
اسلامی خاطر نشان کرد: باید به بخش خصوصی کمک کنیم که محور فعالیتهای اقتصادی در کشور باشد و برای ارتقای آن تلاش کنیم تا در کسب و کار خود پیشرفت داشته باشند.
مشتقات آب سنگین بسیار کارگشاست
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در خصوص استفاده از راکتور آب سنگین نیز گفت: آب سنگین یکی از کارهای ممنوعهای است که امروزه مشتقات بسیار کارگشا و پیش برندهای دارد که سادهترین آن نمایشگرهای نسل جدید ال سی دیها است که ماده اولیه آنها از مشتقات آب سنگین است.
اسلامی اظهار داشت: اکنون کشورهای بزرگی متقاضی این مشتقات هستند و ما با آنها در حال معامله هستیم و این ظرفیت در حال گسترش است.
وی تصریح کرد: تلاش داریم زنجیره ارزش افزوده را از این طریق برای کشور خود فراهم کنیم.
برنامه دستیابی تامین ۲۰ هزار مگاوات برق هستهای تا افق ۱۴۲۰
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در ادامه درباره ناترازی انرژی در کشور گفت: قبل از پیروزی انقلاب اسلامی بر اساس مطالاعات دانشگاه استنفورد آمریکا، میزان نیاز کشور به برق اتمی ۲۳ هزار مگاوات اعلام شد و بعد از انقلاب نیز چندین دوره مطالعات نوسازی درباره آن صورت گرفت.
وی با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری برای نخستین بار در سال ۱۳۸۶ در این زمینه اظهار داشت: ایشان تذکراتی را در خصوص پیشرانهای توسعه و انرژی مطرح و ذخایر سوخت فسیلی کشور را رو به اتمام عنوان کردند و گفتند که تنها راهکار تامین منبع پایدار، انرژی هستهای است که باید حداقل ۲۰ هزار مگاوات برق هستهای داشته باشیم.
اسلامی با تاکید بر اینکه اگر فضای بین المللی همکاری نکند، نمیتوانیم به نیروگاه اتمی دست پیدا کنیم تصریح کرد: تذکرات رهبری از ۲۰ سال قبل به قانون تبدیل شد، اما با فرض اینکه فضای بین المللی خواستار این موضوع نیست به تاخیر افتاد.
سازمان انرژی اتمی به یک سازمان با سیاست درهای باز ونوآور تبدیل شد
معاون رئیس جمهوری گفت: با توجه به قدرت و ظرفیت کشور و رشد صنعتی، فناوری و نیروهای فرهیختهای که در این حوزه داریم ما این فرض را کنار گذاشتیم و گفتیم میتوانیم با توان و ظرفیت خود نیروگاههای اتمی را توسعه بدهیم بنابراین زنجیره فرایندی خودمان با دانش بنیان و صنعتی تجمیع کردیم تا بتوانیم سازمان انرژی اتمی را از یک سازمان تحقیقاتی به یک سازمان تمام عیار علمی صنعتی تبدیل کنیم.
وی افزود: در این راستا سیاستی که پشت درهای بسته بود و نگاه سیاسی امنیتی که این موضوع میشد که به سیاست درهای باز و نوآوری باز تبدیل شد بنابراین بر اساس ظرفیتها استعدادها و خلاقیتها باید بتوانیم تا سال ۱۴۲۰ به ۲۰ هزار مگاوات برق اتمی دست پیدا کنیم.
اسلامی ارزش افزوده در بهره وری و همزمان در فناوری و بازدهی را از موضوعات در شکوفایی اقتصادی دانست و اظهار داشت: فناوری هستهای توامان میتواند زنجیره ارزش را تقویت کند.
وی با اشاره به اینکه میتوانیم از نقطه صفر معدن که ظرفیت ژئوفیزیک هوابردی و مغناطیس سنجی که داریم را انجام بدهیم و تا اعماق زمین را شناسایی کنیم و در اختیار کاربران قراردهیم اضافه کرد: سال گذشته برای اولین بار تا عمق ۱۵ هزار متری زمین را سنجش کردیم و در اختیار وزارت نفت قراردادیم که برای نخستین بار توسط یک شرکت ایرانی انجام شد.
رئیس سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه این فناوری میتواند چشم ما را به داشته هایمان باز کند، بر فرآوری ذخایر هستهای و ایجاد زنجیره ارزش تاکید کرد و گفت: عناصر نادر خاکی فوق العاده گران بها هستند و از سوی دیگر فرآوری ایزوتوپها نیز اهمیت دارد، زیرا هر گرم آنها چند ۱۰ هزار دلار قیمت دارد استفاده از این ظرفیت میتواند این کسب و کار را فراهم کند.
وی اضافه کرد: بخش راهبردی که پرریسک است را ما برعهده داریم بخش غیرراهبردی که ریسک صفر دارد را برعهده بخش خصوصی قرار دادیم و حامی این موضوع هستیم.
منبع: ایرنا