اخبار اقتصادی

کنترل و ساماندهی ۸ هزار ناوگان اتوبوس جاده‌ای مشروط بر فعالیت سامانه پایش هوشمند+ فیلم

خبرگزاری باشگاه خبرنگاران

۱۶:۳۹ – ۱۸ دی ۱۴۰۳

باشگاه خبرنگاران جوان؛ فاطیما میرزایی – سرهنگ ناصر قلی‌نیا معاون عملیاتی پلیس راهور درمورد سامانه پایش هوشمند تردد ناوگان حمل و نقل جاده‌ای گفت: سامانه پایش هوشمند تردد حمل و نقل ناوگان عمومی از سال ۹۵ به صورت پایلوت روی ناوگان فعال اتوبوسی در جاده‌های کشور نصب شد و کارکرد‌های خیلی زیادی داشت و در بحث قاچاق سوخت و… ما به عنوان مسئول نظارت بر عملکرد ناوگان و رانندگان دخل و تصرفی نداریم و دنبال این موضوع هم، نیستیم. سازمان‌های متولی مثل ستاد مبارزه با قاچاق کالا، ستاد مبارزه با قاچاق سوخت و… بدنبال این موضوع هستند. 

معاون عملیاتی پلیس راهور اظهار کرد: ما به عنوان سازمان نظارتی برای این که بتوانیم سوانح را کنترل کنیم بدنبال این سامانه بوده‌ایم و کارکرد‌های سامانه بیش از این هستند و پلیس راهور فراجا به منظور نظارت و کنترل ناوگان از این سامانه بهره‌برداری می‌کند و سایر سازمان‌ها نیز، به داده‌های این سامانه دسترسی دارند و قابلیت‌های سرعت و استفاده از ساعت رانندگی این سامانه در حال بهره‌برداری است ولی آن‌چه که آزاردهنده است این است که سامانه به شکل قوی فعال نشده‌اند.

او مطرح کرد: الان با ۷-۸ هزار ناوگان اتوبوسی فعال در جاده‌ها رو‌به‌رو هستیم و بیش از ۳۸۰ هزار دستگاه ناوگان بار داریم که نمی‌توانیم به شکل منظم و منسجم کنترل کنیم. چون فراوانی بالاست و اگر این سامانه به صورت صدر درصد فعال شود می‌توانیم ۷-۸ هزار ناوگان اتوبوس را کنترل و ساماندهی کنیم. 

در ادامه، داریوش باقرجوان، مدیر کل دفتر حمل‌ونقل مسافر سازمان راهداری گفت: بحثی که درمورد سامانه سپهتن از ابتدای کار ملاک عمل بود رویکرد ایمنی این سامانه بود و بعداً شرایطی در اسناد حمل در سامانه صورت وضعیت آنلاین و بارنامه آنلاین به وجود آمد که بتوانیم پیمایش این ناوگان را رصد و ارزیابی کنیم و یک تکلیف بالادستی ابلاغ شد و دستگاه‌های متولی پای کار آمدند و پیگیری‌های لازم انجام شد و این اقدام بزرگی در سطح ۴۳۰ هزار دستگاه ناوگان باری و مسافری است که فراخوان داده شده و مراحل کار بر اساس شرایط روز انجام شده و این سامانه بر روی ناوگان مسافربری نصب شده و برای ناوگان باری فراخوان اعلام شده است، اما در جریان چند مرحله اصلاحات در حوزه‌های مختلفی که دستگاه‌ها با آن سر و کار دارند به شورای اقتصاد برگشته و الان آماده فراخوان است؛ به طوری‌که دو مرحله فراخوان اعلام شده است و متأسفانه متقاضی برای این موضوع وجود ندارد و بخش خصوصی باید پای کار بیاید.

مدیر کل دفتر حمل‌ونقل مسافر سازمان راهداری تصریح کرد: الان، سامانه‌های دیگری را در حال پیگیری هستیم و راه‌اندازی کرده‌ایم. سامانه داده‌کاوی اطلاعات پلاک‌ها یا داپ را رصد و ارزیابی می‌کنیم و بیش از ۹۵درصد این سامانه‌ها در محور‌های اصلی و شریانی نصب هستند و برای محور‌های فرعی و غیرشریانی نیز، در حال نصب این سامانه‌ها هستیم و ابزار‌های دیگری را استفاده می‌کنیم.

در ادامه، حمیدرضا زاهدی، معاون بازرسی کل امور نفت سازمان بازرسی گفت: سامانه سپهتن موضوعی است که از سال ۹۳ مصوبه هیئت وزیران دارد و در آن مقطع زمانی مقرر شد تا سال ۹۵ اجرای این سامانه در دستور کار قرار بگیرد ولی به دلیل این که ابعاد مالی طرح مشخص نشده بود در نهایت، در سال ۹۸ ابعاد اجرایی طرح از نظر مالی و وظایف هر یک از متولیان امر تعیین تکلیف شد و سازمان بازرسی کل کشور از جنبه‌های مختلف ورود پیدا کرد تا حساسیت برای مسئولین ایجاد شود و موضوع هم از طریق شورای عالی امنیت ملی به وسیله سازمان بازرسی کل کشور مورد پیگیری قرار گرفت و در جریان آن، دستگاه‌های متولی متعددی در زمینه اجرای طرح سامانه سپهتن تعریف شدند و در سال ۱۴۰۲، تازه پیوست فنی و امنیتی آن مصوب شد و موردتأیید متولیان امر قرار گرفت و یک سری اختلافات بین دستگاه‌های اجرایی وجود داشته است.

او ادامه داد: برای این که همگرایی ایجاد شود جلساتی برگزار شد و وزارت راه و شهرسازی متولی راه‌اندازی این سامانه است و سامانه سپهتن تنها سامانه‌ای نیست که برای مبارزه با قاچاق سوخت درنظر گرفته شود و تقریباً ۱۵ سامانه در این زمینه داریم که ۵ سامانه تاکنون راه‌اندازی نشده‌اند و ۶ سامانه باید مراحل ارتقاء سیستم و داده‌ها و به‌روز شدن را انجام دهند. به همین خاطر، در همه این حوزه‌ها سازمان بازرسی کل کشور ورود پیدا کرده است.

معاون بازرسی کل امور نفت سازمان بازرسی افزود: تشکیل سازمان بهینه‌سازی و مدیریت راهبردی انرژی به عنوان زیرمجموعه ریاست‌جمهوری منوط بر این شده است که سازمان‌های موازی در دستگاه‌های اجرایی مختلف منحل شوند. چون موضوعات بهینه‌سازی و سامانه‌ها دارای متولیان مختلفی هستند، این سازمان‌های اجرایی نمی‌توانند به عنوان زیرمجموعه تعیین تکلیف کنند و در سال ۱۴۰۱ گزارش‌هایی تهیه شد مبنی بر این که باید یک متولی واحد برای انرژی کشور وجود داشته باشد و فقط سامانه سپهتن در این زمینه نیست و الان، ۱۱ طرح بهینه‌سازی بسیار مهم در کشور داریم و از سال ۹۳ تصویب شده‌اند و اگر طرح‌ها اجرا می‌شدند، الان می‌توانستیم حدود ۲۰ میلیارد دلار صرفه‌جویی مصرف سوخت داشته باشیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا