بازگشایی رفح نشانهای از موفقیت آتشبس در غزه است
۱۲:۵۰ – ۱۵ بهمن ۱۴۰۳
گذرگاه رفح که در محدودهای بین جنوب غزه و مصر قرار دارد، در پی سالهای طولانی محاصره رژیم صهیونیستی که پس از تسلط حماس بر نوار غزه در سال ۲۰۰۷ صورت گرفت، تنها گذرگاه این منطقه به شمار میآید که با اسرائیل هم مرز نیست و بهعنوان یک سوپاپ اطمینان در دسترسی بالقوه به جهان خارج تلقی شده است.
اگرچه هرگز دسترسی به آن برای بسیاری ممکن نبوده، حداقل این امکان وجود داشته است.
به نوشته گاردین، بنابراین، چیزی که نباید دست کم گرفته شود، این است که هر بازگشایی رفح، حتی به صورت جزئی، لحظهای بسیار مهم است.
برای دورهای قبل از جنگ، رفح محل خروج فلسطینیهایی بود که دارای گذرنامههای دوتابعیتی، شاغل در سازمانهای خارجی یا دارای امکانات مالی و ارتباطات برای پرداخت در فهرست مصریها برای خروج بودند.
اما از زمانی که نیروهای صهیونیستی در ماه مه سال گذشته حملاتی را در شهر جنوبی رفح و اطراف آن آغاز کردند، مرزها حتی برای فوریترین موارد تخلیه، ازجمله امدادرسانی پزشکی بسته شد و مصر در اعتراض، سمت خود را بست.
دکتر «تدروس آدهانوم گبریسوس» مدیرکل سازمان جهانی بهداشت ماه گذشته وضعیت را به وضوح بیان کرد: از اکتبر ۲۰۲۳ تنها ۵۳۸۳ بیمار [از غزه]با حمایت سازمان خارج شدهاند که از این تعداد، تنها ۴۳۶ مورد از زمان بسته شدن گذرگاه رفح بوده است.
وی با بیان اینکه «بیش از ۱۲ هزار نفر هنوز نیاز به تخلیه پزشکی دارند» خاطر نشان کرد: با این سرعت، تخلیه همه این بیماران بدحال، از جمله هزاران کودک، ۵ تا ۱۰ سال طول میکشد. در این بین، شرایط آنها بدتر میشود و عدهای میمیرند.
رژیم صهیونیستی از ماه مه تاکنون، اجازه تعدادی از تخلیههای پزشکی، از جمله ۵۵ بیمار در دسامبر را داده است. «آنتونیو گوترش» دبیر کل سازمان ملل گفت که «اما این، یک قطره در اقیانوس بوده است».
هفته گذشته ۲۵۰۰ کودک نیاز به خروج و دریافت کمکهای فوری پزشکی داشتند.
گاردین در ادامه به حصول توافق آتشبس موقت میان رژیم صهیونیستی و حماس اشاره کرد که به آزادی تعدادی از اسرای هر ۲ طرف و بازگشت فلسطینیان شمال غزه به این منطقه ویران شده از جنگ منجر شد و افزود: سپس بازگشایی رفح اتفاق افتاد که از طریق ترتیباتی برای استقرار ناظران اتحادیه اروپا در گذرگاه برای نظارت بر مقامات تشکیلات خودگردان فلسطینی محمود عباس تسهیل شده است که وظیفه رسیدگی به افرادی را دارند که غزه را ترک میکنند.
این روزنامه این اتفاقات را نشانهای از احتمال موفقیت در توافق سه مرحلهای شکننده و پیچیده آتشبس در نوار غزه توصیف کرد که از نظر بسیاری برای شکست اجتنابناپذیر و بازگشت تهاجم اسرائیل آماده شد.
پس از امروز، نقطه عطف مهم بعدی با آغاز مذاکرات برای فاز دوم توافق در هفته آینده در شرایطی مشخص خواهد شد که دولت ترامپ در واشنگتن همچنان اصرار دارد که هر ۲ طرف به توافق پایبند هستند و آن را به سرانجام خواهند رساند.
آنچه اکنون واضح است، این است که یکی دیگر از موارد نمایشی در این معامله و همچنین اولین اقدام کوچک برای امدادرسانی به بیماران و مجروحان فلسطینی تا حدی به نتیجه رسیده است.
منبع: ایسنا