اخبار بین الملل

موج جدید بازداشت خبرنگاران در جمهوری آذربایجان

موج جدیدی از سرکوب و بازداشت خبرنگاران و فعالان سیاسی در جمهوری آذربایجان آغاز شده و ده‌ها نفر به اتهام «قاچاق» زندانی شده‌اند.

خبرگزاری تسنیم

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، موج جدیدی از سرکوب خبرنگاران و فعالان سیاسی در جمهوری آذربایجان آغاز شده است. در روزهای اخیر، حداقل 10 خبرنگار و فعال سیاسی در این کشور بازداشت شده‌اند.

نکته قابل‌توجه این است که 6 خبرنگار در یک روز بازداشت شده‌اند که پنج نفر از آن‌ها از کارکنان شبکه تلویزیونی مخالف «میدان» هستند که دفتر آن در برلین است. چهار نفر از این خبرنگاران به 4 ماه حبس محکوم شده‌اند.

نیروهای امنیتی با تفتیش خانه‌های این افراد، تلفن‌های همراه، کامپیوترها و وسایل شخصی آن‌ها را ضبط کرده‌اند.

همه آن‌ها به «قاچاق» متهم شده‌اند که مجازات آن 5 تا 8 سال زندان است؛ اما این افراد اتهام وارد شده را رد کرده و معتقدند که این بازداشت‌ها به دلیل فعالیت‌های رسانه‌ای آن‌ها و تلاشی برای ساکت کردن آن‌ها توسط دولت است.

در حال حاضر، بیش از 20 خبرنگار و فعال به اتهام «قاچاق» در جمهوری آذربایجان زندانی هستند.

شبکه تلویزیونی «میدان» که به دلیل انتقادهای شدید از دولت معروف است، پس از این بازداشت‌ها اعلام کرده که خبرنگاران همکار با این شبکه و خانواده‌های آن‌ها مورد آزار و اذیت قرار گرفته‌اند و پیش از بازداشت، به‌طور غیرقانونی از خروج آن‌ها از کشور جلوگیری شده و در تمام این مدت، نهادهای امنیتی با استفاده از نرم‌افزار جاسوسی «پگاسوس» ساخت رژیم اسرائیل، بسیاری از آن‌ها را تحت نظر داشته‌اند.

این موج جدید بازداشت خبرنگاران در جمهوری آذربایجان پس از سفر «جاشوا هک»، دستیار وزیر امور خارجه آمریکا، به این کشور رخ داده است.

این مقام آمریکایی در 6 دسامبر با خانواده‌های خبرنگاران و فعالانی که چند ماه پیش بازداشت شده بودند، دیدار کرده بود.

موج بازداشت‌ها تنها به خبرنگاران محدود نمی‌شود. اخیراً «آذر قاسملو»، تحلیلگر سیاسی و رئیس موسسه مدیریت سیاسی، نیز بازداشت شده است.

بازداشت تحلیلگر سیاسی و فعال حقوق بشر در جمهوری آذربایجان

«آذر قاسملو»، تحلیلگر سیاسی و رئیس موسسه مدیریت سیاسی در جمهوری آذربایجان، که اخیراً بازداشت شده بود، به‌عنوان شاهد در چندین پرونده کیفری مورد بازجویی قرار گرفته است.

قاسملو از منتقدان سیاست‌های داخلی و خارجی دولت آذربایجان است و در مصاحبه‌های اخیر خود گفته بود که موج جدید بازداشت‌ها در این کشور به دلیل نزدیکی دولت «الهام علی‌اف» به کرملین است.

انتظار می‌رود که تصمیم در مورد تعیین قرار قاسملو امروز اعلام شود.

هفته گذشته نیز «روفات صفراُف»، فعال حقوق بشر، بازداشت شد.

او قرار بود این هفته جایزه‌ای را به خاطر فعالیت‌هایش در زمینه حقوق بشر شخصاً از وزیر امور خارجه آمریکا دریافت کند.

به گفته وکیل صفراُف، دولت آذربایجان از این موضوع مطلع شده و او را بازداشت کرده است تا هم مراسم اهدای جایزه را برهم بزند و هم صفراُف را مجازات کند.

سرکوب آزادی بیان و افزایش تعداد زندانیان سیاسی

در گزارش 2024 سازمان «خبرنگاران بدون مرز»، جمهوری آذربایجان از میان 180 کشور در رتبه 164 از نظر آزادی مطبوعات قرار گرفته و به‌عنوان کشوری «غیرآزاد» معرفی شده است.

در این گزارش آمده که «الهام علی‌اف» هرگونه نشانه‌ای از چندصدایی را از بین برده و از سال 2014 به این سو، جنگ بی‌رحمانه‌ای را علیه همه منتقدان باقی‌مانده در کشور به راه انداخته است.

در سال 2014 و سال‌های بعد از آن، جمهوری آذربایجان قوانینی را تصویب کرد که تأمین مالی سازمان‌های مردم‌نهاد و رسانه‌ها از خارج از کشور را به‌شدت محدود می‌کرد.

پس از آن، بیش از 50 سازمان بین‌المللی، جمهوری آذربایجان را ترک کردند.

بر اساس آمارهای ژوئن 2024، تعداد زندانیان سیاسی در جمهوری آذربایجان به 303 نفر رسیده است.

به گفته سازمان‌های حقوق بشری آذربایجانی، این اولین بار از دهه 2000 است که تعداد زندانیان سیاسی در این کشور از 300 نفر بیشتر می‌شود.

انتهای پیام/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا