هشدار روسیه در خصوص امکان فروپاشی سوریه
وزیر امور خارجه روسیه در مصاحبه با رسانهها، ضمن هشدار درباره اینکه اقدامات آمریکا و اسرائیل در سوریه میتواند به فروپاشی این کشور منجر شود، بر حمایت مسکو از برگزاری انتخابات در سوریه و امکان مفید بودن فرمت آستانه در شرایط کنونی تاکید کرد.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم به نقل از خبرگزاری «تاس»، سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، امروز در مصاحبهای با رسانههای داخلی و خارجی هشدار داد که اقدامات ایالات متحده و اسرائیل در سوریه میتواند به فروپاشی این کشور منجر شود و اصول «تفکیکناپذیری امنیت» را نقض میکند. وی گفت: «نباید اجازه داد که سوریه به بخشهایی تقسیم شود، هرچند که برخی خواستار این وضعیت هستند.»
وزیر خارجه روسیه تأکید کرد که بسیار مهم است با شرایط شرق سوریه مقابله شود، جایی که ایالات متحده بهطور غیرقانونی بخشهای قابلتوجهی از خاک این کشور را اشغال کرده است، جایی که منابع غنی نفت و زمینهای حاصلخیز دارد. وی افزود: «تمامی این منابع استخراج شده و صادر میشوند، و پول آن صرف حمایت از ساختارهای جداییطلبی میشود که آمریکاییها در شرق سوریه ایجاد کردهاند. این موضوع باید مورد توجه قرار گیرد.»
اسرائیل باید مسئولیت اقدامات خود را درک کند
سرگئی لاوروف بر اهمیت این نکته تأکید کرد که اسرائیل باید مسئولیت خود را در تلاشهای مشترک منطقهای درک کرده و نباید امنیت خود را به هزینه امنیت دیگران تأمین کند. وی گفت: «این اصل که امنیت قابل تقسیم نیست، مدتها پیش اعلام شده است. نمیتوان تصور کرد که با تخریب تمامی اهداف نظامی همسایگان، بتوان برای همیشه در آرامش و امنیت زندگی کرد. این رویکرد فقط طوفانی ایجاد میکند که در نهایت به سمت کسانی که آن را ایجاد کردهاند بازخواهد گشت.»
رایزنی مسکو با دمشق درباره مسائل امنیتی شهروندان و سفارت روسیه
رئیس دستگاه دیپلماسی روسیه اعلام کرد که مسکو با دولت جدید سوریه درباره مسائل مربوط به تأمین امنیت شهروندان روسیه و سفارت این کشور در دمشق در حال گفتگو است و آماده تعامل درباره سایر موضوعات نیز میباشد.
سرگئی لاوروف افزود: «ما دیپلماتهای خود را از دمشق فرا نخواندهایم و سفارت ما همچنان مانند بسیاری از سفارتخانههای دیگر به فعالیت خود ادامه میدهد. ما از طریق نمایندگی دیپلماتیک خود با دولت جدید سوریه در تماس هستیم و در حال حاضر عمدتاً درباره مسائل عملی مرتبط با تأمین امنیت شهروندان روسیه و عملکرد امن سفارت خود گفتگو میکنیم. بهطور کلی، ما به تعامل درباره سایر موضوعات روابط دوجانبه و مسائل دستور کار منطقهای علاقهمند و آماده هستیم.»
وی افزود: «همانطور که رئیسجمهور پوتین تأکید کرد، ما آماده برقراری ارتباط با تمامی نیروهای اجتماعی و سیاسی فعال در سوریه هستیم و این تماسها از مدتها پیش، حتی قبل از رویدادهای اخیر، با بسیاری از آنها برقرار بوده است.»
لاوروف یادآور شد که احمد الشراع، رئیس دولت جدید سوریه، اخیراً روابط میان دو کشور را «قدیمی و استراتژیک» توصیف کرده و«مسکو نیز با این دیدگاه موافق است. وزیر خارجه اشاره کرد که روسیه و سوریه دارای اشتراکات فراوانی هستند و روسیه سهم بزرگی در آزادسازی سوریه از وابستگیهای استعماری و تربیت نیروهای متخصص داشته و دهها هزار سوری در روسیه تحصیل کردهاند.
حمایت روسیه از برگزاری انتخابات در سوریه
وزیر خارجه روسیه، اعلام کرد که مسکو آماده است از برگزاری انتخاباتی در سوریه حمایت کند که توسط همه به رسمیت شناخته شود و سؤال برانگیز نباشد. وی توضیح داد: «روسیه آماده است نقشی حمایتی در روند تثبیت اوضاع سیاسی در سوریه و سازماندهی انتخاباتی ایفا کند که توسط همه به رسمیت شناخته شود و بدون هیچگونه ابهامی باشد. ما در این زمینه با عربستان سعودی، عراق، اردن، مصر، قطر، امارات متحده عربی، بحرین و لبنان در تماس هستیم. همه این کشورها تمایل دارند که سوریه مسیر لیبی را که پس از نابودی توسط ناتو به این وضعیت افتاد، تکرار نکند.»
سرگئی لاوروف تأکید کرد که اساس مبارزات انتخاباتی باید مورد توافق قرار گیرد و افزود: «تمام کشورهای پیشرو بر لزوم انجام این فرآیند بهگونهای تأکید میکنند که جامع باشد و تمام گروههای سیاسی و مذهبی-فرقهای مردم سوریه بتوانند در کمپین انتخاباتی و خود انتخابات شرکت کنند. این فرآیندی پیچیده است، اما ما آمادهایم تا از این روند حمایت کنیم.»
لاوروف: در شرایط فعلی فرمت آستانه برای سوریه مفید خواهد بود
وزیر امور خارجه روسیه در بخش دیگری از این مصاحبه یادآور شد که فرمت آستانه میتواند در این مرحله برای سوریه نقش مفیدی ایفا کند و روسیه آماده همکاری در این چارچوب است.
لاوروف گفت: «مواضع ترکیه، ایران و روسیه این است که فرمت آستانه میتواند در شرایط فعلی نیز نقش مفیدی داشته باشد، بهویژه که کشورهای عربی مانند لبنان، عراق و اردن نیز بهطور مرسوم بهعنوان ناظر در این فرمت شرکت داشتهاند. همچنین، کشورهای عرب خلیج فارس نیز علاقهمندی خود را نشان دادهاند. در این راستا ما آمادگی خود را برای کمک اعلام کردهایم و همین موضوع توسط ترکیه و ایران نیز بیان شده است. کشورهای عربی که اکنون با دولت جدید دمشق در تماس هستند، از تواناییهای ما آگاه هستند.»
او همچنین ابراز اطمینان کرد که «دولت جدید سوریه میتواند تصمیم بگیرد که فرمت آستانه به چه صورت و در چه شکلی میتواند به فرآیندهای جاری در سوریه کمک کند.»
روسیه نگرانیهای امنیتی ترکیه در مرز سوریه را درک میکند
سرگئی لاوروف در پاسخ به سوال دیگری اعلام کرد که مسکو با نگرانیهای قانونی ترکیه و مردم این کشور در خصوص امنیت در مرز سوریه با درک و حمایت برخورد میکند. وی تأکید کرد که منافع امنیتی مشروع ترکیه باید تأمین شوند، اما این امر باید بهگونهای صورت گیرد که حاکمیت، تمامیت ارضی و وحدت سوریه حفظ شود و قطعاً دولت ترکیه نیز از این اصول حمایت میکند.
وزیر خارجه روسیه در ادامه یادآور شد که غرب فشار زیادی بر دولت جدید سوریه اعمال کرده و در برخورد با این کشور رفتار توهینآمیز از خود نشان میدهد. وی گفت: «واضح است که احمد الشراع، رهبر دولت جدید سوریه، و همکارانش تحت فشار شدید غرب قرار دارند. آمریکاییها و اروپاییها فعال شدهاند، اما هدف آنها نه حفظ وحدت نیروهای سیاسی سوریه، بلکه بهدست آوردن نفوذ و حتی قلمرو تحت کنترل بیشتر در این کشور است.»
لاوروف برخی اظهارات سیاستمداران غربی درباره سوریه را «بیاحترامی دیپلماتیک» خواند و افزود: «نمونه بارز این رفتار، سخنان کایا کالاس، رئیس جدید دستگاه دیپلماسی اتحادیه اروپا، بود که خواستار توقف همکاری سوریه با روسیه شد. علاوه بر آن، وزیر خارجه استونی (که نامش را به خاطر نمیآورم) نیز گفته که استونی به دولت جدید دمشق کمک نخواهد کرد، مگر اینکه پایگاههای نظامی روسیه از سوریه خارج شوند. تصور کنید، این برخورد چقدر وحشتناک است!»
اعمال فشار آمریکا بر کشورهای جنوب و شرق ادامه خواهد داشت
وزیر امور خارجه روسیه معتقد است که دولت جدید ایالات متحده به اعمال فشار بر کشورهای جنوب جهانی و شرق ادامه خواهد داد و چنین رویکردی از سوی آمریکا برای مسکو غیرمنتظره نیست. لاوروف توضیح داد: «تهدید به افزایش تعرفهها و مجازات کسانی که به جای دلار از ارزها یا پلتفرمهای پرداخت دیگری استفاده میکنند، ما را شگفتزده نمیکند. سرکوب هرگونه رقابت و دستیابی به منافع یکجانبه همیشه ویژگی سیاست ایالات متحده بوده است و در این مورد هیچ چیز جدیدی وجود ندارد. دخالت در امور داخلی کشورهای مستقل از دیرباز روش واشنگتن بوده و این روند بدون تردید ادامه خواهد یافت. ما باید برای این شرایط آماده باشیم.»
وی اضافه کرد که ایالات متحده در نهایت مجبور خواهد شد رویکرد دیکتاتوری خود را کنار گذاشته و واقعیتهای رخ داده در جهان مدرن را درک کرده و بپذیرد که دیکتاتوری دیگر نمیتواند ابزار اصلی در روابط بینالملل باشد.»
علاقه کشورهای آمریکای لاتین برای توسعه روابط با روسیه
وزیر امور خارجه روسیه در پاسخ به سوال دیگری، یادآور شد که اکثریت کشورهای آمریکای لاتین علاقهمند به تقویت و گسترش همکاریها با روسیه هستند. لاوروف گفت: «ما از اکثریت کشورهای آمریکای لاتین پیامهایی دریافت میکنیم که نشاندهنده تمایل آنها برای تقویت و گسترش همکاری با روسیه است. روابط میان روسیه و کشورهای آمریکای لاتین و حوزه کارائیب از گذشته دوستانه بوده، روسها و مردم آمریکای لاتین روابطی مبتنی بر احترام متقابل و علاقه مشترک به فرهنگ یکدیگر دارند. این موارد به طور قابل توجهی ملتهای ما را به هم نزدیک کرده است.»
لاوروف تأکید کرد که روابط روسیه با کشورهای این منطقه بر پایه «برابری، منافع متقابل و احترام متقابل» استوار است و هیچ ایدئولوژی یا دکترین خاصی در این روابط دخیل نیست.
پیشنهاد فرانسه برای کمک به تسهیل گفتوگو درباره اوکراین
سرگئی لاوروف همچنین فاش کرد که فرانسه از طریق کانالهای محرمانه، چندین بار پیشنهاد کمک به روسیه برای تسهیل گفتوگو درباره موضوع اوکراین را مطرح کرده است.
وزیر خارجه روسیه در مصاحبه با رسانهها گفت: «همکاران فرانسوی ما تمایل دارند نقش ابتکاری در مسائل مختلف ایفا کنند و ما این تمایل را مثبت ارزیابی میکنیم. اما اینکه این تلاشها تا چه اندازه نتیجهبخش بوده و آیا نیت آنها برای ایفای نقش مثبت صادقانه است یا خیر، مشخص نیست. برای مثال، چندین بار از طریق کانالهای محرمانه به ما پیشنهاد دادند که در تسهیل گفتوگو درباره موضوع اوکراین کمک کنند، آن هم بدون هیچ مشارکتی از طرف اوکراین، برخلاف اصولی که غرب دائماً درباره آن تأکید میکند که “هیچ چیز درباره اوکراین بدون اوکراین” قابل بررسی نیست”.»
وی همچنین به «رفتار دوگانه» مقامات پاریس اشاره کرد و گفت: «ما ارتباطات خود را قطع نکردهایم و آماده شنیدن نظرات هستیم، اما در عین حال، فرانسه بهعنوان یکی از اصلیترین حامیان اعزام نیروهای بهاصطلاح صلحبان به اوکراین عمل میکند، واحدهای نظامی اوکراینی را در خاک خود آموزش میدهد و مستقیماً اعلام میکند که باید روسیه را تحت فشار قرار داد تا اوکراین با موقعیتی قویتر وارد مذاکرات شود. این رفتار دوگانه باعث میشود که ما نتوانیم به ابتکارات همکاران فرانسوی خود بهطور جدی نگاه کنیم.»
لاوروف تأکید کرد که چنین رفتارهایی، اطمینان روسیه را نسبت به صداقت این پیشنهادها کاهش میدهد.
مراکز تصمیمگیری در کییف ممکن است هدف حملات روسیه باشند
رئیس دستگاه دیپلماسی روسیه در پاسخ به سوال دیگری هشدار داد که مراکز تصمیمگیری در کییف ممکن است، بسته به نوع تهدیدها، هدف حملات روسیه قرار گیرند. وی در عین حال تأکید کرد که مسکو فقط به اهداف نظامی، صنایع دفاعی، و دیگر تأسیساتی که با نیروهای مسلح اوکراین مرتبط هستند، حمله میکند.
سرگئی لاوروف توضیح داد: «اهداف حملات ما در خاک اوکراین فقط بر اساس تهدیدهایی که روسیه را هدف قرار میدهند، انتخاب میشوند. این اهداف ممکن است شامل تأسیسات نظامی، صنایع دفاعی، و همچنین مراکز تصمیمگیری در کییف باشد. اما حمله به اهداف غیرنظامی در اصول ما جایگاهی ندارد. بلکه این طرف اوکراینی است که بهطور روزانه از پهپادها و موشکهای غربی برای حمله به اهداف غیرنظامی استفاده میکنند و هیچیک از کشورهای غربی که تسلیحات در اختیار کییف قرار میدهند، هرگز آنها را از انجام چنین نقض آشکار قوانین بینالمللی بشردوستانه و اصول جنگ بازنداشتهاند.»
برای صلح در اوکراین توافقات قابلاعتماد لازم است
وزیر خارجه روسیه ابراز عقیده کرد که آتشبس در شرایط فعلی اوکراین تنها به یک «راه بینتیجه» منجر خواهد شد و برای دستیابی به صلح، توافقات قابلاعتماد ضروری است. سرگئی لاوروف گفت: «همه آنچه که میشنویم، صحبتهایی درباره لزوم برقراری یک آتشبس است، اما حتی پنهان نمیشود که هدف از این آتشبس، خرید زمان برای تجهیز اوکراین به تسلیحات بیشتر، بازسازی نیروها و انجام بسیج اضافی است.»
وی تأکید کرد که روسیه به توافقاتی نیاز دارد که بهطور قانونی تنظیم شده باشند و شرایط تأمین امنیت برای روسیه و همسایگانش را بهوضوح مشخص کنند. وی افزود که در این اسناد باید عدم امکان نقض توافقات نیز تصریح شود.
اوکراین برای داشتن رئیسجمهور مشروع به انتخابات نیاز دارد
سرگئی لاوروف تأکید کرد که اگر اوکراین به دنبال داشتن رئیسجمهوری مشروع است، باید انتخابات برگزار کند. او گفت که در حال حاضر تنها نهادی که در این کشور مشروعیت دارد، پارلمان اوکراین است. به عقیده وی، مهمترین مسئله در حال حاضر، انتخاب تیم مذاکرهکننده از طرف دولت کییف نیست، بلکه حل دلایل اصلی این بحران است که بدون برطرف کردن آنها هیچ توافقی امکانپذیر نخواهد بود.
وی افزود: «ما بهطور مفصل به این دلایل اشاره کرده و امیدواریم همه کسانی که علاقهمند به پیشبرد مذاکرات هستند، این موضوع را درک کنند. این شرایط پیششرط نیستند، بلکه مسائلی هستند که باید مدتها پیش مطابق تعهدات پذیرفتهشده و همچنین بر اساس منشور سازمان ملل متحد، که اصول آن باید بهطور کامل و جامع اجرا شود، حلوفصل میشدند.»
انتهای پیام/