پیام های علی اف به پوتین درباره ترکیه
رئیسجمهور آذربایجان در مصاحبهای با رسانه روسی، ضمن تمجید از ترامپ و انتقاد از غرب، به روسیه اطمینان داد که به «پیمان استراتژیک» با مسکو پایبند است و اقدامی خلاف منافع این کشور انجام نخواهد داد.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، در شرایط کنونی که دونالد ترامپ بهعنوان رئیسجمهور جدید آمریکا انتخاب شده، «الهام علیاف» رئیسجمهور آذربایجان، در مصاحبه با «دیمیتری کیسیلف» مدیرعامل «آژانس اطلاعات بینالمللی روسیه امروز» (Rossiya Segodnya)، از ترامپ تمجید کرده و گفته که او ممکن است «آژانس توسعه بینالمللی ایالاتمتحده آمریکا» (USAID) را تعطیل کند.
علیاف با بیان اینکه اصطلاح «گروه اخبار جعلی» را از ترامپ گرفته و بسیار آن را دوست دارد، رسانههای غربی را به «سیاهنمایی علیه آذربایجان» متهم کرده است.
رئیسجمهور آذربایجان با اشاره به روندهای جهانی و انتخاب مجدد ترامپ بهعنوان رئیسجمهور آمریکا گفت: «این عامل نشان میدهد که او با ماست. به اصطلاح، ما در مورد ارزشهای سنتی در یک قایق هستیم.»
علیاف در این مصاحبه با «کیسیلف» که از مبلغان دولت روسیه است، درباره مفاد مورد اختلاف در پیشنویس توافقنامه صلح با ارمنستان نیز صحبت کرد و بار دیگر به انتقاد از ارمنستان به دلیل مسائل مربوط به قانون اساسی، ناظران اتحادیه اروپا در مرز و نظامیگری پرداخت.
در مقابل، «نیکول پاشینیان» نخستوزیر ارمنستان، به خبرگزاری «آرمنپرس» گفته که «ما تنها برای حفاظت از مرزها و تمامیت ارضی خود سلاح خریداری میکنیم.»
به نظر میرسد که علیاف با توجه به انتخاب مجدد ترامپ بهعنوان رئیسجمهور آمریکا، امیدوار است که بتواند روابط بهتری با واشنگتن برقرار کند.
او همچنین با تأکید بر مواضع خود در مورد مذاکرات صلح با ارمنستان، به دنبال اعمال فشار بیشتر بر ایروان است.
پیامهای علیاف و پوتین در مصاحبه با رسانه روسی
رئیسجمهور آذربایجان در مصاحبه خود با رسانه روسی، روسیه و جمهوری آذربایجان را «دو شریک قابلاعتماد» نامید و گفت که زمانی که صنایع دفاعی روسیه آماده شوند، قراردادهای جدید برای خرید تسلیحات امضا خواهد شد.
«الهام علیاف» همچنین با تأکید بر اینکه جمهوری آذربایجان به پایگاه نظامی ترکیه نیازی ندارد، بهطور تلویحی به روسیه اطمینان داد که اقدامی خلاف منافع این کشور انجام نخواهد داد.
«نسیمی محمدلی» تحلیلگر سیاسی، معتقد است که رئیسجمهور آذربایجان با این اظهارات به دولت و مردم روسیه این پیام را میدهد که به «پیمان استراتژیک با مسکو» پایبند است، روسیه را قدرتی تأثیرگذار در منطقه میداند و آماده خرید تسلیحات از این کشور است.
«فؤاد قهرمانلی» عضو هیئترئیسه «حزب جبهه خلق آذربایجان» (مخالف دولت)، در صفحه خود در شبکههای اجتماعی نوشته است: «پوتین در قبال سوریه، به اردوغان پیام میدهد که از آذربایجان دست بردارد.»
این سیاستمدار معتقد است: «پس از سرنگونی نظام بشار اسد در سوریه، کرملین با از دست دادن پایگاههای نظامی خود در این کشور، نفوذ خود را در منطقه مدیترانه و خاورمیانه از دست داده و به همین دلیل، از اردوغان بسیار عصبانی است. اکنون پوتین از طریق الهام علیاف به اردوغان پیام میدهد که در آذربایجان پایگاه نظامی ترکیه وجود نخواهد داشت و به این ترتیب، سعی دارد شکست خود در سوریه را جبران کند. او میخواهد بگوید که با وجود کارهایی که ترکیه برای آذربایجان در جنگ قرهباغ انجام داد، طرحهای آنکارا برای به چالش کشیدن جایگاه روسیه در قفقاز جنوبی به نتیجه نخواهد رسید.»
«نسیمی محمدلی» نیز به افزایش نفوذ ترکیه در خاورمیانه و قفقاز جنوبی و نگرانی روسیه از این موضوع اشاره میکند.
او میگوید: «روسیه بهخوبی میداند که با افزایش نفوذ ترکیه، بهسرعت مواضع خود را در آسیای مرکزی، قفقاز جنوبی و خاورمیانه از دست خواهد داد. در این مواضع از دست رفته، رقیب دیرینه، یعنی ترکیه عضو ناتو، میتواند خلأ را پر کند. ترکیه در منطقه ریشههای عمیقی دارد و میتواند بهسرعت از نظر ملی و مذهبی در منطقه نفوذ کند. روسیه همچنین میداند که دولت جدید در آمریکا در مسائل منطقهای سیاست هماهنگی با ترکیه را دنبال خواهد کرد. رئیسجمهور آذربایجان نیز با توجه به این نکات، پیامهایی را برای آرام کردن روسیه منتشر کرده است.»
«فؤاد قهرمانلی» نیز معتقد است که آنکارا بهطور فزایندهای در جنگ ژئوپلیتیکی غرب علیه روسیه به یک «بازیگر کلیدی» تبدیل میشود.
در این شرایط، باکو که در مقابل غرب قرار گرفته، مجبور به انتخاب میان ترکیه و روسیه است. به گفته این سیاستمدار، مصاحبه اخیر علیاف نشان میدهد که او مسکو را انتخاب کرده است.
خبرگزاری «رپورت» که به دولت آذربایجان نزدیک است، در تحلیل مصاحبه «الهام علیاف» نوشته که «آذربایجان در میان این تنشها نقش جزیره ثبات را ایفا میکند. بدون شک، این امر با سیاستهای عملگرایانه، متعادل و چندبعدی محقق شده است.»
روسیه در تلاش است تا با استفاده از ابزارهای مختلف، نفوذ ترکیه را در قفقاز جنوبی محدود کرده و جایگاه خود را در این منطقه حفظ کند. این سیاست میتواند پیامدهای مهمی برای آینده قفقاز جنوبی و روابط کشورهای منطقه داشته باشد.
موضع جمهوری آذربایجان در قبال غرب و روسیه و همچنین انتخاب این کشور میان این دو قدرت، از مهمترین مسائل در سیاست خارجی آذربایجان است که میتواند پیامدهای مهمی برای آینده این کشور داشته باشد.
به نظر میرسد، جمهوری آذربایجان با توجه به افزایش نفوذ ترکیه در منطقه و نگرانیهای روسیه، به دنبال حفظ تعادل در روابط خود با این دو کشور و جلوگیری از تشدید تنش با روسیه است.
انتهای پیام/