چرا ترامپ گرینلند را میخواهد؟
۱۰:۱۹ – ۱۹ دی ۱۴۰۳
باشگاه خبرنگاران جوان؛ حسین مهدیتبار – دونالد جی. ترامپ، روز سهشنبه بار دیگر به ایدهای بازگشت که سالها ذهن او را مشغول کرده است: خرید گرینلند برای ایالات متحده. در یک کنفرانس خبری در روز سهشنبه، او احتمال استفاده از نیروی نظامی یا اقتصادی برای تصاحب این قلمرو از دانمارک، یکی از متحدان آمریکا، را رد نکرد.
او اظهار داشت: «ما به گرینلند برای اهداف امنیت ملی نیاز داریم» و تأکید کرد که دانمارک باید این قلمرو را برای «حفاظت از جهان آزاد» واگذار کند. ترامپ تهدید کرد که در صورت عدم موافقت دانمارک، تعرفههایی علیه این کشور اعمال خواهد کرد.
پیشتر در همان روز، ترامپ در شبکههای اجتماعی نوشت که تصاحب احتمالی این قلمرو قطب شمال توسط آمریکا «توافقی است که باید انجام شود» و تصاویری از پسر ارشدش، دونالد ترامپ جونیور، که در حال بازدید از گرینلند بود، منتشر کرد. او افزود: «گرینلند را دوباره عالی کنید.»پس از این کنفرانس خبری، دانمارک بهشدت این پیشنهاد را محکوم کرد و اعلام نمود که بزرگترین جزیره جهان فروشی نیست.
در دوره اول ریاستجمهوریاش، ترامپ از دستیارانش خواسته بود راههایی برای خرید گرینلند بررسی کنند. این قلمرو خودمختار به دلیل منابع طبیعی و موقعیت استراتژیکش، که با ذوب شدن یخهای قطب شمال برای مسیرهای جدید حملونقل قابل استفاده میشود، مورد توجه قرار گرفته است. چند هفته پیش، ترامپ بار دیگر از طریق شبکههای اجتماعی این بحث را مطرح کرد و ادعا کرد که «مالکیت و کنترل گرینلند یک ضرورت مطلق است.»
دلایل اقتصادی پشت پرده خواسته ترامپ
ورقههای یخی و یخچالهای گرینلند با سرعتی زیاد به دلیل گرمایش زمین و تغییرات اقلیمی در حال عقبنشینی هستند. این ذوب یخها میتواند امکان استخراج نفت و معادن حاوی مس، لیتیوم، نیکل و کبالت را فراهم کند. این منابع معدنی برای صنایع در حال رشد سریع، مانند تولید توربینهای بادی، خطوط انتقال، باتریها و خودروهای الکتریکی ضروری هستند.
به دلیل افزایش دما، تخمین زده میشود که در سه دهه گذشته حدود ۱۱ هزار مایل مربع از ورقههای یخی و یخچالهای گرینلند ذوب شدهاند، مساحتی تقریباً بهاندازه ایالت ماساچوست.
در سال ۲۰۲۳، دولت دانمارک گزارشی منتشر کرد که در آن به پتانسیل گرینلند بهعنوان یک منبع غنی از مواد معدنی ارزشمند اشاره شده بود. این جزیره قطب شمال «شرایط مساعدی برای تشکیل ذخایر معدنی، از جمله بسیاری از مواد خام حیاتی» دارد.
ذوب یخها در قطب شمال همچنین یک دارایی استراتژیک جدید در ژئوپلیتیک به ارمغان میآورد: مسیرهای حملونقل کوتاهتر و کارآمدتر. برای مثال، مسیر دریایی از اروپای غربی به آسیای شرقی از طریق دریای قطب شمال حدود ۴۰ درصد کوتاهتر از مسیر عبوری از کانال سوئز است. طبق یک گزارش اخیر از شورای قطب شمال، ترافیک کشتیها در این منطقه طی یک دهه گذشته ۳۷ درصد افزایش یافته است.
چین علاقه زیادی به مسیر جدید در قطب شمال نشان داده است و در نوامبر، چین و روسیه توافق کردند که برای توسعه مسیرهای حملونقل قطب شمال با یکدیگر همکاری کنند.
ترامپ بارها تغییرات اقلیمی را «یک فریب» خوانده است. اما یکی از مشاوران سابق امنیت ملی او، رابرت سی. اوبراین، اشاره کرد که پیامدهای این پدیده یکی از دلایلی است که ترامپ به تصاحب گرینلند علاقهمند است.
او به شبکه فاکس نیوز گفت: «گرینلند یک شاهراه از قطب شمال تا آمریکای شمالی و ایالات متحده است. این منطقه از نظر استراتژیک برای قطب شمال، که میدان نبرد حیاتی آینده خواهد بود، بسیار مهم است، زیرا با گرمتر شدن آبوهوا، قطب شمال به مسیری تبدیل میشود که شاید استفاده از کانال پاناما را کاهش دهد.»
منبع: نیویورک تایمز