آماده گفتوگو با لحاظ عزت و حکمت خودمان هستیم
۲۳:۰۷ – ۲۶ دی ۱۴۰۳
مسعود پزشکیان در گفت وگویی با شبکه تلویزیونی NBC آمریکا به تشریح مواضع و رویکردهای جمهوری اسلامی ایران و دولت چهاردهم در مهمترین موضوعات داخلی و خارجی پرداخت.
مشروح این گفتوگو به شرح زیر است:
خبرنگار: جناب آقای رئیس جمهور تشکر میکنیم از فرصتی که برای مصاحبه اختصاص دادید.
رئیس جمهور: خواهش میکنم خیلی خوش آمدید. از آمدن شما تشکر میکنیم و همچنین به شما و مردم کالیفرنیا که شما هم آنجا متولد شدید، به خاطر حادثهای که اتفاق افتاده تسلیت میگویم.
– ما هم تشکر میکنیم. من و خانوادهام در لس آنجلس هستیم و روزهای بسیار سختی را سپری میکنیم. تشکر میکنیم.
رئیس جمهور: امیدوارم که برای آنها مشکلی پیش نیامده باشد.
سوالات بسیار زیادی برای صحبت کردن داریم، میخواهم در مورد دونالد ترامپ صحبت کنیم که طی چند روز آینده به عنوان رئیس جمهور آینده آمریکا بر سر کار میآید و وعده داده تا سیاست فشار حداکثری را در خصوص ایران اجرا کند. آیا سخنی برای مخاطب قرار دادن ترامپ دارید؟
آنچه تا الان مشخص است این است که ما در جمهوری اسلامی ایران از همان اوایل شاهد بودیم، آمریکا تلاش کرده حکومت ما را ساقط کند و به تبع آن، روز به روز تحریمها علیه ایران را افزایش داده است. ما همیشه تلاش کردیم که در منطقه با آرامش زندگی کنیم، ولی متاسفانه اینها روز به روز فشار به ما را افزایش میدهند. تحریمها برای ما مشکل ایجاد کرده، اما به این شکل نیست که نتوانیم در مقابل این تحریمها دوام بیاوریم، یعنی نتوانیم به زندگی خودمان ادامه دهیم. در این مدتی که تهران بودید یا اگر به شهرهای دیگر ایران رفته باشید، میبینید که مردم دارند زندگی خودشان را در آرامش کامل میگذرانند.
امیدوارم که ترامپ باعث صلح در منطقه و دنیا شود، نه باعث گسترش جنگ و ناآرامی و خونریزی؛ این چیزی است که انتظار داریم تا در قبال توافقاتی که قبلا برای آرامش و صلح انجام گرفته بود، روی آن توافقات بیشتر بتوانیم عمل کنیم و حرکت کنیم.
زمانی که در خصوص توافقات صحبت میکنید آیا منظور شما برجام است؟
رئیس جمهور:کلاً آغاز توافقات بر اساس همین برجام بود.
آیا آماده برگزاری گفتوگوهای مستقیم و باز با واشنگتن و با رئیس جمهور ترامپ هستید؟
رئیس جمهور: مشکل ما با گفتوگو نیست، مشکل ما با پایبندی به تعهدات است که بعد از گفتوگو باید به آن پایبند باشیم. متاسفانه وقتی گفتوگو میکنیم و به همدیگر تعهد میدهیم، پایبندی به آن تعهدات را نداریم. ما در گفتوگوهایی که انجام گرفت با ۱+۵ و مدت طولانی هم طول کشید، همه تعهدات آن پایبند بودیم، ولی متاسفانه این طرف مقابل بود که به این تعهدات پایبند نبود. الان هم نمیدانیم اگر گفتوگو کنیم باز همین اتفاق خواهد افتاد یا نه؟ یک نوع بیاعتمادی در حاکمیت و در رهبر عزیز انقلاب بهوجود آمده که ما هر چقدر هم صحبت کنیم، این ذهیت وجود دارد که اینها در فکر براندازی ما هستند نه در فکر گفتوگو و حل مسئله.
اما تا چه زمانی ایران در برابر این تحریمها خواهد ایستاد؟ آیا شما هیچ خط قرمزی برای این کار دارید؟
رئیس جمهور: ما در مقابل اینها داریم تلاش میکنیم تا علیرغم تمام فشارهایی که میآورند، زندگی عادی خودمان را داشته باشیم. ما صدماتی از تحریم دیدیم، اما دستاوردهای خیلی بزرگی هم در رابطه با این تحریمها و فشارها داشتهایم. هر قدر هم این فشار را افزایش دهند راههای برونرفت را بیشتر جستوجو و پیدا خواهیم کرد.
ما به دنبال جنگ و خونریزی و یا دعوا و ناآرامی در منطقه نیستیم، به دنبال آرامش هستیم. این رژیم صهیونیستی است که دارد منطقه را به خاک و خون میکشد و از اول موافق نبود که برجام موفق شود و بشود آن را اجرا کرد؛ نتانیاهو علنا اعلام کرد که من هر کاری خواهم کرد تا برجام به نتیجه نرسد.
اسرائیل و آمریکا گفتوگوهایی را در خصوص حملات نظامی و لزوم چنین حملاتی برای توقف فعالیتهای هستهای ایران داشتهاند، اگر چنین حملاتی اتفاق بیفتد واکنش ایران چه خواهد بود؟
رئیس جمهور: طبیعتا در مقابل هر عملی ما یک عکسالعمل متناسب خواهیم داشت. ما از جنگ نمیهراسیم، اما به دنبال جنگ هم نیستیم. آن چیزی که آنها صحبت حمله به آن را میکنند زمین و تجهیزات است، اما آنچه که ما به دست آوردیم، اندیشه و مهارت و توانمندی است که اینها را دیگر نمیشود نابود کرد.
کشوری که دم از صلح و آزادی میزند و مدعی حقوق بشر است، متاسفانه الان از رژیمی که در منطقه بیش از ۵۰ هزار زن و بچه و پیر و جوان و مدرسه را نابود کرده، دفاع میکند که این به هیچوجه قابل دفاع نیست. جنگ بین نظامیان است، نه مردم عادی و انسانهای بیگناهی که به خاطر تمامیتخواهی سرانشان مجبور هستند جان و زندگی خود را قربانی کنند.
آیا شما فکر میکنید که حملات نظامی علیه ایران محتمل هستند، با توجه به تنشهایی که میان کشورها وجود دارد؟
رئیس جمهور: این حملات نظامی قطعا به ضرر منطقه و به ضرر دنیا تمام خواهد شد. این طور نیست، ایران نه غزه است و نه سوریه، ایران قدرت این را دارد که در مقابل این حملات پاسخهای دندانشکنی هم بدهد، ولی ما هیچوقت به دنبال این نیستیم که در منطقه جنگی رخ دهد و یا خدای ناکرده روند به سویی برود که ناامنی در منطقه ایجاد شود.
رئیس جمهور منتخب ترامپ گفته است که شرایط شکنندهای وجود دارد و رئیس جمهور مکرون در فرانسه جملاتی را عنوان کرده، زمانی که این جملات را از افراد در مورد شرایط منطقه میشنوید، به نظر شما تنشها در این منطقه به کجا خواهد انجامید؟
رئیس جمهور: تنشهایی که وجود دارد به نفع هیچ طرفی نیست، از همه تجهیزات هستهای ما اینها بازدید داشتند، همه کارهایی که ما انجام دادیم، صلحآمیز است. ما به دنبال اسلحه یا بمب اتم نیستیم، نبودیم و نخواهیم بود، بخاطر اینکه این یک باور و اعتقاد است. اینها به زور میخواهند بگویند شما میخواهید به بمب هستهای دست پیدا کنید، این ذهنیتی است که میخواهند در دنیا ایجاد کنند و القا کنند و بعد یک مشروعیتی برای مداخله خودشان ایجاد کنند، ولی این مداخله قطعا به ضرر همان کسانی تمام خواهد شد که دارند این حرفها را میزنند. ما به هیچوجه نمیخواهیم سلاح هستهای درست کنیم و این را در توافقاتی که انجام داده بودیم، نشان دادیم. بیشترین بازدیدها را آژانس بینالمللی انرژی اتمی از ایران و از مراکز هستهای ما داشته است. ما پایبند همان چارچوبی بودیم که هست، گفته بودیم و نوشته شده بود و الان هم همچنان پایبند هستیم و خواهیم بود.
به هر حال غرب باور دارد که ایران شاید چند روز یا چند هفته از فرار هستهای فاصله دارد، تا مواد لازم برای تولید بمب اتمی بسازد.
رئیس جمهور: این تلقینی است که آنها ایجاد میکنند. ما بارها و بارها گفتیم به دنبال بمب و یا سلاح هستهای نیستیم و همیشه آن جاهایی که اتفاقات یا فعالیتهای هستهای ما انجام میشود، در معرض بازدیدهای بینالمللی قرار داده بودیم و قرار میدهیم. اینها این حرفها را میزنند تا در دنیا یک ایرانهراسی ایجاد کنند که به هیچوجه درست نیست و قابل قبول هم نیست.
آیا ایران امروز شکنندهتر هست؟ با توجه به اتفاقی که برای رژیم بشار اسد در سوریه افتاد و با تضعیف حزبالله و حماس، آیا این موضوع منجر به تضعیف ایران شده است؟
رئیس جمهور: من ارتباطی به آن شکل نمیبینم، شاید یکسری دوستان در منطقه به آن شکل هستند، ولی ما در داخل نسبت به سال گذشته خیلی قویتر و منسجمتر شدیم. ارتباط و مشارکت و امنیت داخلی ما افزایش پیدا کرده و مشارکت مردم در سیاستگذاری در حکومت و در همراهی، نسبت به گذشته خیلی بیشتر شده است.
آنها بود و نبودشان بر ما، از نظر اینکه در داخل کشور باید با چه قدرتی عمل کنیم، تاثیری نداشته است.
من در رقابتهای انتخاباتی و بعد از انتخابات داشتیم، شعارم این بود و تلاش میکردیم مردم به صحنه بیایند و رای بدهند. همه حرفم این بود که در داخل کاری خواهیم کرد که همه مردم بتوانند در سیاست، مدیریت و تصمیمگیری شرکت کنند و با همسایگانمان هم سعی خواهیم کرد که با دوستی و با ارتباطات صمیمی زندگی کنیم. ما به هیچوجه به دنبال جنگ و درگیری در منطقه نبودیم، نیستیم و نخواهیم بود.
اول انقلاب هم این عراق بود که به ما حمله کرد، ما به هیچجا حمله نکردیم و نخواهیم کرد، ولی اگر به ما حمله کنند پاسخهای دندانشکنی خواهیم داد.