روایت موسوی لاری از اظهارات امیر دوبی درباره فرودگاه امام خمینی/ بگم بگم ها و انگ زدنها موجب شد جامعه موجب سردرگمی شد
![روایت موسوی لاری از اظهارات امیر دوبی درباره فرودگاه امام خمینی/ بگم بگم ها و انگ زدنها موجب شد جامعه موجب سردرگمی شد روایت موسوی لاری از اظهارات امیر دوبی درباره فرودگاه امام خمینی/ بگم بگم ها و انگ زدنها موجب شد جامعه موجب سردرگمی شد](https://motamedpress.com/wp-content/uploads/2025/02/روایت-موسوی-لاری-از-اظهارات-امیر-دوبی-درباره-فرودگاه-امام.jpg)
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، عبدالواحد موسوی لاری وزیر کشور در دولت اصلاحات در مراسم تجلیل از احمد خرم، وزیر راه و ترابری در دولت اصلاحات، گفت: رابطه تنگاتنگی بین شکرگزاری و افزایش نعمت وجود دارد؛ اگر شکری صورت بگیرد، نتیجه قهری آن افزایش نعمت است. همچنان که نتیجه قهری کفران نعمت، عذاب است.
بنابر روایت جماران، وی در ادامه اظهار داشت: مهمترین عامل توسعه، نیروی انسانی است اگر قدر سرمایه انسانی یعنی این نعمت، در جامعه دیده شد، نعمت افزایش پیدا میکند. اما اگر صاحبان اندیشه و علم، اگر سرمایه انسانی نادیده شدند، عذاب الهی و ویرانی بر آن جامعه نازل میشود. یعنی توسعه موفق انجام نمیشود. اگر به نیروی انسانی و نخبگان توجه نشود به شکل طبیعی پسرفت خواهد کرد.
وزیر کشور دولت اصلاحات ادامه داد: دو عامل وجود دارد، عامل نخست آنکه در ابتدای دهه هفتاد بدون توجه به نتایج آن نظارت استصوابی رخ داد. نظارت استصوابی بزرگترین ضربه را به جامعه ما زد. کنار گذاشتن نیروهای خدوم توانمند و مدیر و مدبر به جامعه ضربه زد. عامل دوم روی کار آمدن کسانی بود که اثبات خود را در نفی دیگران میدیدند. بگم بگم ها و انگ زدنها موجب شد جامعه موجب سردرگمی شد.
موسوی لاری وزیر کشور در دولت اصلاحات در مراسم تجلیل از احمد خرم، وزیر راه و ترابری در دولت اصلاحات، گفت: چهرههایی که میتوانستند جامعه را به سمت متین و در شان مردم پیش ببرند، را زیر ضربهها و تهمتها قرار دادند. نتیجه آن شد که اکنون بیش از ۶۰ درصد مردم در انتخابات شرکت نمیکنند و اگر شرکت میکنند با هدف تغییر است. نتیجه وضعیت امروز، آن است که نیروهای اصیل را کنار گذاشتیم. اگر راهی برای بهبود پیدا شود باید از همان جا که تخریب آغاز شد راه باز شود. باید اجازه دهند نیروهای کارآمد بدون سانسور بیایند کار کنند و فعالیت کنند.
موسوی لاری افزود: در پروژه فرودگاه امام (ره) در جزییات ریز آن بودم، شنیدم که امیر دبی طرح توسعه فرودگاه دبی را متوقف کرده بود و گفته بود بگذارید ببینیم سرنوشت فرودگاه امام ایران چه میشود. این مساله مهمی است. اگر فرودگاه امام (ره) آنگونه که طراحی شده و مورد نظر دولت اصلاحات و مسئولانه امر ساخته میشد، ایران به عنوان کریدور شرق و غرب و بهترین نقش را در حمل و نقل هوایی دنیا را ایفا میکرد؛ اما متاسفانه به آن شکل شد. یا پروژه دیگری در خصوص راه آهن نیز اینچنین شد. اگر روزی آقای خرم صلاح بدانند و برای جامعه بازگو کنند خواهیم فهمید که چه اتفاقات نامیمونی افتاده است.
۲۹۲۱۹