اخبار سیاسی

ماهیت انقلاب، استبدادستیزی در داخل و مبارزه با استعمار خارجی بود

خبرگزاری مهر

ماهیت انقلاب، استبدادستیزی در داخل و مبارزه با استعمار خارجی بود

به گزارش خبرنگار مهر، حجت الاسلام مجید انصاری معاون حقوقی رئیس جمهور در همایش بین‌المللی داوری دعاوی ایران و ایالات متحده، گفت: در پی وقوع انقلاب اسلامی مردم ایران که بزرگترین و اثرگذارترین حادثه نیمه دوم قرن بیستم بود، آثار گسترده آن در منطقه و جهان موجب تغییرات شگرفی شد.

وی افزود: ماهیت انقلاب، استبداد ستیزی در داخل و مبارزه با استعمار خارجی بود و آهنگ استقلال خواهی با محوریت خواص و اراده مردم بود؛ هر چند پیامدهای انقلاب همچنان ادامه دارد.

معاون حقوقی رئیس جمهور در ادامه سخنان خود، اظهار کرد: حادثه بعدی بعد از انقلاب، تصرف سفارت آمریکا و پیامدهای بعدی آن بود که با تدبیر مسئولان وقت و هدایت امام به عنوان رهبر انقلاب اسلامی، موضوع به مجلس شورای اسلامی سپرده شد.

وی ادامه داد: بعد هم در قالب بیانیه‌های سه‌گانه الجزایر، موضوع حل و فصل مسالمت‌آمیز دعاوی ایران و آمریکا مطرح شد و بر پایه این نیاز و تصویب قانونی دیوان داوری بین‌المللی، دعاوی ایران و آمریکا شکل گرفت و متعاقب آن مرکز خدمات حقوقی بین‌المللی که هر دوی این نهادها تا امروز ادامه دارد.

حجت الاسلام انصاری بیان کرد: به‌گونه ای که این دیوان رکورددار است به‌گونه ای که ۴۳ سال استمرار زمانی دارد و به لحاظ حجم کار نزدیک به تقریباً چهار هزار پرونده در آنجا حل و فصل شده است.

وی گفت: به گونه‌های مختلف از رسیدگی‌های ماهوی و انجام داوری تا صلح و سازش های موردی بوده است که البته وزن همه پرونده‌ها یکسان نبوده و طبعاً آموزه‌های پرونده‌ها هم مختلف است، اما گنجینه‌ای از دانش حقوقی تبلور یافته در میدان کارزار تمام میان یک کشور انقلابی مستقل مردمی و در تقسیم بندی‌های سیاسی جهان از جهان سوم، با ابر قدرت بلامنازع سیاسی و حقوقی و اقتصادی و همه جانبه جهان بوده است.

حجت الاسلام انصاری تاکید کرد: از این جهت مسئله آرایی که صادر شده است خیلی مهم است. مسیری که دیوان طی کرده و دستاوردی که داشته است مهم بوده است.

معاون حقوقی رییس جمهور در ادامه عنوان کرد: وقتی که دوستان و همکارانم در معاونت حقوقی فرمودند چنین همایشی را تدارک دیده‌اند، ابتدا تردید داشتم حضور یابم، چون همایش‌ها در کشور ما نوعاً تشریفاتی است و کم دستاورد، اما وقتی که جزییات برنامه‌ها و فلسفه آن را و دستاوردهای آتی که بر این همایش که امروز در دانشگاه تهران و فردا در دانشگاه قم برگزار می‌شود را دیدم، تصمیم گرفتم حتماً در این همایش شرکت کنم.

حجت الاسلام انصاری تاکید کرد: ما قهرمانان ملی گمنام زیادی در عرصه‌های اقتصادی، دیپلماسی و مشخصاً در همایش امروز در عرصه حقوق داریم که اینها هم با همان انگیزه‌های دفاع از ملت ایران از حقوق و عظمت ایران در کارزارهای بسیار دشوار و نابرابر فداکاری کردند و ایستادند تا با استدلال و استحکام در برابر امریکا نترسیده و نه هراسیده و ابهت سازمان حقوقی آمریکا و پشتیبانی‌هایی که داشته است آنها را مغفور نکرد و توانستند پیروز بشوند که من همینجا دست یکایک عزیزان رو می‌بوسم و سر تعظیم در برابر آنان و عظمت کاری که کردند، فرود می‌آورم.

حجت الاسلام انصاری بیان کرد: این همایشی است بسترساز برای استفاده اساتید و دانشجویان ارجمند و موجب پیوند میان دانشجویان و اساتید بر محور این پرونده‌ها و داده‌ها و میراث گرانبهایی است که در قالب ۳۶ جلد کتاب به زبان انگلیسی چاپ شده است، و ۱۲ جلد کتاب به زبان فارسی چاپ شده است و جلد سیزدهم در حال تدوین است ظرفیت بزرگی است که در اختیار جامعه حقوقی کشور دانشکده‌های مربوطه قرار بگیرد ولی ای کاش زودتر مورد استفاده قرار می‌گرفت.

وی با اشاره مجدد به قهرمانان ملی ما در بخش حقوقی بیان کرد: مردم ایران باید این قهرمانان ملی خود را در همه عرصه‌ها از جمله در عرصه حقوق، بشناسند. در عین حال نقش دکتر افتخار جهرمی در تاسیس مرکز حقوقی و در راهبری این پرونده‌ها و نیز رؤسای پس از ایشان در این مرکز و در دیوان و نیز نقش داوران بسیار توانا و وکلای بسیار ارزشمند ما و مجموعه کارکنانی که طی این ۴۳ سال در دفتر لاهه و پاریس و تهران فعال بوده‌اند حایز اهمیت است و واقعاً ستودنی است و ما قدرشناس عزیزان و کار بزرگشان هستیم.

معاون حقوقی رئیس جمهور گفت: نکته اول اینکه گرچه این دیوان برای حل و فصل مسائل ایران و آمریکا ایجاد شده و ۱۷ پرونده بیشتر در این خصوص نداریم ولی این ظرفیت برای دفاع از حقوق کشور و آموزش دانشجویان عزیز و مهمتر از آن پشتیبانی تمام حقوقی‌های دستگاه‌های مختلف نظام مورد نیاز و استفاده خواهد بود و لذا ما مصمم هستیم مرکز خدمات را هم به لحاظ کیفی و هم کمی تقویت و تجهیز کنیم.

وی ادامه داد: یکی از موضوعات مهم این است که از ابتدا اگر تمهیدی اتخاذ می‌شد و داوری‌ها به صورت آنلاین برگزار می‌شد و حداقل از زمانی که این ابزار نوین ارتباطی در اختیار بود این کار صورت می‌گرفت طبیعتاً یک کلاس بسیار ارزشمند و فراتر از آموزش نظری در خدمت دانشجویان و اساتید قرار می‌گرفت.

حجت الاسلام انصاری با اشاره به موضوع جوانگرایی در بخش حقوقی گفت: بحث چرخش بیشتر وکلای اعزامی، داوران اعزامی و به نوعی جوان گرایی در این عرصه، یکی دیگر از برنامه‌های ماست. ما از این ظرفیت برای اینکه دوستان بتوانند در میدان عمل کار را بهتر بیاموزند و نظراتشان را در میدان عمل به تجربه کرده و بارور کنند.

وی‌افزود: به هر حال ایران وضعیت خاص خودش رو دارد و همچنان آمریکا و برخی دیگر سر آشتی با ملت ما را ندارند و از موضع تحکم برخورد می‌کنند و ما نمی‌توانیم در برابر آنها دست بسته باشیم و این کارزار حقوقی در کنار کارزار دیپلماتیک و در کنار کارزارهای اقتصادی و دیگر فعالیت‌ها باید با قوت ادامه یابد.

معاون حقوقی رئیس جمهور عنوان کرد: همچنان که رهبر معظم انقلاب فرمودند و رئیس جمهور محترم تاکید کردند ما سر جنگ و دعوا با هیچ کشوری و با هیچکس را نداریم و اگر هر کشوری از جمله آمریکا و بر پایه حقوق بین الملل و بر پایه به رسمیت شناختن ملت ایران و اراده ملت ایران و خواست مردم ایران آمادگی مراوده و تعامل عادلانه و قانونمند و ضابطه مند را دور از تحکم استکباری داشته باشد، جمهوری اسلامی ایران همواره اعلام کرده که آماده است.

وی ادامه داد: ما امیدواریم روزی جنگی در هیچ نقطه از جهان نباشد ولی نمی‌توانیم در برابر جنگ‌های تحمیلی اقتصادی، در غالب تحریم یا جنگ‌های حقوقی و در غالب اتهام افکنی، دست بسته باشیم.

حجت الاسلام انصاری گفت: یک کشور قربانی تروریسم، متهم بشود به همکاری با تروریست‌ها و یک ملتی که در خاک خودش به وسیله یک دولت بیگانه مورد هجوم تروریستی قرار می‌گیرد نمی‌تواند دست بسته باشد.

وی‌افزود: ما در عرصه حقوقی همزمان باید در این موضوعات در کنار سایر اقدامات مجهز شویم، لذا حقوقی‌های دستگاه‌ها باید تقویت و مرتبط و تجهیز شوند.

معاون حقوقی رئیس جمهور ادامه داد: یکی از نقاط ضعف متن، قرار دادهای ماست. نوعاً در قراردادهای بین المللی دستگاه‌ها و حقوقی‌ها از ظرفیت حقوقدانان برجسته کشور کمتر استفاده کرده و از دانش حقوقی در تنظیم قراردادها کمتر بهره برده می‌شود، لذا شاهد شکل گیری انواع دعاوی و تحمیل هزینه‌های سنگین بر کشور هستیم. این رو می‌توان با این هم افزایی، هماهنگی و راهبری سازمان حقوقی کشور، هزینه‌ها را کاهش داد.

معاون حقوقی رئیس جمهور با مخاطب قرار دادن حقوقدانان کشور بیان کرد: همینجا بنده فراتر از این بحث حقوق بین الملل از تمام حقوقدانان کشور، فرهیختگان اساتید دانشجویان محترم دعوت می‌کنم که به ساماندهی نظام حقوقی کشور کمک کنند تا به کمک هم بتوانیم سطح دانش حقوقی جامعه را ارتقا دهیم. جامعه ما از کمبود دانش حقوقی آسیب دیده و آسیب می‌بیند و بسیاری از حقوق شهروندی به حقوق اساسی مردم از رهگذر عدم احاطه به حقوق خودشان گاهی نادیده گرفته یا لگد مال می‌شود، لذا شما نگهبانان حقوق اساسی مردم و پاسداران حقوق شهروندی، هستید.

حجت الاسلام انصاری تاکید کرد: ما می‌توانیم در یک تعهد انسانی و اسلامی در عرصه‌های حقوقی به کمک مردم آمده و دستگاه‌هایی که در خدمت مردم هستند نیز برای تحکیم توان حقوقی آنها به میدان آیند. لذا من از شما دعوت می‌کنم و دست همکاری به سمت همه شما عزیزان و دیگر حقوقدانان کشور دراز می‌کنم.

وی افزود: انشالله بتوانیم در آینده نشستی را با حضور رئیس جمهور محترم و احتمالاً در روز تصویب قانون اساسی در آذر ماه داشته باشیم تا در خدمت شما و دیگر عزیزان مجدداً سعی می‌کنیم تا انشالله مسئله حقوق و پایبندی به حقوق شهروندی و حقوق اساسی را بتوانیم در کشور نهادینه کنیم.

معاون حقوقی رئیس جمهور با اشاره به جنایات رژیم صهیونیستی در غزه اظهار کرد: مایه شرمساری جامعه جهانی و همه طرفداران حقوق انسان و بشر است که ما در دورانی زندگی می‌کنیم که همه حقوق بشر در تمام اشکالش یکجا و ماه هاست که در بدترین شکل خود نقض در غزه می‌شود و تبدیل به یک رویه شده است.

وی ادامه داد: به جای مردم مسلمان غزه فرض کنیم یک ملتی مسیحی یا یهودی یا اصلاً فاقد آیین ولی انسان، امروز قربانی قدرت‌هایی است که ادعای حقوق بشری می‌کنند، اما تمامی کنوانسیون‌ها، میثاق‌ها، معاهدات و منشور سازمان ملل را زیر پا له کردند و گاهی در ظرف یک روز انواع جرائم مختلف را یکجا انجام می‌دهند.

حجت الاسلام انصاری گفت: کوچ اجباری مردم، کشتار کودکان و زنان، ویرانی بیمارستان‌ها، مساجد و بمباران مراکز غیر نظامی و نیز از بین بردن زنان و کودکان بی پناه را انجام می‌دهند. از سویی شرم آور است که یک وزیر خارجه کشور مدعی تمدنی دیرین در اروپا، می‌گوید نقض حقوق بشر یا قتل عامی را در غزه نمی‌بینیم.

وی خطاب به مقامات غربی تاکید کرد: آیا ۲۱ هزار کودک به خون خفته و تکه پاره شده را شما نمی‌بینید؟ چند هزار انسانی که ۸۵ درصد آنان غیر نظامی بوده‌اند را نمی‌بینید؟

حجت الاسلام انصاری اظهار کرد: واقعاً زمان آن رسیده است که جامعه حقوقی جهانی صرف نظر از ملیت و نژاد و دین و آیین به حرمت حقوق انسان و دانش الهی و انسانی در یک حرکت و انسجام بین المللی اقدامی کنند.
وی افزود: آنچه که ناهنجاری محض است هنجار این روزها است و در برابر کشوری همان مردمی که به زور از خوانده رانده شدند و در اردوگاه اسارت متهم به تروریسم می‌شوند و اگر از خودشان دفاع کردن اقدامشان تروریستی است و اگر کشوری مثل ایران از آنها حمایتی کرد می‌شود حامی تروریست‌ها و هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران از سوی این کشورها تحریم می‌شود و [به افکار عمومی می‌گویند] شما به کشوری پرواز می‌کنید که آنجا تروریست‌ها هستند!

معاون حقه رئیس جمهور اظهار کرد: تروریست‌ها چه کسانی هستند هستند؟ آیا زن و مرد فلسطینی یا لبنانی تروریست هستند؟ در اینجا خواستم این رنج بشر امروز را بیان کنم و فکر می‌کنم ما یک مسئولیت مشترک بین المللی در جامعه حقوقی داریم که انشالله بتوانیم در این زمینه گامی برداریم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا