اخبار فرهنگی

انقلاب دیجیتال؛ تأثیر شبکه های اجتماعی بر نحوه خرید کتاب

رمان‌هایی که به سریال‌های تلویزیونی بدل می‌شوند، از اعتبار بیشتری برخوردار می‌شوند و تقریباً چهار برابر بیشتر از دیگر کتاب‌ها به فروش می‌رسند.

خبرگزاری تسنیم

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، گزارش «چشم‌انداز اقتصاد خلاق» که توسط کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل متحد (UNCTAD) در چند ماه اخیر منتشر شد، دیدگاه‌هایی در مورد اقتصاد خلاق و تجارت بین‌المللی کالاها و خدمات خلاق ارائه می‌دهد. گزارش امسال بیش از هر چیز بر تأثیر دیجیتالی‌سازی و هوش مصنوعی بر اقتصاد خلاق، چالش‌های رقابتی و تلاش‌ها برای پایداری محیط زیست تمرکز دارد.

این گزارش آماری نشان می‌دهد اقتصاد خلاق به‌سرعت در حال رشد است و به‌ویژه در کشورهای در حال توسعه، به‌طور قابل‌توجهی به توسعه اقتصادی و ایجاد اشتغال کمک می‌کند. بخشی از این گزارش به صنعت نشر در این رهگذر و تأثیر فناوری‌های نوین بر این عرصه اختصاص دارد. بنا بر این گزارش که متن آن توسط نمافر منتشر شده، براساس یک نظرسنجی در صنعت نشر، سازمان جهانی مالکیت فکری(WIPO) چندین مشکل را در اندازه‌گیری صنعت جهانی نشر شناسایی کرده است که شامل نرخ پاسخ‌دهی پراکنده، عدم وجود تعاریف و روش‌شناسی استاندارد و اختلافات در داده‌های گزارش شده از انتشارات دیجیتال می‌شود.

با وجود این محدودیت‌ها، افزایش اندک اما قابل تشخیص در دسترسی به داده‌های صنعت جهانی نشر که از سال‌های 2020 و 2021 جمع‌آوری شده است، همچنان مسیر احتمالی این صنعت را نشان می‌دهد. براساس چندین آمار، مانند تعداد کل نسخه‌های فروخته شده، درآمد فروش و تعداد کل ثبت‌نام‌های ISBN صنعت کتاب و نشر در اکثر کشورهای مورد مطالعه رشد داشته است. 

تأثیر شبکه‌های اجتماعی آنلاین بر صنعت کتاب و نشر

رشد صنایع کتاب و نشر تحت تأثیر شبکه‌های اجتماعی آنلاین و موفقیت‌های به هم پیوسته سرویس‌های استریم دیجیتال و اقتباس‌های داستانی قرار گرفته است. به عنوان مثال، تیک تاک بخشی از آگاهی و رفتار مصرف‌کنندگان این صنعت را تحت تأثیر قرار داده است. BookTok جامعه کاربران تیک تاک که دیدگاه‌های خود را در مورد کتاب‌ها به اشتراک می‌گذارند، به افراد این امکان را داده است که با استفاده از احساسات و تصاویر، بر فروش و محبوبیت کتاب‌های فیزیکی تأثیر بگذارند. (اکونومیست، 2023). دیجیتال‌سازی همچنین تأثیر مثبت خود را از طریق اقتباس‌های سریال‌های تلویزیونی و فیلم بر این صنایع نشان داده است. 

فروش 4 برابری آثار اقتباسی

بخش دیگر این گزارش به تأثیر ورود کتاب‌ها و ادبیات داستانی به عرصه فیلم اختصاص دارد. قابل اطمینان بودن ادبیات به عنوان منبع محتوا باعث افزایش مداوم این قراردادهای اقتباس ادبی شده که به نوبه خود موجب افزایش فروش کتاب و احیای عناوین قدیمی شده است. به عنوان مثال براساس داده‌های جمع‌آوری شده توسط آتلانتیک، رمان‌هایی که به سریال‌های تلویزیونی بدل می‌شوند، از اعتبار و شناخت بیشتری برخوردار می‌شوند و تقریباً چهار برابر بیشتر امتیاز و دو برابر تعداد استناد در مقالات علمی را نسبت به رمان‌هایی که اقتباس نمی‌شوند، به دست می‌آورند. 

رشد صنعت مانگا و دیجیتال‌سازی آن

نمونه جالب دیگری از تعامل بین بازارهای فیزیکی و دیجیتالی، بازار مانگا است که در سال 2022 به 2.5 برابر اوج فروش قبلی خود در سال 2007 رسید. این رشد تا حدی به دلیل در دسترس بودن انیمه‌ها در پلتفرم‌های دیجیتال است که به عنوان یک دروازه به سمت آثار چاپی اصلی که بسیاری از عناوین از آنها اقتباس شده‌اند، عمل می‌کند. به عنوان مثال، جلد 1 «حمله به تایتان» پرفروش‌ترین مانگای سال 2021 شد، با وجود اینکه 10 سال از انتشار آن می‌گذشت. تقاضای فزاینده‌ای که صنعت کاغذ و چاپ با آن روبروست و نمی‌تواند به راحتی آن را برآورده کند، در نتیجه منجر به گسترش کانال‌های فروش بازار براساس پلتفرم، ژانر و موقعیت جغرافیایی شده است. خدمات نشر دیجیتال مانگا، مانند کتاب‌های الکترونیکی، اشتراک‌ها و برنامه‌های موبایلی، نیز به گسترش صنعت کتاب و نشر در سایر صنایع خلاق کمک کرده‌اند. 

همانطور که اقتباس از کتاب‌های کمیک ابرقهرمان توانست به صنعت فیلم و تلویزیون کمک کند، موفقیت مانگا نیز منجر به ایجاد همکاری‌هایی بین صنایع کتاب، نشر و موسیقی شده است.

انتشارات نوپای Lze Press که به وب‌تون‌های کره جنوبی اختصاص دارد(مانهوا به تمامی کتاب‌های کمیکی گفته می‌شود که در کشور کره جنوبی طراحی شده‌اند. نسخه دیجیتال مانهوا وب‌تون نام دارد). در سال 2022 مجموعه‌ای از عناوین رمان گرافیکی را منتشر کرد، این انتشارات نوعی همکاری میان کی‌پاب و وب‌تون‌ها شکل داد و هنرمندان بزرگ صنعت موسیقی مانند BTS آثار خود را به نمایش گذاشتند. این عناوین از آن زمان به 10 زبان مختلف منتشر شده‌اند و به طور مشترک بیش از 70 میلیون بازدید داشته‌اند که نشان دهنده منافع متقابل بالقوه همکاری‌های خلاقانه متقابل صنایع است.

انتهای پیام/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا