اخبار فرهنگی

بستر بسیاری از اتفاقات میدانی، جنگ روایت‌هاست

خبرگزاری مهر

بستر بسیاری از اتفاقات میدانی، جنگ روایت‌هاست

‌خبرگزاری مهر _ گروه فرهنگ و ادب: علی عبدی، را به‌عنوان کارشناس یهودیت و صهیونیسم می‌شناسند. به همین‌دلیل نظرات و مواضع واقع‌گرایی در این‌زمینه دارد. جایزه فلسطین هم رویدادی است که بناست به‌عنوان یکی از اتفاقات حوزه مقاومت در سنگر ادبیات برگزار شود. به همین‌بهانه با این‌کارشناس به گفتگو نشستیم تا از زاویه‌ای جز ادبیات به آن بپردازیم.

مشروح این‌گفتگو در ادامه می‌آید؛

* آقای عبدی روایت مبارزه و تبیین جنگ یک‌سال اخیر مقاومت اسلامی در برابر رژیم صهیونیستی و حامیان آن چه‌قدر اهمیت دارد؟

همان‌طور که حضرت آقا فرمودند، یکی از عرصه‌های مهم طوفان‌الاقصی و جنگ اخیر که ابعاد منطقه‌ای به خود گرفته، جنگ روایت‌هاست. ما عملاً دو جنگ را هم‌زمان در مقابل خود داریم؛ جنگ نظامی و عرصه‌هایی همچون اطلاعاتی‌امنیتی که آن را به میدان تعبیر می‌کنیم. بخشی از این‌میدان، فلسطین و غزه و لبنان است که ممکن است به جاهای دیگر نیز سرایت کند. به‌موازات، جنگ دیگری در عرصه ذهن‌ها و قلب‌ها داریم که جنگ روایت‌هاست.

اگر اهمیت جنگ روایت‌ها از جنگ در میدان بیشتر نباشد، قطعاً کمتر نیست. زیرا بستر بسیاری از اتفاقات در میدان، جنگ روایت‌هاست. البته این دو، رابطه دیالکتیکی و رابطه تأثیر و تأثری دارند؛ اما صرفاً به این معنا نیست که میدان یا جنگ روایت‌ها اثر می‌گذارد. مسئله اینجاست که اثر جنگ روایت‌ها بیشتر از خود میدان است که در این مسئله امروزه رسانه حرف اول را می‌زند.

* به‌نظر شما رسالت اهالی رسانه و قلم در این مبارزه تاریخی چیست؟

در بحث جنگ روایت‌ها، مهم‌ترین کار و پررنگ‌ترین نیاز، تولید روایت است. روایت هم انواع و اقسام دارد؛ از روایات روزانه درباره تحولات گرفته که بیشتر وظیفه رسانه‌های خبری و تحلیلی است تا روایت پژوهشی و داستانی در قالب رمان و کتاب مصور و هرچه بتوان از دل آن روایتی با هدف دفاع از حق و تقبیح جبهه باطل تولید کرد.

* فکر می‌کنید با توجه به خلأ جدی در حوزه تولیدات مکتوب برای آگاهی‌بخشی درباره فلسطین، برگزاری جایزه می‌تواند اثربخش باشد؟

چرا که نه؟ حتماً مفید خواهد بود! چون یکی از عوامل اصلی رشد در حوزه فرهنگ و هنر، تشویق است؛ همان‌طور که قرآن می‌فرماید وقتی راه رشد و راه غی از هم تبیین و جداسازی شده، یکی از بهترین راه‌های گسترش و رشد مسیر حق، تشویق آن مسیر و در مقابل تقبیح مسیر باطل است. برگزاری این جوایز ادبی همان رشد مسیر حق است.

* اتحادیه‌ها و انجمن‌های ادبی کشورهای منطقه یک جایزه جهانی ادبی با موضوع فلسطین را سال ۱۳۹۷ تأسیس کرده‌اند.

چه خوب! باید از این‌بابت خدا را شکر کرد!

* به‌نظرتان چنین‌جایزه‌ای چگونه می‌تواند به آگاهی‌بخشی درباره فلسطین کمک کند؟

جوایز می‌توانند به فرد نخبه‌ای که در این عرصه در حال فعالیت است و همچنین به فعال ادبی و فعال فرهنگی کمک کند. چنین‌رویدادی صرفا به‌طور مستقیم کمک نمی‌کند؛ اما فضاسازی این جوایز و تشویق آن‌ها می‌تواند کنجکاوی جامعه را برانگیزد چون تشویق تولیدکننده، مخاطب را به سمت اثر تولیدشده می‌کشاند. اما تبلیغ و تبیین بیشتر جایزه فلسطین و همچنین جا انداختن علت و چرایی برپایی‌اش هم مهم است. معرفی برگزیدگان و آثار منتخب نیز موجب اثرگذاری جایزه می‌شود.

* شما که فعال حوزه فلسطین هستید، پیشنهادی برای بهتر دیده شدن این حرکت فرهنگی دارید؟

خود ما در حال حاضر از برگزاری این جایزه بی‌اطلاع هستیم. می‌بینید؟ ضعف اطلاع‌رسانی از همین‌جا باید چاره شود. این‌جایزه باید با ابزارهای تبلیغی بیشتری معرفی شود. یعنی حداقل از دو ماه پیش از برگزاری جایزه، تبلیغاتش آغاز شود و تا بعد از برگزاری جایزه ادامه‌دار باشد. در مجموع فرایند تبلیغ نباید با دو خبر جمع شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا