اخبار فرهنگی

تئاتر کودک و نوجوان نیازمند حمایت است/ نقش صداوسیما در تبلیغات

خبرگزاری مهر

تئاتر کودک و نوجوان نیازمند حمایت است/ نقش صداوسیما در تبلیغات

امیر شیخ جبلی که با نمایش «شازده کوچولو» از اصفهان در بخش مسابقه نوجوان بیست و نهمین جشنواره بین‌المللی تئاتر کودک و نوجوان حضور دارد، درباره روند تولید این اثر نمایشی به خبرنگار مهر گفت: «شازده کوچولو» اقتباسی است از اثر آنتوان دو سنت اگزوپری که در تولید آن تلاش شده ضمن وفاداری به اصل داستان، منطبق با شرایط زبانی، فرهنگی و جامعه مخاطب بازآفرینی مناسب و متناسب برای قاب صحنه و زبان صحنه تولید شود. وجود جنبه‌های عمیق انسانی، زیبایی و جذابیتی که داستان «شازده کوچولو» در ذات خود دارد و همچنین دارا بودن مضمونی عمیقاً انسانی که با برگردان مناسب با فرهنگ و شرایط زیستی مخاطب منطبق شود و با ظرافت‌های درونی و نمادین شخصیت‌ها همراه است، می‌تواند روی رشد سنی، فکری و رفتاری مخاطب خصوصاً مخاطب کودک و نوجوان تأثیرگذار باشد.

وی ادامه داد: این اثر نمایشی در طول ۲ سال گذشته به همت حوزه هنری سه دوره اجرای عمومی در اصفهان داشت و با استقبال خوبی از سوی مخاطبان کودک، نوجوان و بزرگسال مواجه شد و توانست ارتباط بسیار خوبی با مخاطب خورد برقرار کند.

جبلی یادآور شد: استقبال از یک اثر هنری قاعدتاً به کیفیت اثر و شاخصه‌های کیفی آن باز می‌گردد. مخاطب امروزی به واسطه وسایل ارتباط جمعی از طریق رسانه‌های دیداری و شنیداری به آثاری با کیفیت در دنیا دسترسی دارد و نمی‌توان با تولید و اجرای آثاری سطحی و فاقد ویژگی‌های لازم آنها را به ویژه در شرایط فعلی جذب سالن تئاتر کرد و آشتی داد.

کارگردان «شازده کوچولو» درباره چالش‌هایی که در تولید و اجرای این اثر با آن‌ها مواجه بوده است، تأکید کرد: فارغ از مسائل و مشکلات مالی که در روند تولید دست به گریبان گروه‌های نمایشی است مسأله مهم تبلیغات و اطلاع‌رسانی دغدغه مهم ما در طول این سال‌ها بوده است. هر چند که بهترین تبلیغ یک اثر نمایشی کیفیت خود اثر بوده که خود را تبلیغ می‌کند و به نوعی مخاطب، مخاطب را دعوت به تماشا می‌کند اما مسأله این است که این روند اطلاع‌رسانی چهره به چهره و فرد به فرد ممکن است با توجه به بازه زمانی اندک اجرا پروسه‌ای طولانی را طی کند. در اینجا نقش مهم رسانه‌هایی مثل صداوسیما و شهرداری می‌تواند پررنگ‌تر جلوه کند. در تئاتر شهرستان بسیار بیشتر با مشکل عدم وجود بسترهای لازم و تعیین شده از سوی شهرداری و صداوسیما مواجه هستیم.

وی درباره اینکه آیا جشنواره تئاتر کودک و نوجوان تأثیرگذار است یا نه، توضیح داد: جشنواره تخصصی کودک و نوجوان به عنوان محلی برای تعامل گروه‌های نمایشی و ارائه آخرین تولیدات و دستاوردهای گروه‌های خاص تولید تئاتر برای کودک و نوجوان یا با کودک و نوجوان در کشور می‌تواند بسیار هدفمند و موثر عمل کند و در جهت ارتقای سطح کیفی آثار تاثیرگذار باشد. روندی که در سال‌های اخیر مشاهده می‌کنیم نشان‌دهنده روند رو به رشد این تفکر و هدف‌گذاری است.

جبلی درباره وضعیت کنونی تئاتر کودک و نوجوان، تصریح کرد: قاعدتاً اگر حمایت از پیش‌تولید تا اجرای اثر توسط نهادهای حامی و متولی انجام شود بر کیفیت تولیدات اثرگذار خواهد بود زیرا کودک و نوجوان امروز را که دسترسی به رسانه‌ها برای‌شان بسیار سهل‌الوصول است به راحتی نمی‌توان جذب قاب صحنه کرد مگر با خلق و تولید آثاری که همه‌جانبه شاخصه‌های کیفی را داشته باشند. این مهم قاعدتاً به مسائل مالی و منابع لازم حمایتی آن مرتبط است. به نظر من نمی‌توان در این برهه زمانی تئاتر کودک و نوجوان را از این بابت که توان تامین هزینه‌های خود را دارد رها کرد. اگر اثر تولیدی به ویژگی‌های مخاطب خود توجه نکند می‌تواند بر ذهن مخاطب خاص خود یعنی کودک و نوجوان تأثیری منفی بگذارد که تا سال‌های سال باقی بماند.

وی در پایان سخنان خود گفت: حوزه هنری کودک و نوجوان برنامه خاص و هدفمندی را آغاز کرده و آن هم حمایت از تولید تئاتر کودک و نوجوان به شکل خاص و با هدف‌گذاری مشخص است و امید می‌رود مسیری را که آغاز کرده‌اند با حمایت بیشتر و همه جانبه‌تر ادامه دهند. احتمالاً قرار است با حمایت حوزه هنری کودک و نوجوان یک دوره اجرای عمومی در تهران داشته باشیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا