جایزه جلال برای ارتقای ادبیات ملی تاسیس شده است
۲۰:۳۵ – ۰۳ بهمن ۱۴۰۳
آیین اختتامیه هفدهمین جایزه ادبی جلال آل احمد چهارشنبه سوم بهمن ۱۴۰۳ با حضور حضور سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، محسن جوادی معاون فرهنگی وزارت فرهنگ، غلامرضا امیرخانی رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی، ابراهیم حیدری مدیرعامل خانه کتاب، مسعود کوثری دبیر علمی هفدهمین جایزه جلال آلاحمد، اهالی قلم و اصحاب فرهنگ، ادب و رسانه در تالار قلم کتابخانه ملی برگزار و از برگزیدگان تقدیر شد.
سیدعباس صالحی در این مراسم با بیان اینکه جایزه ادبی جلال آلاحمد در ۱۷ سال فراز و فرودهایی داشت، گفت: این جایزه به جایی رسید که میتوان گذشته آن را دید و برای آینده آن برنامهریزی کرد. سه چشمانداز جایزه زبان فارسی، ادبیات ملی و ادبیات دینی است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی درباره اینکه ادبیات ملی چیست و چگونه جایزه جلال میتواند در خدمت آن قرار بگیرد، توضیح داد: جایزه ادبی ملی به معنی تضاد با ادبیات جهانی و همچنین منظور ادبیات نژادپرستانه نیست. ادبیات ملی در خدمت انسجام و همبستگی ملی قراردارد و میتواند روح وحدت را به جامعه منتشر کند.
به گفته او ادبیات تفرقهآفرین و فاصلهافزا نمیتواند ادبیات ملی باشد، ادبیات ملی ادبیاتی است که به هویت ملی کمک کند و بتواند در عین مبادله امتیازهای ملی را حفظ و از آنها نگهداری کند. ادبیات ملی ادبیات فرصتساز است در شرایطی که امکان گسست وجود دارد. ادبیات ملی، بو و رنگ تاریخ و جغرافیای آن ملت را دارد. ادبیات ملی ایرانی از چند هزار سال تاریخ و هزاران سال سابقه ادبی این منطقه نمونهبرداری میکند.
ادبیات ملی ملت را در مقابل خردهفرهنگها قرار نمیدهد
صالحی با بیان اینکه ادبیات ملی ادبیاتی است که خرده فرهنگهای داخل ملت را در درون خود قرار میدهد، ادامه داد: ادبیات ملی ملت را در مقابل خردهفرهنگها قرار نمیدهد. ادبیات ملی ایرانی خرده فرهنگهای اقالیم و مذاهب را به عنوان اجزای ملی تلقی میکند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید بر اینکه جایزه جلال برای ارتقای ادبیات ملی تاسیس شده است، ادامه داد: جلال ادیب ملی بود، میتوان با آثار او موافق یا مخالف بود و، اما جلال همواره یک ادیب ملی بود و برای ایران نوشت.
به گفته او اگر ویژگی ادبیات ملی تعلق به هویت ملی است، جلال در همه آثارش این تعلق به هویت ملی را به شکل ریشهدار داشت.
او افزود: اگر توجه به خرده فرهنگها را جزئی از ادبیات ملی میدانیم، جلال به امتیازها و تمایزهای رنگ و بوی مردم ایران توجه داشت.
منبع: ایرنا