ناشر فلسطینی برنده جایزه جهانی ولتر کیست؟
سمیر منصور ناشر فلسطینی که کتابخانه و موسسه بزرگ انتشاراتیاش در غزه چندی پیش برای بار دوم در حملات صیهونیستها تخریب شد، برنده جایزه جهانی ولتر شد.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، در مراسم اهدای جوایز سی و چهارمین کنگره بینالمللی ناشران(IPA) که 4 دسامبر در بخشی از نمایشگاه بینالمللی کتاب گوادالاخارا در مکزیک برگزار شد، سمیر منصور، ناشر فلسطینی، جایزه ولتر 2024 انجمن بین المللی ناشران را دریافت کرد.
این جایزه برای ناشران ، افراد، گروهها یا سازمانهایی است که معمولاً در میان فشار، تهدید، ارعاب یا آزار و اذیت، اعم از دولتها، سایر مقامات یا منافع خصوصی، آثار بحثانگیز منتشر کردهاند و همچنین اشران با سابقه برجسته در حمایت از ارزش های آزادی انتشار و آزادی بیان.
این ناشر فلسطینی جایزهای به ارزش 10 هزار فرانک سوئیس (بیش از 800 میلیون تومان) را به پاس ایستادگی و تعهد به آزادی نشر در شرایط دشوار دریافت کرد.
بیشتر IPA در استناد جایزه خود، کتابفروشی سمیر منصور را برای چاپ و نشر بخش مهمی از جامعه محلی غزه، چاپ آثار نویسندگان فلسطینی و نگهداری هزاران کتاب به زبانهای مختلف… شایسته دریافت این جایزه دانسته بود.
سمیر منصور در پیامی ویدیویی درباره کتابفروشی خود گفت: «کتابفروشیام در سال 2021 کاملاً نابود شد و سال بعد بازسازی شد، اما در جریان جنگ اخیر، دوباره هر دو شعبه از بین رفتند. با این حال، من همچنان به کار نشر که از کودکی با آن بزرگ شدهام ادامه میدهم. تسلیم در کار ما نیست.مهم نیست که امروز چقدر شرایط سختی داریم.»
کتابخانه سمیر منصور یکی از مهم ترین و بزرگترین کتابخانه های شهر غزه بود،که در حملات هوایی اسرائیل ویران شد. این کتابخانه بیش از 400 هزار کتاب در زمینه دین، فرهنگ، ادبیات، سیاست، اقتصاد و ادبیات کودک را در خود داشت، علاوه بر این فعالیت انتشاراتی با تمرکز بر انتشار آثار نویسندگان فلسطینی داشت.
کتابخانه سمیر منصور یک مرکز اجتماعی و فرهنگی برجسته در غره بود که به جامعه محلی و دانش آموزان مدارس فلسطینی خدمت میکرد. این کتابخانه در سال 2021 نامزد جایزه ولتر شد.
در اوایل دهه 1980، منصور تنها 15 سال داشت که اولین شغل خود را آغاز کرد و به پدرش در کتابخانه کمک می کرد. در سال 2000، او پروژه پدرش را با تأسیس یک انتشارات بیشتر توسعه داد و شروع به انتشار آثار نویسندگان محلی کرد، که بعدها به ویژه پس از محاصره شدید نوار غزه در سال 2006، به منبعی ضروری برای نویسندگان و مربیان فلسطینی تبدیل شد.
با اشغال کرانه باختری توسط اسرائیل این کتابخانه اولین بار در ماه مه 2021 توسط حملات هوایی اسرائیل تخریب شد، در فوریه 2022 با حضور عاطف ابوسیف وزیر فرهنگ فلسطین و تعدادی از نویسندگان و روشنفکران پس از حمایت از سراسر جهان این کتابخانه دوباره بازگشایی شد. این بنا در 100 متری محل قبلی خود بازسازی شد و افتتاحیه با پوسترهایی همراه بود که روی آن نوشته شده بود «مانند ققنوس از خاکستر، دوباره برمی خیزیم».
کتابخانه با 1000 متر مربع مساحت و 300 هزار جلد کتاب بازگشت، این کتابخانه در هفتههای اول حمله رژیم صیهونیستی به غزه دوباره ویران شد. تصاویر ویرانی دوباره این کتابخانه توسط سمیر منصور فیلمبرداری شده و در رسانههای جهان بازتاب گسترده داشت.
یادبودی جهانی برای نخستین زن ناشر ایرانی
انجمن بینالمللی ناشران همچنین در آغاز مراسم اهدای این جایزه به ناشران برجستهای که طی سال گذشته از دنیا رفتهاند، نیز ادای احترام کرد. در میان این چهرهها، نام شهلا لاهیجی نخستین زن ناشر ایرانی که دی ماه سال گذشته درگذشت نیز آورده شد.
رقبای سمیر منصوربرای دریافت این جایزه شامل عثمان کاوالا (فعال فرهنگی از ترکیه)، دوشان گویکوو (مدافع آزادی بیان از صربستان)، اسلامبک ازهاف (ناشر اسلامی از روسیه) و آندری یانوشکویچ (ناشر مستقل از بلاروس) بودند. این افراد هر یک به نوعی نماد مقاومت در برابر محدودیتهای آزادی نشر محسوب میشوند. در این مراسم، از ویکتوریا آملینا، نویسنده فقید اوکراینی که سال گذشته جان باخت، نیز تقدیر شد.
انتهای پیام/