اخبار فرهنگی

«پیاده روی شهرت»،روایت تغییر هدفمند سبک زندگی به نفع آمریکا!

کارگردان مستند «پیاده‌روی شهرت» گفت: دستگاه فرهنگی و رسانه‌ای غرب به ویژه آمریکا، بدون حضور ستاره‌ها و افراد مشهور نمی‌توانستند اهداف و ماموریت‌های خود را محقق کنند و سبک زندگی خاصی را حاکم کنند.

خبرگزاری تسنیم

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، فیلم مستند «پیاده‌روی شهرت» به کارگردانی حسین الهام در هشتمین جشنواره‌ی تلویزیونی مستند حضور دارد و از شبکه مستند سیما پخش می‌شود.

حسین الهام درباره‌ی سوژه‌ی این فیلم مستند توضیح داد: مستند «پیاده‌روی شهرت» درباره‌ی سنت شهرت است. ما در این مستند خیلی به دنبال تحلیل‌های پیچیده نبودیم و کمتر از منظر جامعه‌شناختی یا فلسفی به این موضوع پرداختیم، بلکه دنبال این بودیم که داستان زندگی و سرگذشت چند نفر از بازیگران مشهور هالیوود را که وارد دنیای شهرت شدند و خودشان را به قواعد و مناسبات دنیای شهرت سپردند روایت کنیم و موقعیت‌های مختلفی که برای آنان به وجود آمده را به تصویر بکشیم.

وی اضافه کرد: این فیلم مستند، 4 خرده داستان دارد که درباره‌ی 4 بازیگر زن هالیوود است و سعی شده با روایت داستان زندگی این ستاره‌ها، دنیای شهرت را با یک نگاه تاریخی تعریف و توصیف کنیم. دقت داشته باشید که برخی از ستاره‌های هالیوود از راه صنعت شهرت به دنیای سیاست نزدیک شدند، برخی زندگی‌شان را پای شهرت گذاشتند، بعضی سرخورده شدند و خود را از دایره شهرت خارج کردند و ما تلاش کردیم در بستر روایت این قصه‌ها، مناسبت صنعت شهرت و رفتار و سیاست‌های کمپانی‌های هالیوودی را روایت کنیم.

این فیلمساز مستند تاکید کرد: شهرت یک پدیده‌ی اجتماعی است که در حوزه‌ها و ساحت‌های دیگر اجتماع هم تأثیر مستقیم فرهنگی دارد و سبک‌های زندگی‌ را تغییر می‌دهد. اساسا روندهای تغییر سبک زندگی از طریق همین صنعت شهرت اتفاق افتاده است. بسیاری از مجله‌هایی که موضوع اصلی‌شان، سبک زندگی بوده و دستگاه فرهنگی و رسانه‌ای غرب به ویژه آمریکا، بدون حضور ستاره‌ها و افراد مشهور نمی‌توانستند اهداف و ماموریت‌های خود را محقق کنند و سبک زندگی خاصی را حاکم کنند. کل دستگاه فرهنگی و رسانه‌ها‌ی آمریکا مبتنی بر ستاره‌ها است. بدون پدیده‌ی شهرت، گزاره‌ی محوری و کلان پروژه‌ای مثل رویای آمریکایی هم به وجود نمی‌آمد. بنابراین ما با یک پدیده‌ی مهم و پیچیده طرفیم که تجربه و تاریخی را به جا گذاشته و مطالعه‌ی آن می‌تواند به شناخت مظاهر این پدیده در ایران هم کمک کند.

الهام درباره‌ی استفاده‌ی از تصاویر آرشیوی در این فیلم مستند گفت: وقتی سراغ روایت تاریخی می‌رویم، قاعدتاً دستمایه تصویری ما آرشیو است. به هر حال ما نمی‌توانیم در زمان سفر کنیم و محبوریم از اسناد، عکس‌ها و فیلم‌های آرشیوی استفاده بکنیم و با توجه به بودجه مجبوریم به آرشیو بسنده کنیم. فیلم ما مبتنی بر یک روایت آرشیوی است و آرشیوهای زیادی را از دوره‌های مختلف هالیوود و دهه‌های مختلف تاریخ آمریکا جمع‌آوری و در 4 خرده ‌داستان روایت کردیم و همه آن خرده‌ روایت‌ها را در نهایت در انتهای مستند در یک نقطه جمع‌بندی کردیم.

وی با تاکید بر این که سهم پژوهش تصویری در شکل‌گیری روایت این مستند قابل توجه بوده است، گفت: بخشی از پژوهش این مستند، تحقیقات کتابخانه‌ای است و چارچوب کلی و دنیای اصلی قصه‌ها بر مبنای این نوع پژوهش، شکل گرفت. نسبت اصلی ما با مسئله‌ی شهرت از مطالعه‌ی کتاب‌ها و مقالات به دست می‌آید. ضمن این که روایت‌هایی تاریخی هم از همین طریق به دست آوردیم، اما سهم پژوهش تصویری در تولید مستند خیلی زیاد بود. توجه به تحقیق در اسناد تصویری که آن دوره‌های تاریخی را بازتاب می‌دهند هم در روند تولید این مستند قابل توجه بود. مستندهای تاریخی، بیوگرافیک و گزارش‌های خبری زیادی را از دهه‌ها و موضوعات مختلف درباره آمریکا و هالیوود دیدیم.

الهام درباره‌ی بازتاب‌های تولید این مستند گفت: بعد از پخش تلویزیونی و یکی دو تا جشنواره مستند که شرکت کردیم، واکنش‌های مختلفی دریافت کردیم که به نظرم آمد که این جنس روایت‌ها برای مخاطب کمتر گفته شده و خیلی‌ها با این جنس روایت آشنا نیستند. شاید روایت‌های تحلیلی را شنیده باشند، شاید قصه سطحی ظهور و افول یک سوپر استار را بدانند، اما یک روایت قصه‌گو از یک پدیده‌ی اجتماعی در نسبت با زمینه‌های تاریخی و فرهنگی و سیاسی کمتر به مخاطبان ارائه می‌شود.

عوامل تولید این فیلم مستند عبارتند از:

تهیه‌کننده تدوینگر و کارگردان: حسین الهام، پژوهش و نگارش متن: علی نیک‌جو، سعید شیرخانی و مهدی اباذری، بازنویسی متن: حسین الهام، صداگذاری: امیر شابهاری، راوی: حمید محمدی، مترجم: مهدی کایینی و مجری طرح: گروه فرهنگی رسانه‌ای راوین.

براساس این گزارش، فیلم مستند «پیاده‌روی شهرت» امشب شنبه 26 آبان ماه ساعت 21 از شبکه مستند سیما پخش می‌شود و بازپخش‌های آن فردا یکشنبه 27 آبان ماه ساعت 9 صبح و 24 خواهد بود.

انتهای پیام/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا