اخبار فرهنگی

چرا نویسندگان صاحب سبک از چرخه ادبیات خارج شده اند؟

اکبر صحرایی نویسنده با انتقاد از پرشمار شدن حجم انتشار کتاب‌های فاقد سبک در حوزه رمان گفت:‌ برخی ناشران برای فرار از بدیهیاتی که حق نویسنده است،‌ باند نویسندگی راه انداخته‌ و با نویسندگان نوقلم که پیگیر حق و حقوق خود نیستند،‌ فعالیت را ادامه می‌دهند.

خبرگزاری تسنیم

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، چندی پیش مسعود کوثری دبیر علمی هفدهمین جایزه ادبی جلال در گفت‌وگو با تسنیم، از غیرعادی بودن کمیت رمان در ایران سخن گفت،‌ اشاره کوثری به حجم زیاد کتاب‌های منتشر شده در حوزه رمان و کیفیت پایین اغلب این آثار بود،‌ موضوعی که به کرات نویسندگان و کارشناسان حوزه ادبیات داستانی به آن اشاره کرده‌اند. حتی در دوره‌های مختلف جایزه جلال هیات داوران نیز به این وضعیت انتقاد کرده و خواستار تدبیری برای برون رفت از آن شده‌اند‌، موضعی که تا به امروز نتسجه‌ای نداشته است.

اکبر صحرایی نویسنده‌ای که اغلب او را با داستان‌های طنزش برای نوجوانان می‌شناسند و داوری دوره‌های مختلف جوایز ادبی در ایران را بر عهده داشته است،‌ از جمله نویسندگانی است که در چند سال اخیر بارها نسبت به وضعیت ایجاد شده هشدار داده است،‌ صحرایی از اصطلاخ کارخانه نویسندگی برای وضعیت موجود استفاده کرده است.

صحرایی در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم‌، دلیل اصلی وضعیت فعلی را که شاهد کاهش فعالیت جرفه‌ای در حوزه رمان و داستان و کاهش انتشار کتاب از سوی نویسندگان حرفه‌ای و پیشکسوت در سال‌‌های اخیر هستیم‌، دغدغه معاش عنوان می‌کند.

وی ادامه می‌دهد‌: متاسفانه در ایران نویسندگی هنوز یک حرفه تلقی نمی‌شود،‌ امروز شمارگان کتاب به 200 نسخه رسیده است،‌ نویسندگانی که در سال‌های دور وزن ادبیات را به دوش می‌کشیدند،‌ کجا هستند؟نویسنده‌ای که برای تالیف یک کتاب یک سال وقت و انرژی می گذارد و بعد یک ماه حقوق یک کارمند را نهایتا برای حق التالیف دریافت می‌کند،‌ چه انگیزه‌ای برای ادامه کار دارد؟

دغدغه معاش در حوزه نویسندگی بسیار مهم است،‌ ما در ایران نتوانستیم،‌ معاش نویسندگی را سازماندهی و حرفه‌ای کنیم. ده سال پیش جایزه‌ای 10 سکه به نفر اول اهدا می‌کرد،‌ آن جایزه همین امروز 10 میلیون تومان اهدا می‌کند، پس انگیزه‌ای وجود ندارد،‌ امروز بسیاری از نویسندگان اصلا علاقه‌مند به شرکت کردن در جوایز ادبی حتی معتبرترین‌ها نیستند.

به گفته صحرایی، یک زمانی نویسندگانی چون داوود امیریان، احمد دهقان،‌ محمدرضا بایرامی و … کار تولید می‌کردند،‌ اما امروز این نویسندگان کجا هستند؟ چرا نمی‌نویسند؟ چرا کاری از آن‌ها منتشر نمی‌شود؟ این مشکلات با تعویض دولت‌ها و مسئولان نیز تغییری نمی‌کند‌، چون ما ساختارمند به حل آن‌ها نپرداختیم.

این نویسنده تصریح کرد: یکی از دلایل اینکه نویسندگان حرفه‌ای از چرخش خارج شده‌اند‌،  حضور بسیار زیاد نویسنده‌های متوسط است،‌ برخی ناشران باند نویسندگی راه می‌اندازند،‌ نویسندگان نوقلم،‌ تک کتابه بدون هیچ سبکی،‌ گویی همه کتاب‌ها را یک نفر نوشته است،‌  این نویسندگان بدون سبک چون مطالبه‌ای از ناشر ندارند،‌ پیگیر مسائل حقوقی نمی‌شوند‌، با ناشر بهتر کار می‌کنند تا نویسندگانی که به حق و حقوق خود واقف‌اند،‌ پگیر چاپ کتابشان هستند و …نتیجه این تحرکات می‌شود،‌ حجم انبوهی از کتاب‌‌های زرد و غیر حرفه‌ای. مشابه اتفاقی که در تولید اثر درباره حاج قاسم سلیمانی رخ داد و نتیجه‌اش شد انتشار چند صد کتاب که آثار شاخص آن انگشت‌شمار بود.

 صحرایی در پایان اظهار امیدواری کرد،‌ دولتمردان و فعالان فرهنگی به سراغ نویسندگان حرفه‌ای مهجور بروند تا ادبیات از وضعیت فعلی خارج شود.

انتهای پیام/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا