کتابگردی چطور از رویکردی نمایشی خارج می شود؟
طرح کتابگردی امسال نیز به مانند هر سال درروز ۲۴ آبان با حضور احمد مسجد جامعی و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار می شود، اما این طرح چگونه از رویکردی نمایشی که به آن تبدیل شده میتواند رهایی یابد؟
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، فردا 24 آبان ماه همزمان با روز کتاب و کتابخوانی طرح کتابگردی که از جمله برنامههای اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران در هفته کتاب است، برگزار میشود، قرار است احمد مسجدجامعی مبتکر این طرح، اعضای هیئت مدیره اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران به همراه تعدادی از چهرههای فرهنگی کشور ساعت 8 صبح با حضور در کتابفروشی گویا در خیابان کریمخان کتابگردی سی و دومین هفته کتاب را رقم بزنند.
بازدید مسجد جامعی و دیگر چهرهای فرهنگی از کتابفروشیهای دیگر خیابان کریم خان ادامه خواهد یافت و تا بعدازظهر تعدادی از کتابفروشیهای خیابان انقلاب نیز در این طرح بازدید میشوند.
سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز در برنامه عصر روز پنجشنبه 24 آبان ماه خود، کتابگردی را گنجانده و قرار است وی نیز از برخی کتابفروشیها بازدید کند.
هدف این برنامه «افزایش کتابخوانی» و در پی آن، «گسترش فرهنگ و دانش و رواداری» است. مسجدجامعی به واسطه سابقه حضور در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با بسیاری از اهالی قلم و نشر آشناست و سابقه رفاقت دیرین با آنها دارد. او پای ثابت برنامههای هفته کتاب و بازدید از نمایشگاه کتاب تهران است، در دورههای ابتدایی این ایده بسیاری از مسئولان فرهنگی کشور سعی کردند تا در این روز در هر نقطهای از کشور که حضور دارند، سری به کتابفروشیهای محلی بزنند.
این طرح که در سالهای اولیه توانست توجهات را به کتابفروشیها جلب کند، در ادامه راه به دلیل اینکه با خلاقیت و ابتکارات همراه نبود، به رویکردی نمایشی و خالی از نتیجه مبدل شد. هرچند توجه به کتابفروشیها ولو یک روز در سال از سوی مسئولان میتواند قابل قدردانی باشد، اما اینکه هر سال همان کتابفروشیها انتخاب شوند و تنها از کتابفروشیهای خیابان کریم خان و انقلاب که دو راسته اصلی کتابفروشی در کشور هستند، بازدید شود، نمیتواند دردی از مشکلات صنعت نشر دوا کند.
امروزه کتابفروشیهای خرد، محلی و کوچک، کتابفروشیهای تازه تاسیس، کتابفروشیهای در آستانه تعطیلی شهرستانها و… بیش از کتابفروشیهای مطرح خیابان کریم خان و انقلاب نیازمند توجه هستند، اگر بازدید از کتابفروشیها در طرحهای کتابگردی چرخشی شده و شامل حال کتابفروشیهای کوچک، محلی و تازهتاسیس نیز شود، آن زمان میتوان گفت که طرح کتابگردی تقریبا از رویکرد نمایشی دور شده و می تواند نتیجهای برای این قشر داشته باشد.
مسئولان اتحادیه در پاسخ به انتقادی که این سالها از عدم بازدید از کتابفروشیهای پراکنده در سطح شهر مطرح میشود، ترافیک را بهانه میکنند، موضعی که اگرچه تا حدودی منطقی است ولی میتوان یکبار با فاکتور گرفتن بازدید از کتابفروشیهای دو راسته معروف کتابفروشیهای تهران، به آن جامه عمل پوشاند.
در عین حال به نظر میرسد که حضور مسئولانی از نهادهای مرتبط با مشکلات حوزه فرهنگ از جمله شهرداری تهران، قوه قضائیه و… در این طرح نیز میتواند خالی از لطف نباشد. آشنایی از نزدیک با مشکلات کتابفروشیها به عنوان برگترین حسن این همراهی تلقی می شود. چرا که ریشه حل بسیای از مشکلات امرزو کتابفروشیها از جمله دستفروشان، در این نهادها قرار دارد.
اما طرح کتابگردی فارغ ار رویگکرد نمایشی مسئولان، در سالهای اخیر برای مخاطبان نیز اجرا شده است، کتابفروشیهای بسیاری در سالهای اخیر اب دعوت از نویسندگان و ناشران تلاش کردهاند تا توجه مخاطبان را به این روز جلب کرده و کتابفروشِها حداقل یک روز در سال شلوغ شوند.
بنابراین باید گفت، طرح کتابگردی اگر بروزرسانی شده و همگام با با دغدغه امروز صنعت نشر به ویژه کتابفروشیها حرکت کند، میتواند مثمر ثمرتر باشد.
انتهای پیام/