اجرای نمایش در انتظار آدولف در تماشاخانه هلال احمر رشت
تئاتر در انتظار آدولف در واقع یک نمايشنامه فرانسوی است و در در سال ٢٠١٠ برای اولين بار در پاريس به صحنه رفت و دو فيلم فرانسوی و آلمانی از روی اين متن ساخته شدند.
گیرا آنلاین_ این نمایش در قالب یک تئاتر خانوادگی است که در یک مهمانی دوستانه، وینست اعلام میکند که میخواهد نام فرزندشان را “آدولف” بگذارد و تنش ابتدایی داستان که در ادامه شعله درگیریها را میافروزد از همین جا کلید میخورد. منظور وینست از این نام، نه اظهار ارادت به دیکتاتور خونریز آلمان نازی بلکه علاقه به شخصیتی همنام او است، اما دوستان وینسنت او را متهم به نژادپرستیی میکنند، چرا که اسم آدولف هر کسی را یاد هیتلر میاندازد. بیان «یک شوخی بی مزه» باعث میشود تا قبرها شکافته شوند و ارواح خبیثه شروع به رژه رفتن کنند. طی بحثها، ماسکهای «تفاهم و دوستی» بی رحمانه بر زمین میریزند و موقعیتهای ابزورد و گروتسک، همراه با آتشفشانی از دیالوگهای گزنده و بی نظیر که یادآور سنت کمدیهای انتقادی / اجتماعی فرانسه است، بر سر مخاطب فرود میآیند.
عار ف روستایی با تکید بر اینکه تئاتر در انتظار آدولف زندگی انسانهایی را روایت میکند که علیرغم ظاهر فرهیخته و اهل فرهنگ و ادبشان، افرادی بسیار دگم و سطحی نگر هستند، گفت: محوریت نمایش عریان کردن افراد تحصیلکرده حراف و روشنفکرنمایی است که تمام هموغمشان اثبات خویشتنِ کپکزدهی خود به یکدیگر است. خویشتنی که در لایههایی سطحی از تجملات کانت، نیچه و ارسطو گیر افتادهاند. حال اگر این نگاه با قالب کمدی پیاده شود، میزان تیزی و گزندهگی چندین برابر میشود.
علی علیخانی درگفتگو با خبرنگاران تاکید کرد: درانتظار آدولف سه متن ادبی را به خاطر میآورد. اول رمان آدولف بنژامین کنستانت که در آن شخصیت خودخواه و درونگرا آدولف (که به ترتیب این ویژگیها را در وینسنت و کلود میبینیم) عاشقی کسی میشود که صاحب دو فرزند است. هرچند اثر کنستانت دستمایه شوخی افراطی وینسنت است اما درونمایه داستان که هیچ وقت هم عنوان نمیشود، پیشگویی یکی از جنجالهای بزرگ بعدی داستان است و نزدیکی شخصیت داستان آدولف کنستانت با شخصیت کلود با پیشرفت داستان رخ نمایی میکند.
وی افزود: موضوع دوم که به ذهن متبادر میشود در انتظار گودو بکت است. گودو جای خود را به آدولف داده است و در نمایش بعد از همه رخدادهای غیر منتظره کلود میگوید منتظر گودو است. انتظاری بیهوده و بی فایده که بعدها با تولد کودک جنجال برانگیز و مونولوگ انتهایی وینسنت به چالشی دامنه دار و سوالی بی جواب در متن تبدیل میشود.
سومین اثری که ساختار نمایشی و داستانی مشابهی به متن اجرا دارد خدای کشتار یاسمینا رضا است که به نوعی تصویری هولناک از اوج به ذلت است. بیانی کمیک از کنار رفتن نقابها با چاشنی الکل و از شادی ابتدای در انتظار آدولف تا غم و متلاشی شدن کاراکترها در انتهای میهمانی.
علیرضا کوشک جلالی مترجم و کارگردان تئاتر در انتظار آدولف برنده جایزه افتخاری تئاتر شهر کلن/آلمان در سال ۲۰۱۶، عضو دائمی هیئت ژوری انتخاب بهترین شخصیت تئاتری سال در شهر کلن/آلمان، نویسنده، کارگردان (تئاتر، اپرا و تلویزیون، فیلم کوتاه)، مترجم، مدرس و محقق تئاتر، دارای مدرک درجه یک هنری از وزارت ارشاد و عضو کانون کارگردانان آلمان و ایران است.
او از سال ۱۳۶۳ در آلمان به عنوان نویسنده و کارگردان مشغول کار است. بیشتر به زبان آلمانی مینویسد و با هنرپیشگان آلمانی کار میکند.
در سال ۱۹۹۹ برای نمایشنامه “پا برهنه، لخت، قلبی در مشت” جایزه نمایشنامهنویسی آلمان را دریافت کرد.
پایه گذاری گروه تئاتری «علی جلالی آنسامبل» در سال ۱۳۸۲ در شهر کلن/آلمان. مسئول هنری این گروه.
پنج نمایش¬نامه از او به زبان آلمانی در آلمان به چاپ رسیده است.
در ایران بیش از ۳۶ اثر (نمایش¬نامه، قصه، دفتر شعر، ترجمه، تحقیق … ) از او در “نشر آماره”، “نشر مهر نوروز”، “انتشارات افراز”، ثالث و “نشر قطره” به چاپ رسیده است:
در سال ۱۳۸۹ یک تله تاتر ۶۰ قسمتی طنز، که بر اساس آثار «کارل والنتین» و « لوریو» تنظیم کرده بود را برای تلویزیون ایران تولید کرد.
او تاکنون بیش از ۴۲ نمایش در آلمان و ۳۲ نمایش در ایران به روی صحنه برده و جوایز زیادی در زمینه کارگردانی و نویسندگی در فستیوالهای تاتری بینالمللی کسب کرده است.
در سال ۱۳۸۷ برای اولین بار، به عنوان کارگردان اپرا، در شهر دورتموند، یک اپرای مخصوص کودکان را به صحنه برد.
در چند سال اخیر توجه مخصوصی به تاتر شهرستانها داشته است و کارگاههای آموزشی در شهرهای مختلف (تبریز، رشت، کاشان، کرمان، شیراز، بندر دید/بوشهر، قم، لنگرود، آستانه اشرفیه، رودسر، ورامین، کرج، نوشهر، رباطکریم، یاسوج، شهر کرد، بندر لنگه، میناب، گرگان، ساری، آمل، اردکان، میبد …) برگزار کرده است. ۳۰ نمایش نیز با هنرمندان شهرستانی به صحنه برده است. منتقدین از او با عنوان پرچمدار تئاتر شهرستانها یاد میکنند.
گفتنی است که در این اثر فاخر محمد امین عبدل نیا به عنوان تهیه کننده ، شیرین محسنی، بهنام گلرنگ , ارشیا زمانی, عارف روستایی و آنا سائل به ایفای نقش می پردازند. و از فردا ۹ آبان تا ۲۸ آبان ماه در تماشاخانه هلال احمر( هامون سابق) به نمایش گذاشته خواهد شد.