ایران؛ رتبه دوم تولید علم در فناوری های نسل پنجم صنعت
ایران با تولید بیش از ۱۶۰۰ مقاله علمی، پس از ترکیه در رتبه دوم تولید علم در فناوریهای نسل پنجم صنعت قرار گرفت.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم، دکتر علی نایبی؛ معاون فناوری و نوآوری مؤسسه ISC اظهار کرد: کشورهای ترکیه، جمهوری اسلامی ایران و مالزی به ترتیب با 1873، 1625 و 1611 مدرک، بیشترین تولیدات علمی را در فناوریهای نسل پنجم صنعت داشتهاند.
وی گفت: جمهوری اسلامی ایران در حوزه فناوریهای پیشرفته در زمینه چاپ چهار بعدی جایگاه نخست را در میان کشورهای جهان اسلام به خود اختصاص داده است.
معاون فناوری و نوآوری مؤسسه ISC با اشاره به اهمیت نسل پنجم صنعت اظهار کرد: نسل پنجم صنعت، ریشه در مفهوم صنعت نسل چهارم دارد و به بررسی پیشرفت کشورها در دهه نخست قرن 21 و توانایی آنها در ایجاد تأثیرات پایدار در دهههای آینده میپردازد.
وی افزود: این نسل از صنعت نهتنها بر رفع نیازهای اقتصادی تمرکز دارد، بلکه به نیازهای زیستمحیطی نیز توجه ویژهای دارد و بر تولید سبز بهعنوان یک اولویت کلیدی تأکید میکند.
نایبی اعلام کرد: صنعت نسل پنجم با هدف تحقق وعدههای دیجیتالسازی پیشرفته، کلاندادهها و هوش مصنوعی، بهدنبال تقویت نقش این فناوریها در پاسخ به نیازهای جدید و الزامات نوظهور در حوزههای صنعتی، اجتماعی و زیست محیطی است.
وی تاکید کرد: این رویکرد شامل استفاده گسترده از دادهها و هوش مصنوعی برای افزایش انعطافپذیری تولید و ایجاد زنجیرههای ارزش قدرتمندتر در دوران تحول دیجیتال خواهد بود.
نایبی در ادامه به فناوریهای کلیدی در این حوزه اشاره کرد و گفت: در نسل پنجم صنعت از فناوریهایی همچون چاپ چهار بعدی، رباتهای همکار (کوبوتها)، واقعیت افزوده و مجازی، محاسبات شناختی، دوقلوی دیجیتال و تولید افزودنی بهره گرفته میشود.
به گفته وی، این فناوریها فرایندهای تولیدی را بهگونهای طراحی میکنند که انسان نقش محوری در آنها داشته باشد و توانایی تنظیم و بهینهسازی این فرایندها را براساس نیازهای خود داشته باشد.
این تحول، بستری برای پیشرفت صنایع مختلف و افزایش خلاقیت و کارآمدی در تولید ایجاد خواهد کرد.
نایبی با تأکید بر اهمیت فناوریهای نسل پنجم صنعت، گفت: بررسی و تحلیل جایگاه علمی این فناوریها در میان کشورهای پیشرو جهانی و اسلامی در بازه زمانی 10 ساله، نقش مهمی در توسعه این حوزه دارد.
وی با اشاره به وضعیت جمهوری اسلامی ایران در برخی از حوزههای فناوریهای نسل پنجم افزود: با وجود پیشرفتهای مناسب در توسعه فناوری و محصولات، به دلیل برخی محدودیتها، میزان انتشار تولیدات علمی ایران در عرصه بینالمللی محدود بوده است.
معاون فناوری و نوآوری مؤسسه ISC گفت: همانگونه که در شکل (1) آمده است، روند رشد پژوهشهای صورت گرفته در زمینه فناوریهای نسل چهارم و پنجم صنعت، از سال 2014 تا سال 2023 در حال افزایش است. با توجه به نتایج به دست آمده از پایگاه وب آو ساینس، 1092305 پژوهش در زمینه فناوریهای نسل چهارم صنعت انجام شده و از 53823 پژوهش در سال 2014 به 155081 پژوهش در سال 2023 رسیده است. همچنین، 159243 پژوهش در زمینه فناوریهای نسل پنجم صنعت انجام شده و از 6380 پژوهش در سال 2014 به 25278 پژوهش در سال 2023 رسیده است.
شکل1- تعداد پژوهشهای انتشار یافته در حوزه نسل چهارم و پنجم صنعت براساس پایگاه وب آو ساینس 2023-2014
وی ادامه داد: همانگونه که در جدول (1) قابل مشاهده است کشورهای ترکیه، جمهوری اسلامی ایران و مالزی به ترتیب با 1873، 1625 و 1611 مدرک، بیشترین تولیدات علمی را در فناوریهای نسل پنجم صنعت داشتهاند.
جدول 1- کشورهای پیشرو اسلامی در تولیدات علمی حوزه نسل پنجم صنعت
جدول 2. جایگاه تولیدات علمی فناوری های نسل پنجم صنعت کشورهای پیشرو جهان در بازه زمانی 2014-2023
جدول شماره 2، رتبه و تعداد تولیدات علمی کشورهای پیشرو جهانی در فناوری های نسل پنجم صنعت را نشان می دهد.
وی ادامه داد: بر اساس گزارشهای جدید، جمهوری اسلامی ایران موفق شده است در حوزه فناوریهای پیشرفته دستاوردهای چشمگیری را به ثبت برساند. یکی از نکات قابل توجه، رتبه جهانی ایران در چاپ چهار بعدی است. ایران در این فناوری با کسب رتبه یازدهم جهانی، جایگاه نخست را در میان کشورهای جهان اسلام به خود اختصاص داده و عملکرد بهتری نسبت به دیگر کشورهای اسلامی داشته است.
در سایر فناوریهای نوین نیز ایران توانسته به رتبههای قابل توجهی دست یابد:
رتبه 23 جهانی در فناوریهای تولید افزودنی
رتبه 29 جهانی در محاسبات شناختی
رتبه 37 جهانی در حوزه واقعیت مجازی
رتبه 38 جهانی در فناوری دوقلوی دیجیتال
رتبه 42 جهانی در فناوری واقعیت افزوده
رتبه 60 جهانی در حوزه فناوری ربات همکار
این رتبهها نشاندهنده پیشرفت مستمر ایران در حوزههای فناورانه و جایگاه رو به رشد کشور در سطح بینالمللی است.
جدول شماره 3، رتبه و تعداد تولیدات علمی کشورهای پیشرو اسلامی در فناوریهای نسل پنجم صنعت را نشان میدهد.
جدول 3. جایگاه تولیدات علمی فناوریهای نسل پنجم صنعت کشورهای پیشرو اسلامی در بازه زمانی 2014-2023
انتهای پیام/