کاهش ۱۲ درصدی مصرف CNG در کشور در مقایسه با سال گذشته+ فیلم
۱۷:۰۰ – ۲۲ دی ۱۴۰۳
باشگاه خبرنگاران جوان؛ فاطیما میرزایی – فاتح برائی، کارشناس انرژی درمورد ضرورت تنوع در سبد سوختی کشور گفت: حدود ۱۲ درصد مصرف CNG در کشور در مقایسه با سال گذشته کاهش پیدا کرده و مصرف LPG داخل کشور نسبت به مدت مشابه دو سال پیش، بیش از حدود ۵۰ درصد کاهش پیدا کرده است. یعنی از روزی حدود ۵ هزار و ۹۰۰ تن، روزانه به زیر ۳ هزار تن رسیده است.
این کارشناس حوزه انرژی تصریح کرد: امروزه، ما مقادیر زیادی تولید LPG افزون بر نیاز داخل کشور داریم و یکی از صادرکنندگان بزرگ LPG شدهایم؛ هرچند که قیمت آن بسیار نازل است و طبق آمارهای موجود در سایت گمرک جمهوری اسلامی ایران و سایت بورس انرژی، لیتری کمتر از ۲۶ سنت است در حالی که ما تقریباً هر لیتر بنزینی که کسر داریم را با مبلغ ۶۰ سنت وارد میکنیم و اگرچه تولیدکننده بزرگ LPG هستیم ولی آن را از سبد سوخت خودرو کسر کردهایم و ۳ هزار تن در روزی که کاهش مصرف داشتهایم دقیقاً LPG بود که البته به شکل ناایمن و غیرقانونی و غیر استاندارد در خودروها عرضه میشده است.
برائی مطرح کرد: ۳ هزار تن کاهش مصرف LPG در روز، معادل ۴/۴ میلیون لیتر مصرف بنزین را افزایش داده است. به عبارت دیگر، ما ۳ هزار و ۱۰۰ تن که از مصرف داخل کسر کردهایم را الان صادر میکنیم و اگر در داخل به جای بنزین مصرف میکردیم مصرف روزانه بنزین ۴/۵ میلیون لیتر کمتر بود و اگر سوخت به صورت بهینه مصرف میشد و از تمام ظرفیت CNG و LPG استفاده میکردیم نه تنها روزانه ۹ میلیون تن کسری بنزین نداشتیم بلکه روزی حدود ۲۰ میلیون لیتر مازاد داشتیم که میتوانستیم صادر کنیم.
در ادامه، حامد خلیلی، نائب رئیس انجمن سی ان جی استان تهران و صنایع وابسته گفت: سال گذشته، ۲۵ میلیون متر مکعب فروش گاز طبیعی داشتهایم که متأسفانه امسال با توجه به مسائلی که در جایگاه CNG به وجود آمده این عدد به ۱۹ میلیون رسیده است. یعنی تقریباً ۶ میلیون کاهش فروش در روز داریم و یکی از دلایلش فرسودگی تجهیزات داخل جایگاههاست و عمرشان بالاست؛ تا جاییکه اغلب آنها در سال ۸۱ در جایگاه نصب شدهاند و تمکین نکردن خودروسازان درمورد خودروهای دوگانهسوز از دیگر موارد است که در ایرانخودرو و سایپا فقط یک مدل خودرو وجود دارد که به صورت دوگانهسوز تولید میشود و قطعی برق در سالهای گذشته به ویژه امسال از دلایل دیگری است که باید اشاره کرد.
نائب رئیس انجمن سی ان جی استان تهران و صنایع وابسته ادامه داد: با توجه به زیرساختهای موجود در کشور حدود ۲ هزار و ۵۰۰ جایگاه فعال داریم که امکان ۴۰ میلیون متر مکعب عرضه سوخت به خودروها را دارند و حدود ۵۰ درصد ظرفیت جایگاه CNG خالی است و هر یک متر مکعب گاز CNG معادل یک لیتر بنزین است. یعنی ما تا ۲۰ میلیون لیتر بنزین زیرساخت آماده داریم تا بتوانیم گاز عرضه کنیم.
در ادامه، کرامت ویسکرمی مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی گفت: میانگین توزیع بنزین از ابتدای سال تاکنون، روزانه ۱۲۴ میلیون لیتر بوده است و تولید پالایشگاههای ما؛ مجموع ۱۰ پالایشگاهی که در آنجا تولید بنزین وجود دارد میانگین روزانه ۱۰۵ میلیون بوده است که برای نفت گاز، میانگین تولید نفت گاز ما از ابتدای سال ۱۱۶ میلیون لیتر بوده و میزان نفت گازی که کل مصرف بوده است؛ نیروگاهی و غیر نیروگاهی ۱۱۹ میلیون لیتر بوده است که در مقایسه با تولید شرایط ناترازی دارد و مقداری واردات داریم و از ابتدای سال تاکنون، روزانه حدود ۸-۹ میلیون لیتر بوده است و برای نفت گاز هم، شاید کمتر از ۱۰ میلیون لیتر واردات نفت گاز داشتیم که به صورت مقطعی بوده است و ۸ درصد به مصرف کل نفت گاز و حدود ۷/۴ به مصرف بنزین اضافه شده است.
ویسکرمی ادامه داد: بر اساس قانون برنامه هفتم، برنامه متنوعسازی سبد سوخت درنظر گرفته شده است و در حال حاضر، حدود ۵-۶ جایگاه در کل کشور داریم که به توزیع LPG میپردازند و برای CNG ظرفیت خیلی خوبی داریم و از ابتدای سال، میانگین روزانه ۷ هزار و ۳۰۰ تن LPG در پالایشگاههای ما تولید شده و میزان توزیع هم، تقریباً ۲ هزار و ۹۰۰ تن بوده است و در حال برنامهریزی برای این منظور هستیم.
در ادامه، مصطفی نخعی، عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی افزود: یکی از بهترین راهکارها برای کاهش ناترازی تنوع بخشیدن به سبد سوخت خودروهاست؛ موضوعی که تبدیل به قانون شده است و باید این موضوع انجام شود تا این حد سهم بنزین در سبد سوخت کشور زیاد نباشد ولی این موضوع در بین مجریان به دلایل مختلف به خوبی دنبال نمیشود و یکی از دلایلش، جزیرهای کار کردن است و این که اهتمام لازم در میان همه دستگاهها وجود ندارد و یک مأموریت مشخص بین چند دستگاه تقسیم شده است و هیچ یک کار خود را به درستی انجام نمیدهند.